Fietsparkeren

Deelproject van Fietsen

In Leiden gebruiken veel mensen de fiets. Heel goed want dat houdt de stad bereikbaar en de lucht schoon. De gemeente investeert in parkeervoorzieningen voor de fiets.

De openbare rekken en stallingen voor de fiets zijn gratis, een aantal is bewaakt. Rond Leiden Centraal geldt Fiets weg: fietsen moeten in de rekken staan, anders worden ze weggehaald. In de binnenstad zijn op zaterdag pop-up-fietsenstallingen te vinden: tijdelijke rekken die ’s avonds weer worden weggehaald. 

Maximale stallingstijd

Vanaf 1 januari 2024 geldt voor heel Leiden dat fietsen bij de treinstations maximaal twee weken aaneengesloten op dezelfde plek mogen staan. Voor de rest van de stad is dat maximaal vier weken. Ook geldt rond Leiden centraal de regel dat fietsen in de rekken moeten staan. Meer informatie over deze regels: Fiets weg.

In Leiden gaat het nodige veranderen voor auto- en fietsparkeren. Wilt u weten wat en waarom? Bezoek de website Anders Parkeren en bekijk de informatie per doelgroep en thema.

Waar uw fiets stallen

Waagstalling

Gratis met toezicht. U vindt de stalling aan de Aalmarkt 22 (onder het vroegere V&D gebouw). Er is een ingang aan de Breestraat en een ingang aan de Aalmarkt. Stallen is op eigen risico en mag maximaal 14 dagen. Zie ook de algemene voorwaarden voor deze fietsenstalling.

 • open op maandag tot en met zaterdag: 08.00 uur – 01.00 uur
 • open op zondag: 11.00 uur – 22.00 uur
 • op feestdagen aangepaste openingstijden

Toegankelijkheid:

 • Aan de Aalmarktzijde is de stalling via een hellingbaan toegankelijk.
 • Aan de Breestraatzijde is de stalling via een trap met fietsgoot toegankelijk.

Stalling Lange Mare

Gratis, onbewaakt (ingang aan Lange Mare, achter de Hartebrugkerk). De toegang tot deze stalling is gelijkvloers.

Open elke zaterdag 8.30 – 17.30 uur, behalve op feestdagen.

Pop-up-stallingen in de binnenstad

Elke zaterdag kunnen marktbezoekers hun fiets kwijt in de pop-up-stallingen op de Steenschuur, de Nieuwe Rijn en de Lange Mare (onbewaakt). Fietsen die niet in de rekken passen (bakfietsen, tandems, etc.) en fietsen met verbrandingsmotor (zoals scooters, brommers en snorfietsen) zijn om veiligheidsredenen niet toegestaan.

Is uw fiets verwijderd bij een tijdelijke stalling of de stalling Lange Mare? Neem dan contact op met de gemeente via 14 071.

Rond Leiden Centraal moeten fietsen in de rekken of stallingen worden geparkeerd. Staat uw fiets toch buiten het rek, dan wordt die verwijderd. Lees meer op Fiets weg

Plattegrond

Bekijk de plattegrond met alle stallingen (jpg, 173 kb) en het gebied (pdf, 841 kb) waar fout gestalde fietsen worden verwijderd.

Onbewaakte stallingen

In de onbewaakte stallingen geldt een maximale stallingstermijn van twee weken.

 • Op de Trafolocatie (tussen busstation en kweektuin: bij de Joop Walenkamptunnel, tegenover Ibishotel).
 • Onder het Alphens perron (naast het busstation).
 • Vakken bij SVB-gebouw (tussen spoor en taxi’s). Alleen voor scooters / bakfietsen. Fietsen worden hier verwijderd!
 • Aan de Bargelaan, tussen het fietspad en de rijbaan in. Alleen voor scooters. Overige fietsen worden hier verwijderd!

