Omgevingsvergunning voor een monument

Woont u in een monument of bent u de eigenaar van een monument? En wilt u iets veranderen aan de binnenkant of aan de buitenkant? Voor bijna elke verandering aan een monument is een omgevingsvergunning nodig.

Hebt u een vergunning nodig?

U kunt via de vergunningcheck kijken of een vergunning nodig is. Kies bij de vergunningcheck het zoekwoord: monument. U krijgt dan de werkzaamheid ‘werkzaamheden in, aan of op een monument of archeologisch monument uitvoeren, of dit anders gebruiken’. Gaat u bouwen? Kies dan óók de betreffende bouwactiviteit die u gaat uitvoeren. Bijvoorbeeld ‘bestaand gebouw verbouwen’.  

Aanvragen

Na het doorlopen van de vergunningcheck kunt u direct de vergunning aanvragen. U logt in met Digid. 

Flora en fauna

U krijgt in de vergunningcheck vragen over flora en fauna: de planten en dieren in de omgeving. De vergunningcheck geeft aan of u ook hiervoor een vergunning nodig hebt. We adviseren u om de vergunning zo snel mogelijk aan te vragen op het Omgevingsloket. U kunt dit al doen vóór u een omgevingsvergunning voor het bouwen aanvraagt.

Meer informatie 

Bekijk ook de pagina Omgevingsvergunning aanvragen. Hier vindt u meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning, de kosten en hoelang het duurt.