Woning splitsen

Bent u eigenaar van een pand en wilt u dit splitsen in zelfstandige appartementen? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente Leiden.

Vergunningcheck en aanvraag  

Als u een omgevingsvergunning nodig hebt, zal dat een omgevingsvergunning zijn voor een omgevingsplanactiviteit voor de activiteit bouwen en voor de technische bouwactiviteit. Dit doet in het omgevingsloket door te klikken op 'aanvragen'. U kiest voor Bouwactiviteit (omgevingsplan) én voor Bouwactiviteit (technisch). Hiervoor moet u inloggen met DigiD. 

U kunt via de vergunningcheck kijken of deze vergunningen inderdaad nodig zijn. Kies bij de vergunningcheck het zoekwoord: wonen. U krijgt dan de werkzaamheid 'woonruimte toevoegen of wijzigen'. Daarnaast kiest u voor de werkzaamheid 'bestaand gebouw verbouwen'. Na het doorlopen van de vergunningcheck kunt u direct de vergunningen aanvragen. Hiervoor moet u inloggen met DigiD. 

Minder dan 45m2? 

Gaat u een woning veranderen in kleine zelfstandige woonruimtes? Zie dan de informatie onder het kopje 'Wilt u appartementen maken kleiner dan 45m2? (woonvorming)" op de pagina 'Woning veranderen in kamers of kleine appartementen'.  

Monument 

Is de woning een monument? Kies dan bij de vergunningcheck een extra werkzaamheid met het zoekwoord: monument. Zo hebt u in één keer zicht op welke vergunningen nodig zijn. Meer informatie over het aanpassen van monumenten vindt u op de pagina Omgevingsvergunning voor een monument.

Meer informatie over omgevingsvergunningen 

Bekijk ook de pagina Omgevingsvergunning aanvragen. Hier vindt u meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning, de kosten en hoelang het duurt.