Woning veranderen in kamerverhuur
Wilt u uw woning onderverdelen in kamers en deze verhuren (kamerverhuur)? Dan hebt u in een aantal wijken een omzettingsvergunning per woning nodig.
Let op: om te mogen verhuren in Leiden hebt u ook een verhuurvergunning goed verhuurderschap nodig. Ook geldt in heel Leiden een opkoopbescherming.
Er is sprake van kamerverhuur als er onzelfstandige woonruimte wordt verhuurd. Met onzelfstandige woonruimte bedoelen we woonruimte die geen eigen toegangsdeur en geen belangrijke woonvoorzieningen heeft, zoals een keuken, toilet en douche. En dus niet zelfstandig door één huishouden kan worden bewoond.
Wie heeft de vergunning nodig?
- particuliere en commerciële verhuurders
- de (rechts)persoon die optreedt als verhuurder
Waar hebt u een vergunning nodig?
Bekijk hieronder op de kaart of in de postcodelijst waar u een vergunning nodig hebt. Staat de postcode van de woning die u wilt veranderen in kamerverhuur er niet bij? Dan hebt u daar geen omzettingsvergunning nodig.
In bepaalde wijken geeft de gemeente een maximumaantal (quotum) omzettingsvergunningen af. In de postcodelijst ziet u per straat hoeveel procent dit is van het totaal aantal woningen. Als het maximumaantal aan vergunningen is bereikt, kunt u geen vergunning meer aanvragen.
Wat controleert u voordat u de vergunning aanvraagt?
- Bekijk via het omgevingsplan (in de Regels op de kaart) of er gewoond mag worden op deze plek.
- Als u gaat verbouwen, hebt u misschien een omgevingsvergunning nodig
- Uw woning voldoet altijd aan de regels voor bouwen.
Wat hebt u nodig voor de aanvraag?
Per woning moet u plattegrondtekeningen van de nieuwe situatie meesturen. Hierop moet de indeling van het pand staan, waaronder:
- het aantal kamers
- het aantal bewoners
- de gebruiksoppervlakte van elke ruimte.
- de geluidswerende voorzieningen
- de plek waar de fietsen worden gestald
Hebt u uw woning veranderd in 5 of meer kamers? Dan hebt u ook een melding brandveilig gebruik nodig. Die melding moet u doen, voordat u een omzettingsvergunning aanvraagt.
Aanvragen
U kunt als bedrijf of als inwoner online een omzettingsvergunning aanvragen. Als inwoner hebt u daarvoor uw DigiD nodig. Bedrijven gebruiken hiervoor eHerkenning.
U moet een vergunning aanvragen als:
- u woonruimte verhuurt aan 3 of meer bewoners
- u als eigenaar of verhuurder zelf ook in de woning woont en daarin onzelfstandige woonruimte verhuurt aan 2 of meer personen.
Naar de balie
Kunt u of wilt u dit niet online regelen? Maak dan een afspraak door te bellen met 14071 (keuze 4).
Wilt u uw woning veranderen in zelfstandige ruimtes?
Zie dan de informatie op de pagina Woning splitsen.
Kosten
De aanvraag van een omzettingsvergunning kost € 938,50 euro per woning. Deze kosten betaalt u ook als u de vergunning niet krijgt.
Hoe lang duurt het?
De gemeente beslist binnen 8 weken. De gemeente kan dit met 6 weken verlengen.
Veel gestelde vragen
Er zijn uitzonderingen op de vergunningsplicht. Dat betekent dat u geen vergunning nodig hebt. Dit geldt voor:
- woonwagens
- hospita-verhuur waarbij maximaal één onzelfstandige woonruimte aan maximaal één persoon wordt verhuurd
- woongroepen die aan de voorwaarden hiervoor voldoen. Een woongroep bestaat uit meerdere huurders, die in meer of mindere mate een gemeenschappelijk huishouden voeren, zonder dat er een gezinsverband of liefdesrelatie is.
- woonruimten die worden verbouwd tot twee of meer woonruimten van 45m2 of meer.
- woonruimten van een woningcorporatie die voor herstructurering worden gesloopt.
In Leiden is er veel behoefte aan woonruimte voor studenten en jongeren. De omzetting van woningen naar onzelfstandige woonruimten of meerdere kleinere zelfstandige woonruimten levert een nieuw type woning op, maar gaat ten koste van gewone woningen.
Leefbaarheid
Door verkamering van panden is in sommige wijken en buurten de verhouding tussen het aantal studenten en andere bewoners scheefgegroeid. Dit zet de leefbaarheid van de openbare ruimte in deze wijken en buurten onder druk. Bijvoorbeeld door een tekort aan parkeerplekken, te veel afvalcontainers, geluidsoverlast en/of vervuiling.
Vergunningsplicht en quotum
De vergunningplicht mag alleen gelden in buurten waarvan de gemeente kan aantonen dat de leefbaarheid er onder druk staat. In deze buurten is een vergunning voor omzetting ingevoerd.
- Als een van de nieuw te maken woningen kleiner is dan 45m2.
- Als het vastgestelde quotum in de aangewezen straten wordt overschreden.
- Als dit nodig is voor de leefbaarheid. Het gaat dan om geluidsoverlast, een tekort aan parkeerplekken voor fietsen en auto’s, te veel afvalcontainers, druk op de openbare ruimte doordat er niet genoeg voorzieningen zijn.
- Als er sprake is van meldingsplichtig gebruik en er geen melding is gedaan of deze melding niet is geaccepteerd.
- Als de aanvrager niet kan aantonen dat na de omzetting wordt voldaan aan de voorschriften voor geluidswering uit het besluit bouwwerken leefomgeving).
Vraagt u geen omzettingsvergunning aan, terwijl u die wel nodig hebt? Dan gaat de gemeente handhavend optreden met bestuurlijke boetes en last onder dwangsommen.
- Huisvestingsverordening
- Besluit bouwwerken leefomgeving