Parkeren voor ondernemers

In Leiden investeert de gemeente in ‘de juiste parkeerder op de juiste plek’: bewoners parkeren hun auto in de buurt van hun huis, en bezoekers aan de stad in de parkeergarages. Ook voor werknemers en bedrijven is een aantal zaken rond autoparkeren geregeld. Voor de fietsparkeerder wordt geïnvesteerd in meer en betere fietsenstallingen en fietsenrekken.

In 2023 en 2024 wordt betaald parkeren uitgebreid naar een aantal wijken. Lees meer op de pagina over uitbreiding betaald parkeren. In Leiden gaat nog meer veranderen voor auto- en fietsparkeren. Wilt u weten wat en waarom? Bezoek de website Anders Parkeren en bekijk de informatie per doelgroep en thema.

Nieuwe straatparkeren in Leidse binnenstad

De parkeersituatie in het centrum is veranderd. Bijna alle parkeerplekken op straat zijn voor vergunninghouders. Bezoekers aan de stad kunnen terecht in de parkeergarages en op de nieuwe kortparkeerlocaties. Speciaal voor bedrijven en organisaties in de binnenstad die regelmatig bezoekers ontvangen, is er een digitale toolkit met communicatiemiddelen. Kijk op Toolkit voor gastheren – Anders Parkeren Leiden en download of bestel gratis de poster, leaflet, raamsticker of tafelkaartje. 

Parkeervergunningen

Een parkeervergunning kan via het e-loket parkeren worden aangevraagd. Bedrijven hebben hiervoor e-Herkenning nodig.

Abonnement voor parkeergarage

Voor de parkeergarages Lammermarkt, Garenmarkt, Morspoort en Haarlemmerstraat in het centrum en Ringkade en Soestdijkkade bij Kooiplein zijn diverse abonnementen beschikbaar. Een aantal abonnementen sluit aan op kantoor- of winkeltijden. Voor de parkeergarages Morspoort en Haarlemmerstraat is een werknemerskorting mogelijk. Lees meer op de pagina Parkeer­abonnement.

Parkeerkaart voor gasten

U kunt uw gasten een uitrijkaart voor de parkeergarage aanbieden. Deze koopt u via de webshop van P1, de beheerder van de gemeentelijke parkeergarages.

Reserveer & parkeer

In parkeergarages Lammermarkt, Garenmarkt en Morspoort kan met korting een parkeerplek worden gereserveerd. Hoe langer het bezoek, hoe hoger de korting. Ook voor uw klant(en) kunt u de parkeerplek reserveren: bepaal de datum, tijdstip en lengte van het bezoek en vul het kenteken in. Uw klant rijdt zorgeloos de parkeergarage in en uit.

Fietsparkeren

In de Leidse fietsenstallingen is parkeren gratis. Rondom Leiden Centraal moet de fiets in de stalling of rekken staan. Foutgeparkeerde fietsen worden verwijderd. Lees meer op de pagina Fietsparkeren.