Parkeervergunning voor bezoekers

Woont u in een gebied met betaald parkeren? Dan kunt u met een digitale bezoekersvergunning betalen voor het parkeren van uw bezoek. Uw bezoek hoeft dan niet te betalen bij de parkeerautomaat. U kunt uw bezoek aanmelden en afmelden.

Een bezoekersparkeervergunning koopt u 1 keer. U krijgt hierbij meteen 20 uur parkeertegoed. U kunt later uren bij kopen. In de meeste gevallen is het goedkoper om met de digitale bezoekersparkeervergunning te parkeren.

Zone A, B en C

Het gebied met betaald parkeren in Leiden is verdeeld in zones.

 • Zone A: centrum
 • Zone B: wijken rondom het centrum
 • Zone C: de wijken Hoge Mors, Boshuizen, Fortuinwijk, Vlietpoort (en de Vlietzone), Oostvliet, Klein Cronestein en Meerburg

Kijk op de parkeervergunningenkaart in welke zone u woont of zoek het op in de straatnamenlijst.

Uw digitale bezoekersvergunning is geldig:

 • voor de auto, motor of brommobiel met het kenteken dat u online heeft doorgegeven.
 • bij alle parkeerautomaten in de parkeervergunningzone waar u woont en waar de vergunning voor is verleend.
 • in zone A: bij de vergunninghouderplaatsen en op kortparkeerlocaties. Let op: bij de rode-kap-automaat is een bezoekersparkeervergunning niet geldig.
 • in zone B: op alle parkeerplaatsen. 
 • in zone C: de bezoekersparkeervergunning is alleen geldig in de eigen parkeervergunningzone. Dat zijn C1 of C2 (vanaf 10 oktober). C3 en C4 volgen begin 2024. Let op: bij de rode-kap-automaat is een bezoekersparkeervergunning niet geldig.

Uw bezoek mag de auto niet parkeren op een autodateparkeerplaats of op een oplaadplek voor elektrische auto’s.

Wilt u weten wanneer uw bezoek moet betalen voor parkeren? Kijk dan op de pagina voor straatparkeren.

Voorwaarden vergunning aanvragen

U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie personen van Leiden in de parkeervergunningzone waarvoor u de vergunning aanvraagt.
  Let op: als u kortgeleden naar een nieuw adres bent verhuisd, zou het kunnen dat u niet meteen een vergunning kunt aanvragen.
 • U woont in een zelfstandige woonruimte (u deelt de keuken en badkamer niet).
 • Per adres kunt u maximaal 1 bezoekersparkeervergunning krijgen. Op 1 vergunning kunt u meerdere bezoekers laten parkeren. U moet hiervoor wel de kentekens weten van het bezoek (auto, motor, brommobiel) en voldoende parkeertegoed hebben gekocht.
 • Vanaf 1 oktober 2019 kunt u op sommige woonadressen geen bezoekersparkeervergunning krijgen.

U hoeft zelf geen auto te hebben om een bezoekersparkeervergunning aan te vragen.

Aanvragen

Vraag de bezoekersparkeervergunning online aan, inclusief de eerste 20 uur parkeertijd. Hiervoor hebt u uw DigiD nodig.

Woont u in een huis dat is verdeeld in meerdere zelfstandige wooneenheden? Vraag de verhuurder of hij een eigen adres voor u aan kan vragen (een huisnummerbesluit). Na het aanmelden krijgt u direct per e-mail een meldnummer en pincode. Hiermee meldt u uw bezoek aan en af en kunt u extra parkeertegoed kopen. U vindt het meldnummer en de pincode terug in het e-loket. U kunt geen gegevens van de bezoekersparkeervergunning wijzigen. Wilt u een vergunning voor een andere zone, omdat u verhuisd bent? Dan moet u uw huidige vergunning opzeggen en een nieuwe aanvragen via het e-loket. U krijgt geen geld terug als u nog parkeertegoed heeft. U hoeft de bezoekersparkeervergunning maar 1 keer aan te vragen. U hoeft niet elk jaar te verlengen.

Naar de balie

Kunt u of wilt u dit niet online regelen? Maak dan een afspraak om naar de balie te komen. Neem uw identiteitsbewijs mee.

U kunt ook bellen om een afspraak te maken: 14 071, keuze 3.

Kosten

U kunt uren bijkopen. Deze uren zijn geldig zolang uw bezoekersparkeervergunning geldig is. Op uw parkeertegoed mag maximaal 300 uren (zone A) of 800 uren (zone B of C) staan.

In zone A:

 • digitale bezoekersvergunning inclusief 20 uur: € 17
 • uren bijkopen (tot maximaal 300 uren per jaar), per uur: € 0,90

In zone B:

 • digitale bezoekersvergunning inclusief 20 uur: € 7,20
 • uren bijkopen (tot maximaal 800 uren per jaar), per uur: € 0,40

In zone C1 t/m C4:

 • digitale bezoekersvergunning inclusief 20 uur: € 7,20
 • uren bijkopen (tot maximaal 800 uren per jaar), per uur: € 0,40

U krijgt geen geld terug als u nog parkeertegoed over heeft en de bezoekersparkeervergunning wordt beëindigd of opgezegd.

