Stadskrant week 6
Stadskrant donderdag 2 februari
Voor alle pasgeborenen, die in de Week van de Circulaire Economie (6 t/m 10 februari) zijn aangegeven bij de balie van Burgerzaken in het Stadskantoor, stond een kraamcadeau met circulaire luiers en zindelijkheidsapp klaar.
Trotse opa en oma, Lody en Roos van der Kraan, kwamen aangifte doen van hun kleinkinderen; de tweeling Ivy Roos en Joy Hanna van der Kraan. Zij kregen het circulaire kraamcadeau overhandigd door wethouder Yvonne van Delft.
Luiers
Per jaar wordt in Nederland 200.000 ton luiers weggegooid. “Veel te veel”, vinden Guus Meijer en Lauwerens Metz van www.toddycares.com. Het tweetal benutte de subsidie Circulair Verwaarden van de gemeente Leiden voor onderzoek en ontwikkelde vervolgens een zindelijkheidsapp. “We helpen ouders aan duurzame luiers en we helpen hen om weer op tijd te stoppen via de ontwikkelde app. Zo sparen gezinnen tot wel een jaar onnodig luiergebruik uit. Dat scheelt de helft aan afval. Voor kinderdagverblijven en ouders levert het bovendien een behoorlijke kostenbesparing op als kinderen eerder zindelijk zijn.”
Handvatten
De app zorgt ervoor dat ouders eerder herkennen of hun kindje klaar is om te starten met zindelijkheid. Daarnaast biedt de app hen handvatten om daarmee aan de slag te gaan. Zoals een concreet stappenplan met interactieve opdrachtjes om kinderen te stimuleren om naar het potje of de wc te gaan.
Sinds woensdag 1 februari werkt de Milieustraat alleen nog op afspraak. De eerste bezoekers met een afspraak werden vorige week warm welkom geheten door wethouder Yvonne van Delft met koffie en warme chocomelk.
Een afspraak maken kan eenvoudig via www.leiden.nl/milieustraat of telefonisch via 14 071. Als er plek is op de dag zelf, dan kan er direct een afspraak (tot 15 minuten van tevoren) worden ingepland. Kijk voor meer informatie op www.leiden.nl/geenlangerij.
De gemeente Leiden helpt u graag bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Isolatie en zonnepanelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat u minder (fossiele) energie verbruikt. Daarmee verlaagt u uw energierekening. En helpt u mee aan de verduurzaming van Leiden.
Samen met de organisatie ‘Winst uit je woning’ organiseert gemeente Leiden een inkoopactie. De actie is bedoeld voor woningeigenaren van een grondgebonden woning in Leiden.
Wat kunt u inkopen?
Afhankelijk van uw woning, kunt u de volgende producten voordelig aanschaffen: zonnepanelen, isolatieglas, vloerisolatie en spouwmuurisolatie.
Meer informatie en aanmelden
Op woensdag 22 februari om 19.30 uur organiseert Winst uit je woning een online informatieavond. Dan komt u meer te weten over de inkoopactie, de duurzame maatregelen en financieringsmogelijkheden. U kunt bovendien al uw vragen stellen aan de experts van Winst uit je woning. Voor de inkoopactie kunt u zich vrijblijvend aanmelden tot en met 30 maart 2023 via www.winstuitjewoning.nl/leiden.
Plannen om uw huis te verduurzamen? Minder of zelfs helemaal geen gas meer gebruiken? Energie besparen of duurzaam opwekken? Voor al deze aanpassingen bestaan verschillende technische oplossingen.
Het Energieloket van mboRijnland laat zien wat mogelijk is en geeft samen met een bouwtechnisch adviseur gratis en onafhankelijk advies.
Nieuwe technologie bekijken
Bij het Energieloket geven een docent en studenten Installatietechniek onafhankelijk en gratis advies. Bezoekers mogen rekenen op maatwerk. Want alles hangt samen met de specifieke kenmerken van een woning. Het Energieloket mboRijnland maakt ook gebruik van een technieklokaal. Hier kunnen bezoekers bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen bekijken.
Locatie, openingstijden en afspraak maken
Het Energieloket is op de begane grond van mboRijnland (locatie Lammenschans), op het Bètaplein 18 (tegenover het fitnessplein). Het Energieloket mboRijnland is geopend op donderdagavond van 18.30 tot 21.30 uur en werkt alleen op afspraak. Een afspraak maakt u via www.gagoed.nl/energieloketmborijnland.nl.
De verhalen over het Nederlandse slavernijverleden gaan meestal over de koloniën, maar ook in de Leidse grachtenpanden hebben mensen gewoond die wettelijk iemand anders’ bezit waren.
