Fietsen

Leiden is een echte fietsstad. Fietsen is goedkoop, duurzaam, snel en gezond. Twee van de drie Leidenaren fietst dagelijks en 92% heeft een fiets. De fiets is het belangrijkste vervoermiddel in onze stad.

Leiden is ook een groeiende stad. Het aantal inwoners neemt toe, jongeren komen graag in Leiden studeren, de stad trekt steeds meer bezoekers en er komen steeds meer banen bij. Hoe houden we onze stad bereikbaar, leefbaar en economisch gezond? De fiets speelt daar een sleutelrol bij.

Foto van twee fietsterr voor station Leiden Centraal

Veilig fietsen en makkelijk parkeren

De gemeente wil fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken. Met nieuwe en veilige fietsroutes en meer fietsenstallingen bij stations, in het centrum en in de wijken. Ontdek de mogelijkheden voor fietsparkeren in Leiden, inclusief de proef met de fietsvlonder, en bekijk de regels van Fiets-fout-fiets-weg bij Leiden Centraal. De komende jaren gaat het nodige veranderen voor auto- én fietsparkeren. Wilt u weten wat en waarom? Bezoek de website Anders Parkeren en bekijk de informatie per doelgroep en thema.

In verschillende mobiliteitsprojecten, zoals de Centrumroute en de Leidse Ring Noord worden flinke verbeteringen voor de fietser doorgevoerd. We verbreden de fietspaden en maken de routes voor de fietser veiliger. Ook de maatregelen uit de Agenda Autoluwe Binnenstad dragen bij aan meer ruimte voor de fietser en voetganger.

Daarnaast is een aantal projecten helemaal gericht op verbeteringen voor de fietser, zoals de fietsstraat en -rotonde op de Haagweg, de uitbreiding van het fietsparkeren bij station Lammenschans en het verbeteren van de huidige fietsroute Zoeterwoudseweg – Vrijheidslaan.

 • Maximale stallingstermijn fietsparkeren gaat weer in op 1 juni

  Tijdens corona mochten fietsen langer in de stallingen en rekken staan. Nu fietsforensen weer naar Leiden komen neemt de vraag naar fietsparkeerplekken toe. Daarom start de gemeente vanaf 1 juni weer met de handhaving op de maximale stallingstermijn. Dit houdt...

  Lees meer
 • Kruispunt Groote Vink verkeersveiliger voor de fietser

  Fietsers kunnen in de toekomst ongehinderd en zonder over te steken doorfietsen over het kruispunt bij de Groote Vink.

  Lees meer
 • Veiliger fietsen in de Stevenshof

  Dit voorjaar start een aantal verbeteringen van het fietsnetwerk in de Stevenshof. De Wijkraad Stevenshof, de Fietsersbond en de bewoners van de wijk hebben aangegeven welke knelpunten er zijn.

  Lees meer
 • Waagstalling weer regulier open

  Vanaf vrijdag 18 februari gelden de reguliere openingstijden van de Waagstalling weer.

  Lees meer
 • Tijdelijk geen handhaving op maximale stallingstermijn fietsparkeren in stationsgebied

  Vanwege het nieuwe thuiswerkadvies is besloten dat fietsen voorlopig langer dan twee weken aaneengesloten in de stallingen en rekken rondom Leiden Centraal mogen blijven staan.

  Lees meer