Knooppunt Leiden Centraal

Deelproject van Stationsgebied Leiden

De komende jaren maken we plannen voor Knooppunt Leiden Centraal. Door de groei van het aantal inwoners en banen in de stad en de regio groeit het aantal reizigers. Daar is knooppunt Leiden Centraal niet klaar voor. Inwoners en reizigers geven aan dat het een stuk beter kan. Daarom onderzoeken we de komende jaren wat er nodig is om het knooppunt te verbeteren.

Knooppunt Leiden Centraal in de toekomst

Knooppunt Leiden Centraal wordt een fijne plek voor reizigers, bewoners en de mensen die er werken. De voetganger staat op 1, de fietser op 2. Het is een plek waar je snel kunt overstappen tussen trein, bus, fiets, Kiss & Ride en taxi. Maar ook een plek waar je rustig kunt wachten, even kunt werken en elkaar kan ontmoeten.

De stationspleinen zijn de entree voor de stad en het Leiden Bio Science Park. Het is een veilige plek waar overzicht is en de voetganger, fietser en de bus elkaar niet in de weg zitten. De pleinen zijn groen en blijven goed, ook als het klimaat verandert.

Langs de pleinen liggen fiets- en wandelroutes die de historische binnenstad en het innovatieve Leiden Bio Science Park met elkaar verbinden. Op de voormalig ‘Trafolocatie’, de huidige remise locatie voor de bussen aan de Rijnsburgerweg en wellicht ook op de plek van het huidige busstation zijn nieuwe plekken gekomen waar je kunt wonen en werken.

Om dat voor elkaar te krijgen zal er flink wat moeten veranderen en dat kan best ingrijpend zijn. We gaan de mogelijkheden verkennen en willen daar de gebruikers van het stationsgebied goed bij betrekken. Wilt u ook mee denken? Bekijk de animatievideo en lees meer over de manier waarop dat kan op Doe mee.

Samenwerken

Om de ontwikkelingen van Knooppunt Leiden Centraal mogelijk te maken, werken het ministerie van infrastructuur en Waterstaat, de Provincie Zuid Holland, Gemeente Leiden, NS Stations, ProRail en het Leids Universitair Centrum de komende jaren samen. Dat doen we in een zogenaamde MIRT-verkenning en is onderdeel van de Oude Lijn. 

Meer informatie

Contact

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in het stationsgebied of hebt u een specifieke vraag? Dan kunt u een afspraak met het projectteam maken in het informatiecentrum. Stuur hiervoor een e-mail naar stationsgebied@leiden.nl. Het informatiecentrum is gelegen op de eerste verdieping van het gebouw aan Stationsplein 11 (boven het Kap Perron).

U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief over het stationsgebied of het Stadsnieuws, de online nieuwsbrief van de gemeente Leiden (kies optie ‘Stationsgebied’).

Of neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071. 

Documenten

Hoofdproject:

Stationsgebied Leiden

Het stationsgebied wordt de komende jaren verbouwd om de groei van de stad te ondersteunen.