Fietsen

Leiden is een echte fietsstad. Fietsen is goedkoop, duurzaam, snel en gezond. Twee van de drie Leidenaren fietst dagelijks en 92% heeft een fiets. De fiets is het belangrijkste vervoermiddel in onze stad.

Leiden is ook een groeiende stad. Het aantal inwoners neemt toe, jongeren komen graag in Leiden studeren, de stad trekt steeds meer bezoekers en er komen steeds meer banen bij. Hoe houden we onze stad bereikbaar, leefbaar en economisch gezond? De fiets speelt daar een sleutelrol bij.

Foto van twee fietsterr voor station Leiden Centraal

Veilig fietsen en makkelijk parkeren

De gemeente wil fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken. Met nieuwe en veilige fietsroutes en meer fietsenstallingen bij stations, in het centrum en in de wijken. Ontdek de mogelijkheden voor fietsparkeren, bijvoorbeeld een fietsenrek aanvragen, in Leiden en bekijk de regels van Fiets-fout-fiets-weg bij Leiden Centraal. De komende jaren gaat het nodige veranderen voor auto- én fietsparkeren. Wilt u weten wat en waarom? Bezoek de website Anders Parkeren en bekijk de informatie per doelgroep en thema.

In verschillende mobiliteitsprojecten, zoals de Centrumroute en de Leidse Ring Noord worden flinke verbeteringen voor de fietser doorgevoerd. We verbreden de fietspaden en maken de routes voor de fietser veiliger. Ook de maatregelen uit de Agenda Autoluwe Binnenstad dragen bij aan meer ruimte voor de fietser en voetganger.

Daarnaast is een aantal projecten helemaal gericht op verbeteringen voor de fietser, zoals de fietsstraat en -rotonde op de Haagweg, de uitbreiding van het fietsparkeren bij station Lammenschans en het verbeteren van de huidige fietsroute Zoeterwoudseweg – Vrijheidslaan.

 • Uitvoeringsplan fietsparkeren voor de binnenstad zorgt voor ruimte op straat

  De fiets is een belangrijk vervoermiddel in onze stad, schoon en duurzaam, maar geparkeerde fietsen kunnen ook zorgen voor hinder. Hoe organiseren we het parkeren van al die fietsen, en met name in onze historische binnenstad? Daarvoor heeft het college van...

  Lees meer
 • Uitbreiding fietsparkeerplekken Lammenschans van start

  De werkzaamheden bij station Lammenschans zijn van start gegaan. ProRail en de gemeente Leiden werken samen aan de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplaatsen en de herinrichting van het plein voor het station.

  Lees meer
 • Veilig en vlot fietsen tussen de grote steden

  De fiets als alternatief voor andere vervoersmiddelen wordt steeds aantrekkelijker. Leiden is blij dat het Rijk en de regio 9,13 miljoen euro gaan investeren in fietsprojecten in Voorschoten en in Leiden.

  Lees meer