Woning veranderen in kleinere, zelfstandige woningen (woningvorming)

Bent u eigenaar van een woning en wilt u dit veranderen (splitsen) in kleinere zelfstandige woningen tussen de 24m2 en  45m2 (met eigen voordeur en huisnummer)? Dan hebt u in enkele wijken een woningvormingsvergunning nodig. 

In de wijken en buurten waar u een woningvormingvergunning nodig hebt, is het niet toegestaan zelfstandige woningen te maken die kleiner zijn dan 24 m2.  Voor het maken van woningen groter dan 45m2 hebt u geen woningvormingsvergunning nodig.  

Let op: hebt u uw woning veranderd in kamerverhuur en wilt u deze kamers weer terug veranderen in een of meerdere zelfstandige woningen? Dan hebt u in bepaalde gebieden een omzettingsvergunning nodig. 

Wie moet de vergunning aanvragen? 

De eigenaar van de woning of de rechtspersoon die gemachtigd is door de eigenaar.

Waar hebt u een vergunning nodig? 

Bekijk op de kaart of in de postcodelijst waar u een vergunning nodig hebt. Staat de postcode van de woning die u wilt splitsen niet op de postcodelijst en ook niet op de kaart? Dan hebt u daar geen woningvormingsvergunning nodig. 

Wat controleert u voordat u de vergunning aanvraagt? 

Wat hebt u nodig voor de aanvraag? 

Voor iedere woning moet u plattegrondtekeningen van de nieuwe situatie meesturen. Hierop moet de indeling van de woning staan, waaronder:  

  • het aantal kamers 
  • het aantal bewoners 
  • de gebruiksoppervlakte van elke ruimte
  • de geluidswerende voorzieningen 
  • de plek waar de fietsen worden gestald 

Aanvragen 

U kunt als bedrijf of als inwoner online een woningvormingsvergunning aanvragen. Als inwoner hebt u daarvoor uw DigiD nodig. Bedrijven gebruiken hiervoor eHerkenning. 

 Kunt u of wilt u dit niet online regelen? Maak dan een afspraak door te bellen met 14071 (keuze 4). 

Kosten 

De aanvraag van een omzettingsvergunning kost € 978,85 euro per woning. Deze kosten betaalt u ook als u de vergunning niet krijgt. 

Hoe lang duurt het? 

De gemeente beslist binnen 8 weken. De gemeente kan dit met 6 weken verlengen. 

  • Als een te vormen woonruimte kleiner wordt dan 24m2. 
  • Als dit nodig is voor de leefbaarheid. Het gaat dan om geluidsoverlast, een tekort aan parkeerplekken voor fietsen, te veel afvalcontainers of druk op de openbare ruimte doordat er niet genoeg voorzieningen zijn. 

Vraagt u geen woningvormingsvergunning aan, terwijl u die wel nodig hebt? Dan gaat de gemeente handhavend optreden met bestuurlijke boetes en last onder dwangsommen.