Uitbreiding betaald parkeren

Het betaald parkeren in Leiden wordt uitgebreid naar een aantal wijken. Op bepaalde dagen en tijden moet de autoparkeerder dan betalen voor het parkeren. Dat kan via een parkeervergunning, bij de parkeerautomaat of via mobiel parkeren. De uitbreiding van betaald parkeren start begin 2023 en gebeurt in fasen.

Welke wijken krijgen betaald parkeren?

De wijken Hoge Mors, Boshuizen, Fortuinwijk, Vlietpoort, Meerburg en Klein Cronestein krijgen betaald parkeren. Dit is nodig om te zorgen dat de parkeerdruk niet verder stijgt en het prettig wonen blijft in deze wijken. Met het vaststellen van de Parkeervisie in de zomer van 2020 heeft de gemeenteraad besloten dat ook deze wijken, na het centrum (zone A) en de wijken eromheen (zone B), betaald parkeren krijgen. De nieuwe zone betaald parkeren wordt zone C.

Wat betekent dat voor bewoners, bezoekers en ondernemers?

Uitgangspunt is dat de juiste parkeerder op de juiste plek parkeert. Bewoners van de nieuwe wijken kunnen maximaal twee parkeervergunningen aanvragen. Hiermee kunnen ze in de buurt van hun huis parkeren. Voor visite die met de auto komt, kunnen bewoners een bezoekersparkeervergunning aanvragen. Hetzelfde geldt voor hun mantelzorger(s). Voor bedrijven en instellingen en hun werknemers zijn diverse parkeervergunningen beschikbaar. Gehandicapten, verenigingen en zorgprofessionals hebben een eigen parkeervergunning. De voorwaarden die straks gelden voor de parkeervergunningen in zone C worden dan vermeld bij het product parkeervergunningen.

Fasering

Het betaald parkeren wordt in fases ingevoerd. Dat betekent dat eerst de Hoge Mors betaald parkeren krijgt, later volgen de wijken in Zuidwest, en de wijken Meerburg en Klein Cronestein zijn als laatste aan de beurt. Voor de invoering ontvangen alle bewoners, bedrijven en instellingen een brief huis-aan-huis over het aanvragen van een parkeervergunningen. Op straat komen parkeerautomaten en borden. De nieuwe parkeersituatie gaat in als fysiek en digitaal alles is aangepast. De invoeringsdatum wordt bovendien bekendgemaakt via de gemeentelijke website, Stadskrant, Stadsnieuws en social media, en op straat met bebording.

Veelgestelde vragen

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.