Morspoortterrein

Deelproject van Stationsgebied Leiden

Het Morspoortterrein ligt tussen de Morssingel, de Morsweg, de Plesmanlaan en het spoor richting Utrecht. Dit gebied gaat de komende jaren veranderen in een woonbuurt. In totaal worden er zo’n 500 woningen gebouwd.

Wat gaat er gebeuren? 

Op het Morspoortterrein staan nu onder andere het vroegere gemeentekantoor Stationsplein 107, de Morspoortgarage, het Sociaal Pension De Binnenvest en een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Stationsplein 107, de Morspoortgarage en het Sociaal Pension worden gesloopt en maken plaats voor appartementen en enkele rijwoningen. Dit worden zowel (sociale) huur- als koopwoningen. De nieuwe gebouwen sluiten aan op de bestaande woningen van Transvaal, waardoor er een nieuwe woonbuurt ontstaat. Ook komt er een nieuw, groter, sociaal pension.

De nieuwe gebouwen zullen vanaf de bestaande woonwijk in hoogte oplopen met de mogelijkheid voor twee woontorens meer richting het spoor en de Plesmanlaan / het Stationsplein. Er is ruimte voor enkele voorzieningen zoals gezondheidszorg, een buurtkamer of een fietsenmaker. Op de hoek tegenover de Morspoort is op de begane grond ruimte voor een bijzondere publieke functie.

Morspoortgarage

De gemeente onderzoekt of de Morspoortgarage een andere plek kan krijgen en of er in het nieuwe plan een nieuwe (ondergrondse) parkeergarage gebouwd kan worden onder één van de bouwblokken. De bedoeling is dat dit net als nu een openbare garage wordt.

Planning en projecten

Bestemmingsplan vastgesteld

1e kwartaal 2024

Besluit Morspoortgarage

oktober 2024

Sloop Stationsplein 107

oktober 2024

Start bouw bouwblok M1a

oktober 2025

Bouwblok M1a klaar

eind 2027

Bouwblokken

Het nieuwe Morspoortterrein bestaat uit 4 bouwblokken, ook wel kavels genoemd. Die hebben nu de volgende werknamen: M1a, M1b, M2 en M3.

Het eerste blok dat gebouwd gaat worden op het Morspoortterrein is bouwblok M1a. Het wordt gebouwd naast het spoor. Bouwblok m1a krijgt een woontoren van maximaal 50 meter. Dit gebouw wordt ontwikkeld door woningbouwcorporatie Portaal. In dit gebouw komen zo’n 150 woningen, waarvan minimaal 80% sociale huurwoningen. Daarnaast krijgt het Sociaal Pension een plek in gebouw m1a met plaats voor maximaal 50 bewoners.

De planning is om in oktober 2025 te starten met de bouw van dit eerste bouwblok. We verwachten dat het gebouw dan eind 2027 klaar is.

Bouwblok M1b is het driehoekige bouwblok en komt parallel aan de kruising Plesmanlaan – Morssingel – Schipholweg. Dit gebouw bestaat naar verwachting voornamelijk uit sociale huurwoningen en heeft 4 verdiepingen.

Bouwblok M2 komt op de plaats van een deel van Stationsplein 107 en krijgt een woontoren van maximaal 30 meter. De rest van het bouwblok bestaat uit drie verdiepingen. De woningen bestaan uit een mix van huur- en koopwoningen en zijn gelegen aan een binnenhof.

Bouwblok M3 komt op de plaats van de Morspoortgarage en het Sociaal Pension. Het bouwblok heeft een U-vorm en krijgt ook een binnenhof. Dit bouwblok bestaat uit drie verdiepingen. De woningen bestaan uit een mix van huur- en koopwoningen.

Meer informatie

Contact

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in het stationsgebied of hebt u een specifieke vraag? Dan kunt u een afspraak met het projectteam maken in het informatiecentrum. Stuur hiervoor een e-mail naar stationsgebied@leiden.nl. Het informatiecentrum is gelegen op de eerste verdieping van het gebouw aan Stationsplein 11 (boven het Kap Perron).

U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief over het stationsgebied of het Stadsnieuws, de online nieuwsbrief van de gemeente Leiden (kies optie ‘Stationsgebied’).

Of neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071. 

Nieuws

Bewonersavond over De Tarentaal

Op donderdag 4 juli is er een bewonersavond over het eerste woongebouw dat gebouwd wordt op het Morspoortterrein: De Tarentaal.

Hoofdproject:

Stationsgebied Leiden

Het stationsgebied wordt de komende jaren verbouwd om de groei van de stad te ondersteunen.