Nieuwe straatparkeren centrum

In de binnenstad van Leiden is het straatparkeren veranderd. Alle parkeerplekken op straat zijn voor vergunninghouders, met uitzondering van een aantal locaties waar bezoekers maximaal 2 uur kunnen parkeren. Het nieuwe straatparkeren is in juni 2022 van start gegaan.

Bewoners op straat, bezoekers in de parkeergarage

Leiden groeit, en we willen de stad leefbaar en bereikbaar houden en de binnenstad autoluw maken. Daarom reserveren we parkeren op straat voor bewoners, hun visite en andere vergunningen zoals de bedrijfs-, klussenbus-, mantelzorg- en gehandicaptenparkeervergunning. Bezoekers die met de auto komen, parkeren in de parkeergarages. Nieuw zijn de kortparkeerlocaties in de buurt van bijvoorbeeld winkels waar bezoekers maximaal 2 uur kunnen parkeren.

Wat gaat er veranderen?

Vrijwel alle parkeerplekken in de binnenstad zijn nu bestemd voor vergunninghouders. Hier kan alleen worden geparkeerd met een vergunning of een dagkaart. Ook de week-, maand- en jaarkaart zijn hier geldig. Bij de parkeerautomaten op straat kunt u een dagkaart kopen (vergunninghoudersparkeren) of maximaal twee uur parkeren (kortparkeren). Bij de rode-kap-automaten in de Doezastraat en Lange Mare mogen bezoekers maximaal 2 uur parkeren, maar is de parkeervergunning niet geldig. Verkeersborden geven de parkeersituatie aan. Ook de belzones voor mobiel parkeren zijn aangepast zodat parkeerders het juiste tarief betalen.

Planning

Nieuwe straatparkeren centrum gestart

Medio juni 2022

Veelgestelde vragen

Bezoekers kunnen in de parkeergarages parkeren. Ook zijn er enkele locaties met kortparkeren van maximaal 2 uur. Die staan aangegeven op het kaartje hiernaast.

De locaties van kortparkeren staan aangegeven op het kaartje op deze pagina. Op straat herkent u de kortparkeerlocaties aan borden met het zonenummer en een onderbord ‘Maximaal 2 uur’.

De locaties en zonenummers van kortparkeren zijn:

  • Doezastraat – 7006 (rode kap)
  • Lange Mare – 7025 (rode kap)
  • Langegracht – 7028
  • Levendaal – 7029
  • Waardkerkplein – 7048
  • Kaarsenmakersstraat – 7059
  • Stadsbouwhuis – 7057
  • Tweelinghuis – 7082
  • Morssingel – 7071

Het zonenummer staat ook op de kap van de parkeerautomaat. Het zonenummer van vergunninghoudersparkeren is 7000.

Iedere parkeerautomaat heeft een blauwe kap met het zonenummer. Een rode-kap-automaat heeft ook een blauwe kap maar dan met een rode band rondom. Straks zijn er twee locaties in de binnenstad met een rode-kap-automaat, namelijk de Doezastraat en de Lange Mare.

Als u beschikt over een bezoekersparkeervergunning, kan uw visite de auto parkeren op een vergunninghoudersplek en kortparkeerplek. De bezoekersparkeervergunning is alleen niet geldig op kortparkeerplekken bij een rode-kap-automaat. U meldt uw bezoek af en aan via de bezoekersapp parkeren. Hebt u geen parkeervergunning, dan kan uw visite het beste parkeren in een van de parkeergarages.

Het maximaal aantal bezoekersuren voor zone A (centrum) is verhoogd van 200 naar 300 per jaar. Deze bezoekersuren horen bij de bezoekersparkeervergunning. U moet deze extra bezoekersuren nog wel zelf toevoegen via het e-loket parkeren.

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart kunnen op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Ook kunnen zij een gratis gehandicaptenparkeervergunning aanvragen. Hiermee kunnen zij op vergunninghoudersparkeerplekken in het centrum parkeren. Alleen bij de rode-kap-automaat (in de Doezastaat en Lange Mare) is de gehandicaptenparkeervergunning niet geldig.

Op de vergunninghoudersplekken in het centrum geldt 24/7 betaald parkeren. Parkeerders die geen parkeervergunning hebben, kunnen hier parkeren met een dagkaart (24 uur geldig) à 28 euro. Voor het kortparkeren geldt een uurtarief van € 4 en een maximale parkeerduur van 2 uur. Op deze locaties geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 – 21.00 uur en op zondag van 13.00 – 21.00 uur. Daarbuiten kunt u op deze kortparkeerlocaties vrij parkeren.

Ja, buiten de tijden van betaald parkeren is het vrij parkeren. Houders van een bewonersparkeervergunning kunnen dan dus ook gebruikmaken van deze parkeerplekken.

Als uw bedrijf niet in aanmerking komt voor een parkeervergunning, zijn in het centrum van Leiden negen kortparkeerlocaties die mogelijk in de buurt zijn van het adres waar u moet zijn. Hier kunt u maximaal twee uur parkeren.

Een andere optie is dat de klant u aanmeldt op zijn of haar bezoekersparkeervergunning. Vraag dit als u de afspraak maakt.

Tenslotte kunt u met een dagkaart (24 uur geldig) op een vergunninghoudersplek parkeren.

We realiseren ons dat het nieuwe straatparkeren een verandering is die niet voor iedereen even gunstig uitpakt. Toch bieden de beschikbare parkeermogelijkheden voor de meeste partijen wel een geschikte oplossing.

Nota bene: kort stoppen om te laden en lossen is overigens sowieso toegestaan, hetzelfde geldt voor het in- en uitstappen van personen.

De maximale inrijhoogte van de parkeergarages in het centrum van Leiden is 2,10 meter. Het kan zijn dat uw voertuig hiervoor te groot is. U kunt uw voertuig in dit geval parkeren op P+R Transferium Haagweg. Ook kunt u parkeren op een van de kortparkeerlocaties. Let er wel op dat u hier maximaal 2 uur mag staan. Een dagkaart kopen is ook een optie. Deze kost € 28.

In het kort: bezoekers aan de stad zijn welkom in de parkeergarages en op de nieuwe kortparkeerlocaties. Speciaal voor bedrijven en organisaties in de binnenstad die regelmatig bezoekers ontvangen, is er een digitale toolkit ontwikkeld met uitleg, korte kernboodschappen en communicatiemiddelen. Kijk op Toolkit voor gastheren – Anders Parkeren Leiden en download of bestel de poster, leaflet, raamsticker of tafelkaartje. 

Meer informatie

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.