In de hoekhuizen op de kruising Rapenburg en Langebrug woonden Susanna van Cormantin, Isaäcq, en Claudina. Zij waren de bedienden van de Leidse rechtenstudent Henri Zachary Couderc, die als 21-jarige in 1767 met zijn moeder van Paramaribo naar Leiden verhuisde om rechten te studeren. Dit komt naar voren uit het testament van Henri’s moeder.
Hun bedienden namen ze mee uit Suriname. Susanna was een vrije vrouw toen ze in Leiden arriveerde. De andere twee waren slaafgemaakt. Isaäcq werkte ook als timmerman in Leiden.
Zijn eigenares liet in haar testament opnemen dat hij bij haar dood ‘de schat der vrijheid’ zou krijgen. Maar omdat hij als slaafgemaakte geen loon ontving, had hij na zijn vrijlating geen spaargeld om voor zichzelf te beginnen. Waarschijnlijk was hij ook als vrij man financieel afhankelijk van de familie die hem tot een object had gemaakt. Claudina werd niet bevrijd. Als ze kinderen heeft gekregen, werden die automatisch eigendom van de familie voor wie ze werkte.
Lees hier het hele verhaal van de hoekhuizen op de kruising Rapenburg en Langebrug.
Mapping Slavery in Leiden organiseert stadswandelingen over het slavernijverleden van Leiden. U kunt zich via mappingslaveryinleiden@gmail.com aanmelden voor 26 februari, 19 maart, 16 april, 30 april, 21 mei, 11 juni, 18 juni of 25 juni. Deze zondagse wandelingen beginnen om 15.00 uur bij de Lutherse Kerk aan de Hooglandse Kerkgracht en duren ongeveer 2 uur. Voor wie wil, is er daarna tijd voor een drankje en een nagesprek.
Special Energie: regelingen en subsidies voor bewoners
Jaarlijks verdwijnt in Nederland ongeveer achttien miljoen kilo schapenwol in de vuilverbranding. Een doorn in het oog van Stephan van Plateringen en Natasja Marchese. Het tweetal gaat er dekens van maken.
Voor het plan kregen Stephan en Natasja de subsidie Circulair Verwaarden van de gemeente.
Verloren kennis
De textielindustrie bepaalde eeuwenlang het gezicht van de stad. Bijna iedere Leidenaar werkte er. De laatste fabriek verdween in 1986. De kennis over het productieproces is toen vrijwel verloren gegaan. Stephan en Natasja gebruikten de subsidie Circulair Verwaarden om deze kennis weer boven tafel te krijgen en eerste stappen te zetten naar een Leidse Deken.
Nederlandse wol
Bij de Stichting De Leidse Deken leerden ze hoe dekens werden gemaakt en wat er allemaal bij komt kijken. Omdat vervolgens te vertalen naar machinaal werk. “Met die kennis willen we een commerciële dekenfabriek openen, de Leidse Dekenfabriek, waarin we Nederlands schapenwol gebruiken. We vinden het proces als het ware opnieuw uit.”
Kwaliteit
Op dit moment wordt er vrijwel geen Nederlandse wol gebruikt in de textielindustrie. Stephan: “De kwaliteit van deze wol is namelijk minder dan in andere landen. Schapen worden vooral gefokt voor hun vlees en krijgen minder goede voeding. Hun vacht heeft daardoor niet dezelfde kwaliteit als vroeger.” Natasja: “Door wol van de boeren uit de regio te kopen, hopen we dat ze gaan investeren in de voeding voor hun dieren, zodat de kwaliteit van de wol verbetert. Wellicht dat ook andere industrieën de wol dan gaan gebruiken. Zo helpen we de boeren van hun afvalstroom af en wordt voorkómen dat de wol in de vuilverbranding verdwijnt.”
‘Begin gewoon’
Tips voor andere ondernemers met circulaire ambities? Stephan: “Begin gewoon. En schreeuw het van de daken. Want iedereen vindt het tof. Je zult zien, jouw initiatief wordt van alle kanten omarmd.”
Meer weten? www.leidsedeken.nl
Leiden mag zichzelf een koploper noemen als het gaat om de omschakeling naar een circulaire economie. Via de subsidie Circulair Verwaarden hebben we de afgelopen jaren al vele initiatiefnemers op weg geholpen. Op deze pagina leest u in drie interviews hoe mede-Leidenaren werken aan een circulair Leiden en op welke manier zij spullen hergebruiken.
Leiden is de eerste gemeente in Nederland met een circulair sloopbeleid. Samen met inwoners en bedrijven werkt Leiden aan een circulaire toekomst, waarin we met z’n allen zoveel mogelijk spullen opnieuw gebruiken. En daardoor minder verspillen en minder afval hebben. Leidse bedrijven kunnen aan de slag gaan met circulair inkopen, ontwerpen, produceren, distribueren en verwerken. En Leidse consumenten letten op hoe zij met hun spullen omgaan: bewust kopen, repareren indien mogelijk en op de juiste manier weggooien wat écht niet meer bruikbaar is.
