Woning splitsen

Bent u eigenaar van een pand en wilt u dit splitsen in zelfstandige appartementen? Dan moet u een vergunning aanvragen.

Vergunningcheck en aanvraag

Als u een omgevingsvergunning nodig hebt, zal dat een omgevingsvergunning zijn voor een omgevingsplanactiviteit voor de activiteit bouwen en voor de technische bouwactiviteit. Dit doet in het omgevingsloket door te klikken op ‘aanvragen’. U kiest voor Bouwactiviteit (omgevingsplan) én voor Bouwactiviteit (technisch). Hiervoor moet u inloggen met DigiD.

U kunt via de vergunningcheck kijken of deze vergunningen inderdaad nodig zijn. Kies bij de vergunningcheck het zoekwoord: wonen. U krijgt dan de werkzaamheid ‘woonruimte toevoegen of wijzigen’. Daarnaast kiest u voor de werkzaamheid ‘bestaand gebouw verbouwen’. Na het doorlopen van de vergunningcheck kunt u direct de vergunningen aanvragen. Hiervoor moet u inloggen met DigiD.

Wilt u appartementen maken kleiner dan 45m2? (woonvorming)

Wilt u uw woning veranderen in meerdere zelfstandige kleine woonruimten van minder dan 45m2 (met eigen voordeur en huisnummer)? In aangewezen gebieden mag dit niet. Dit zijn:

  • Binnenstad Noord – alle buurten in de wijk
  • Pieterswijk
  • Noorderkwartier
  • De Kooi
  • Transvaal

Het is wel mogelijk om hier appartementen te maken die groter worden dan 45m2. Hiervoor is geen woningvormingsvergunning nodig.

Let op: Kijk ook of u een omgevingsvergunning nodig hebt.

Monument

Is de woning een monument? Kies dan bij de vergunningcheck een extra werkzaamheid met het zoekwoord: monument. Zo hebt u in één keer zicht op welke vergunningen nodig zijn. Meer informatie over het aanpassen van monumenten vindt u op de pagina Omgevingsvergunning voor een monument.

Meer informatie

Bekijk ook de pagina Omgevingsvergunning aanvragen. Hier vindt u meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning, de kosten en hoelang het duurt.