Duurzaam Leiden

Leiden bouwt aan een duurzame stad. Hiervoor heeft de gemeente subsidies, leningen en (onderwijs)projecten om duurzaamheid te stimuleren.

Zo wil de gemeente voldoen aan nationale en internationale afspraken zoals het landelijke Energieakkoord en het VN-klimaatakkoord van Parijs.

Let op: hou er rekening mee dat dak- en spouwmuurisolatie van buitenaf op korte termijn nog niet toegestaan zijn. Lees meer over natuurbescherming in de Omgevingswet.

Subsidie Groene Daken

Met de subsidie Groene Daken stimuleert de gemeente Leiden de aanleg van groene daken. Groene daken zijn mos-, sedum-, gras- of kruidendaken. Een groen dak zorgt voor een lagere energierekening door betere isolatie en draagt bij aan een duurzame toekomst.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)

Bent u eigenaar van een koopwoning? En is dit uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en met 5 typen isolatiemaatregelen.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. U kunt deze lening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds.

Duurzaamheidslening voor particulieren

Inwoners van Leiden kunnen bij de gemeente een lening aanvragen om hun huis te verduurzamen. Een Duurzaamheidslening kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen, het aanschaffen van een warmtepomp of het isoleren van de vloer.

Stimuleringslening verduurzaming ondernemers en organisaties

Voor ondernemers en organisaties heeft gemeente Leiden de Stimuleringslening verduurzaming ondernemers en maatschappelijke organisaties beschikbaar. Deze lening is bijvoorbeeld voor het verduurzamen van een bedrijfspand of voor de aanschaf van energiezuiniger vervoer (een EV) of een energiezuiniger oven. En ook voor het treffen van klimaatbestendige maatregelen bestaan er mogelijkheden.

Stimuleringslening verduurzaming kleine en grote VvE’s

Gemeente Leiden heeft veel woningen die deel uitmaken van een Verenigingen van Eigenaren (VvE). Voor grote en kleine VvE’s bestaan er nu ook mogelijkheden voor verduurzaming. Met de Stimuleringslening verduurzaming kleine en grote VvE’s kan een VvE bijvoorbeeld zonnepanelen, HR++-glas of een warmtepomp financieren.

Stimuleringslening verduurzaming scholen

Voor scholen heeft de gemeente Leiden de Stimuleringslening verduurzaming scholen. Deze lening kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het verduurzamen van schoolgebouwen met HR++-glas, voor het plaatsen van zonnepanelen en ook voor sommige klimaatbestendige maatregelen.

Leiden GaGoed

Met de campagne Leiden GaGoed wil de gemeente inwoners helpen om de juiste keuzes te maken op het gebied van energie en natuur. Dat is goed voor uw portemonnee, voor onze stad en het klimaat op aarde.

Duurzame monumentenzorg

Denkt u dat energiezuinig wonen in een historisch pand onmogelijk is? Nee hoor! Sterker nog: juist in oude gebouwen zijn grote winsten te halen. Bij Erfgoed Leiden en Omstreken zijn ze al jaren bezig met het verduurzamen van gebouwd erfgoed. Erfgoed Leiden adviseert op het gebied van energiebesparing, vergunningen en beschikbare subsidies.

Samen aan de slag

Met het project Samen aan de Slag zorgt de gemeente samen met inwoners voor het mooier maken van de eigen buurt. Dat kan individueel of gezellig met de hele straat. U kunt bijvoorbeeld aan de slag met:

  • geveltuintjes
  • buurtmoestuinen
  • boomspiegels
  • zwerfvuilacties
  • adoptie van een afvalbak

Laadpalen

Hebt u of overweegt u een elektrische auto maar is er nog geen laadpaal in de buurt van uw woning of bedrijf? U kunt een laadpaal voor een elektrische auto aanvragen.

De gemeente ondersteunt en stimuleert duurzaamheid en wil informatie over duurzaamheid voor iedereen toegankelijk maken. Dit doet de gemeente samen met stadspartners zoals het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN), de schooltuinen, Technolab, Naar buiten en de musea.

Hebt u hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar nde@leiden.nl of bel naar de afdeling duurzaamheidseducatie van de gemeente: 071 516 77 11.

Educatie voor basisscholen

Leidse basisscholen kunnen bij het inplannen van het jaarrooster voor het schooljaar terecht bij Verwonder om de hoek voor activiteiten op het gebied van natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. Alle activiteiten – binnen én buiten schooltijd – in de regio Holland Rijnland staan op deze website. Hebt u hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar info@verwonderomdehoek.nl.

Kinderboerderij

Op kinderboerderij Merenwijk vindt u een dierenweide, een erf met meerdere stallen en het bezoekerscentrum Weidezicht. Dit bezoekerscentrum biedt informatie over natuur en duurzaamheid en over de dieren en de activiteiten.

Lekker buiten

Via het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft de gemeente informatie over waarom en op welke manier natuur goed is voor ouders en kinderen.

Duurzaamheidssubsidies voor ondernemers

Bij de Rijksdienst Voor Ondernemers (RVO) kunt u als ondernemer diverse subsidies aanvragen om uw onderneming te verduurzamen. Via de subsidie- en financieringswijzer van de RVO kunt u met zoekcriteria uitzoeken welke duurzaamheidssubsidies passend zijn bij uw onderneming en duurzaamheidsdoelen.

Leiden GaGoed

Met de campagne Leiden GaGoed wil de gemeente inwoners en ondernemers helpen om de juiste keuzes te maken op het gebied van energie en natuur. Dat is goed voor uw portemonnee, voor onze stad en het klimaat op aarde.

Bevoorraden zonder uitstoot

Leiden gaat bevoorraden zonder uitstoot door vracht- en bestelverkeer, om de leefbaarheid en luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren. Vanaf 2025 mogen alleen schone vervoersmiddelen voor goederenvervoer de binnenstad en het Stationspleingebied van Leiden in.