Wanneer krijg ik geen bezoekersparkeervergunning?

 • Bij nieuwbouw en functiewijziging van een pand moeten bewoners op eigen terrein parkeren. Om extra parkeerdruk in de omgeving te voorkomen, hebben (nieuwe) bewoners van nieuwbouw, functiewijziging, verkamering en splitsing van wooneenheden geen recht op een bewoners-, bezoekers- en deelautoparkeervergunning. Dit geldt voor woningen in zone A en B die na 2 oktober 2019 zijn of worden gebouwd. Voor zone C is deze datum 3 juni 2021.
 • Er zijn gebieden waarin bewoners geen bewoners- en bezoekersparkeervergunning kunnen krijgen. Het gaat dan om de Lammenschansdriehoek – het gebied dat begrensd wordt door de Lammenschansweg, het spoor, de Kanaalweg en Plantijnstraat – en het terrein van De Raad Vastgoed (Veilingterrein) – het gebied dat begrensd wordt door de Lammenschansweg, Abrikozenweg, Ananasweg en Perzikweg.

Wilt u weten of u op uw adres nog een parkeervergunning kunt aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via 14071, keuze 3.

Gaat u verhuizen binnen Leiden? Uw parkeervergunning verhuist niet mee. U moet het volgende regelen:

 • Zeg de parkeervergunning op voor het oude adres met ingang van de dag van de verhuizing.
 • Vraag een nieuwe bewonersparkeervergunning aan zodra u staat ingeschreven op uw nieuwe adres.

Verhuist u naar een adres dat valt onder nieuwbouw, functiewijziging, verkamering of splitsing van de woning? Dan hebt u geen recht op een bewoners-, bezoekers- en deelautoparkeervergunning. Dit geldt voor woningen in zone A en B die na 2 oktober 2019 zijn of worden gebouwd. Voor zone C is deze datum 3 juni 2021. Let op! Niet op ieder adres in Leiden kunt u een parkeervergunning aanvragen. Wilt u weten of dit voor uw nieuwe adres geldt, neem dan contact op met de gemeente via 14 071, keuze 3.

U kunt online uw bezoekersvergunning opzeggen. Hiervoor hebt u uw DigiD nodig. U krijgt geen geld terug als u nog parkeertegoed heeft.

Verhuizen binnen Leiden

Bij een verhuizing binnen Leiden kunt u de bezoekersvergunning niet meenemen. De bezoekersvergunning is gebonden aan het adres waar u woont. Bij verhuizing kunt u een nieuwe vergunning aanvragen op uw nieuwe adres.

U kunt online uw bezoek aanmelden, afmelden en extra uren kopen (opwaarderen). Aanmelden kan al een paar dagen van tevoren. U kunt uw bezoek ook telefonisch aan- en afmelden. Zorg dat u het kenteken weet. U kunt meerdere kentekens tegelijk aanmelden.

Bezoekers zone A

Bezoekers in zone A worden automatisch afgemeld om 0.00 uur. Blijft uw bezoek nog na 0.00 uur dan moet uw bezoek opnieuw worden aangemeld. U kunt ook van tevoren een eindtijd instellen voor uw bezoek, dan is opnieuw aanmelden niet nodig. Let op: in zone A zijn bijna alle parkeerplaatsen vergunninghoudersplekken. Hier geldt betaald parkeren 24/7. Staat uw bezoek hier geparkeerd, dan moet u ook 24 uur per dag aanmelden. Staat uw bezoek op een kortparkeerlocatie? Meld uw bezoek dan om 21.00 af zodat u niet onnodig betaalt. Let op: de bezoekersparkeervergunning is niet geldig bij een rode-kap-automaat.

Bezoekers zone B

Bezoekers in zone B worden automatisch afgemeld om 19.30 uur (daarna is het parkeren gratis tot de volgende morgen om 9.00 uur). U moet de bezoekers voor de volgende dag opnieuw (vooruit) aanmelden.

Bezoekers zone C

Bezoekers in zone C worden automatisch afgemeld om 19.30 uur (daarna is het parkeren gratis tot de volgende morgen om 9.00 uur). U moet de bezoekers voor de volgende dag opnieuw (vooruit) aanmelden.

Online aanmelden, afmelden en uren bij kopen

Log in met de meldcode en de pincode die u kreeg bij het aanvragen van de vergunning.

Aan- en afmelden visite

Telefonisch aanmelden en afmelden

U kunt uw bezoek ook telefonisch aan- of afmelden. Bel hiervoor 071 – 516 72 72 en spreek het kenteken in.

Opwaarderen

Opwaarderen kan ook bij de balie van de gemeente. Maak online een afspraak. U kunt ook 14 071 bellen voor een afspraak.

Pincode kwijt?

Log in met uw DigiD bij het e-loket. Daar vindt u bij de documenten de brief met uw meldcode en pincode. Zie ook de handleiding Waar vind ik de pin- en meldcode van mijn bezoekersparkeervergunning?