Fietsen

Leiden is een echte fietsstad. Fietsen is goedkoop, duurzaam, snel en gezond. Twee van de drie Leidenaren fietst dagelijks en 92% heeft een fiets. De fiets is het belangrijkste vervoermiddel in onze stad.

Leiden is ook een groeiende stad. Het aantal inwoners neemt toe, jongeren komen graag in Leiden studeren, de stad trekt steeds meer bezoekers en er komen steeds meer banen bij. Hoe houden we onze stad bereikbaar, leefbaar en economisch gezond? De fiets speelt daar een sleutelrol bij.

Veilig fietsen en makkelijk parkeren

De gemeente wil fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken. Met nieuwe en veilige fietsroutes en meer fietsenstallingen bij stations, in het centrum en in de wijken. Ontdek de mogelijkheden voor fietsparkeren, bijvoorbeeld een fietsenrek aanvragen, in Leiden en bekijk de regels van Fiets-fout-fiets-weg bij Leiden Centraal. De komende jaren gaat het nodige veranderen voor auto- en fietsparkeren. Wilt u weten wat en waarom? Bezoek de website Anders Parkeren en bekijk de informatie per doelgroep en thema.

In verschillende mobiliteitsprojecten, zoals de Centrumroute en de Leidse Ring Noord worden flinke verbeteringen voor de fietser doorgevoerd. We verbreden de fietspaden en maken de routes voor de fietser veiliger. Ook de maatregelen uit de Agenda Autoluwe Binnenstad dragen bij aan meer ruimte voor de fietser en voetganger.

Daarnaast is een aantal projecten helemaal gericht op verbeteringen voor de fietser, zoals de fietsstraat en -rotonde op de Haagweg, de uitbreiding van het fietsparkeren bij station Lammenschans en het verbeteren van de huidige fietsroute Zoeterwoudseweg – Vrijheidslaan.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.

Deelproject(en):

Fietsparkeren

Op verschillende plaatsen in de stad zijn fietsenstallingen. Bijvoorbeeld bij de stations en in de binnenstad. Een deel van deze stallingen is bewaakt.

Bicycle parking

There are bicycle sheds in various places in the city. For example at the stations and in the city center. Some of these parking facilities are guarded.