Stationsgebied Leiden

Het stationsgebied wordt de komende jaren verbouwd. Dat is nodig omdat Leiden groeit. Het stationsgebied moet een aantrekkelijke en duurzame plek worden. Een groene en gastvrije entree voor de stad. 

Reizen

Dagelijks maken 100.000 reizigers gebruik van het station Leiden. Het is belangrijk dat deze mensen een fijne reiservaring hebben. Voldoende plek om een fiets te stallen, goede verbindingen en een prettige omgeving om even te wachten op de trein of bus. Als groeiende stad is het belangrijk om de verbinding met de omgeving te verbeteren.

Werken

Er is veel bedrijvigheid in de stad en het stationsgebied. De economie en het aantal inwoners en bezoeker groeit. Ook de ontwikkeling van het Bio Science Park zorgt voor meer en meer bedrijvigheid in de stad en in het stationsgebied. Aanpassing van het gebied is daarom noodzakelijk. Er wordt ruimte geboden aan ondernemers die bijdragen aan innovatie en aan de stad.

Wonen

In Leiden is er een grote behoefte aan extra woningen. Er wordt in het stationsgebied gewoond en gewerkt, maar het is ook een vervoersknooppunt. Het is functioneel, maar ook rommelig en niet erg groen. We vernieuwen het stationsgebied en bouwen woningen. Zo wordt het gebied weer een aantrekkelijk woongebied met ruimte voor duurzaamheid en vergroening.

Het bankgebouw van ABN AMRO en het schoolgebouw aan het Ballonpad zijn gesloopt. Op deze plek aan de Stationsweg bouwt aannemer JP van Eesteren het gebouw Octagon.

Octagon bestaat uit een IntercityHotel hotel met 115 kamers, een parkeergarage en een aantal bedrijfsruimten op de begane grond. Bovenop het gebouw komen twee woontorens met koopappartementen. Eén met 23 appartementen en één met 56 appartementen.

Ontwikkelaar: Synchroon
Bouwer: JP van Eesteren

Meer informatie: wijbouwen.nu/octagon

De Geus is een gebouw met veel functie. Dit project bestaat uit een bioscoop met 8 zalen, twee restaurants, een groene daktuin, een Jumbo Citystore, een ondergrondse fietsenstalling met ongeveer 3000 plekken én 96 huurappartementen.

De huurappartementen in de vrije sector hebben twee slaapkamers en een loggia of een ruim terras. Ze zijn tussen de 70 en ruim 90 m2 groot.

Ontwikkelaar: Sustay
Bouwer: AKOR
Meer informatie: bouwaandegeus.nl

De uitgangspunten voor de herinrichting van het Morspoorterrein is een woonbuurt te maken die aansluit op de bestaande buurt. Lees meer over het Morspoortterrein.

Tegenover het station is Lorentz fase 1 gebouwd. Fase 1 bestaat uit twee woontorens met kantoren, winkels op de begane grond en een fietsenkelder. Lorentz fase 2 wordt een gebouw van 19 verdiepingen met alleen kantoren. In het ontwerp, de bouw en het gebruik van het gebouw is nagedacht over hoe het zo veel mogelijk energie geeft – en zo weinig mogelijk verbruikt.

Op de begane grond komen ook horeca en flexibele vergaderfaciliteiten.

Ontwikkelaar: ABC Vastgoed
Meer informatie: lorentzleiden.nl

Contact

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in het stationsgebied of hebt u een specifieke vraag? Dan kunt u een afspraak met het projectteam maken in het informatiecentrum. Stuur hiervoor een e-mail naar stationsgebied@leiden.nl. Het informatiecentrum is gelegen op de eerste verdieping van het gebouw aan Stationsplein 11 (boven het Kap Perron).

U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief over het stationsgebied of het Stadsnieuws, de online nieuwsbrief van de gemeente Leiden (kies optie ‘Stationsgebied’).

Of neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071. 

Deelproject(en):

Meedenken knooppunt Leiden Centraal

Knooppunt Leiden Centraal is belangrijk voor de stad en de regio. We nodigen gebruikers van het stationsgebied uit om met ons mee te denken.

Knooppunt Leiden Centraal

De komende jaren maken we plannen voor Knooppunt Leiden Centraal. Door de groei van het aantal inwoners en banen in de stad en de regio groeit het aantal reizigers.

Morspoortterrein

Het Morspoortterrein ligt tussen de Morssingel, de Morsweg, de Plesmanlaan en het spoor richting Utrecht. Dit gebied gaat de komende...