Gratis stallingen met toezicht

In de gratis stallingen is plaatsen op eigen risico. Een fiets stallen mag maximaal twee weken. Zie ook de algemene voorwaarden voor deze fietsenstallingen.

 • Fietsenstalling Lorentz. Ook voor buitenmodelfietsen.
  zondag tot en met zaterdag: 6.00 – 1.00 uur
 • Fietsenstalling onder de Taxistandplaats (Schuttersveld)
  zondag tot en met zaterdag: 6.00 – 1.00 uur
 • NS-stalling aan centrumzijde (gedeeltelijk voor abonnementhouders)
  maandag tot en met vrijdag: 6.00 – 21.00 uur
 • NS-stalling aan LUMC-zijde (gedeeltelijk voor abonnementhouders)
  altijd open (24/7)
 • Ondergrondse fietsenstalling Bargelaan (Zeezijde – Biosciencepark). Ook beperkt voor buitenmodelfietsen.
  zondag tot en met zaterdag: 6.00 – 1.00 uur

Betaalde, bewaakte stallingen

 • Gedeelte van NS-stalling aan Centrumzijde
  maandag tot en met vrijdag: 6.00 – 21.00 uur
 • Gedeelte van NS-stalling aan LUMC-zijde
  altijd open (24/7)

Een abonnement geeft garantie op een plek. De abonnementen voor de NS-stallingen kunt u afsluiten bij de beheerder van de stalling.

Scooters, brommers en snorfietsen

Scooters (en andere rijwielen met een verbrandingsmotor zoals brommers en snorfietsen) zijn uitsluitend toegestaan in de volgende stallingen: tussen het spoor en de Taxistandplaats (parkeervakken bij het SVB-gebouw) en aan de Bargelaan tussen het fietspad en de rijbaan.

Toegankelijkheid voor mindervaliden

Niet alle fietsenstallingen in het stationsgebied zijn gelijkvloers toegankelijk. De NS-stalling aan de LUMC-zijde heeft een gelijkvloerse toegang tot een gedeelte van de rekken. Deze rekken zijn via een hellingbaan bereikbaar. Ook de Taxistandplaats en Lorentz zijn via een (wat steilere) hellingbaan bereikbaar.

De onbewaakte stallingen in het stationsgebied zijn gelijkvloers bereikbaar.

Hier kunt u uw fiets onbewaakt stallen in overdekte fietsenrekken. Een fiets stallen mag per 1 januari 2024 maximaal twee weken. Of u kunt uw fiets in een NS-fietskluis parkeren. Voor de fietskluizen hebt een jaarabonnement nodig.

Plattegrond

Bekijk de plattegrond met het gebied (pdf, 543 kb) waar te lang gestalde fietsen worden verwijderd.

Hier kunt u uw fiets onbewaakt stallen in fietsenrekken. Een fiets stallen mag per 1 januari 2024 maximaal twee weken. Er is ook een overdekte fietsenstalling bij station Lammenschans. Daarvan is Biesieklette de beheerder. Abonnementhouders hebben via een pasjessysteem dag en nacht toegang tot de overdekte fietsenstalling. Bij de stalling is geen toezicht aanwezig. De toegang tot de stalling is gelijkvloers. Voor het pasjessysteem kunt u zich aanmelden bij Biesieklette.

Plattegrond

Bekijk de plattegrond met het gebied (pdf, 862 kb) waar te lang gestalde fietsen worden verwijderd.

Leiden wil met het plaatsen van voldoende en goede fietsenrekken het gebruik van de fiets verbeteren. En daarnaast meer ruimte voor de voetganger vrijhouden. Zijn (extra) fietsenrekken in uw straat een goede oplossing? Dan kunt u die bij de gemeente aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van een fietsenrek, is te vinden op de webpagina Fietsenrek aanvragen.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.

Hoofdproject:

Fietsen

De gemeente Leiden wil fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken. Met nieuwe, snelle en veilige fietsroutes en meer stallingen bij stations.