Kijk op gagoed.nl/tips wat u kunt doen.
Na een succesvolle introductie van statiegeldbekers bij stadsbrede evenementen, is het nu tijd voor de volgende stap: de omschakeling naar herbruikbare koffiebekers. Steeds meer kantoren, horeca, sport- en studentenverenigingen sluiten aan bij de Leidse koplopers!
Zo hopen we samen nog meer stappen te zetten richting een duurzamere toekomst voor Leiden. Ik nodig iedereen die Leiden een duurzaam en warm hart toedraagt, uit met ons die weg op te gaan. Kijk op gagoed.nl/tips wat u kunt doen.
Wethouder Yvonne van Delft (Circulaire economie)
Tijdens het leggen van een parketvloer wordt al snel zo’n tien procent weggezaagd. De populaire visgraatvloeren leveren vanwege de verschillende linker- en rechterdelen zelfs het dubbele aantal snijresten op. Pavlic Parket maakt er alsnog vloeren van.
De 68-jarige Tony Pavlic haalt parketrestanten op bij particulieren en bedrijven om vervolgens het hout een nieuw leven te bieden.
Zaagresten
De Tony Pavlic geniet van zijn AOW. De laatste twintig jaar was hij actief in de parketbranche. Het viel hem op dat er veel zaagresten op de afvalberg verdwijnen. “Het is zo jammer om dat hout weg te gooien. Het is goed materiaal, er kunnen nog steeds mooie vloeren van worden gemaakt.”
Vorkheftruck
De subsidie Circulair Verwaarden van de gemeente Leiden gebruikte hij voor de aanschaf van een vorkheftruck en metalen stellingen. “De ruimte die ik huur is niet groot, ik had niet genoeg plek in de werkplaats om de parketdelen op te slaan. Op deze manier kan ik de ruimte efficiënter benutten. Zo kan ik meer hout kwijt en heb ik meer ruimte om te werken.”
Kwaliteit
Tips van Tony voor ondernemers met circulaire ambities: “Zorg dat je naast het circulaire aspect ook oog houdt voor kwaliteit. Kwaliteit is namelijk altijd belangrijk. Ook als je circulair werkt. Wanneer je circulair werkt en een goed product levert, weten klanten je te vinden.”
Meer weten? www.pavlicparket.nl
De Leidse familiebedrijven Noordman Hout en Van Diemen Sloopwerken stimuleren samen het gebruik van circulair bouwmateriaal in de Leidse regio. Zij werken aan digitaal platform Circufy om gebruikte bouwmaterialen aan te bieden. Bouwbedrijven kunnen deze materialen hergebruiken.
Nadat de gemeente beide bedrijven had uitgenodigd om te brainstormen over circulair ondernemen, besloten zij hun krachten te bundelen.
Reststromen uit de bouw
Het idee ontstond om elkaars netwerken bij elkaar te brengen en een concept te ontwikkelen om reststromen uit de bouw te benutten. Hiervoor ontvingen ze van de gemeente de subsidie Circulair Verwaarden. De subsidie wordt ingezet om circulair bouwen op kaart te zetten en om het platform in te richten.
Toegankelijk
Rosalie Noordman, social media manager bij Noordman Hout: “De bouw is een nakomer in de circulaire industrie. Maar wel één met veel impact. Met ons netwerk van bedrijven kunnen we een grote stap zetten. Onze partners zijn vooral regionale bedrijven uit de bouwsector. Die zijn nieuwsgierig, maar moeten vaak nog over de streep getrokken worden. Via Circufy maken we circulair bouwen ook voor hen toegankelijk.”
Inschrijven en ophalen
Sander Klinkhamer, projectleider bij Van Diemen Sloopwerken is net zo enthousiast: “Deuren, balken, ramen; alles wat voor hergebruik in aanmerking komt, plaatsen we op het digitale platform Circufy. Wij geven aan wat voor producten en materialen we verwachten. Bedrijven kunnen zich daarop inschrijven. Zodra het materiaal beschikbaar is, kunnen ze het op locatie op komen halen. Ook redden wij bouwmateriaal van de sloop en slaan het tijdelijk op. Zodra er vraag naar is, kunnen die materialen dan door nieuwe gebruikers worden opgehaald.”
Sociale verduurzaming
Ook voor sociale verduurzaming is ruimte binnen dit initiatief. Rosalie: “Bruikbaar sloophout is vaak bewerkelijk. Het kan zijn dat het verzaagd moet worden of dat we er spijkers of verfresten uit moeten halen. Hiervoor gaan we een samenwerking aan met DZB, zodat medewerkers met praktische vaardigheden ervaring kunnen opdoen met deze werkzaamheden.”
Tips
Tips voor andere ondernemers? Rosalie: “Niet denken maar doen. Stap erin en deel je idee. Je zult zien dat gelijkgestemden direct aanhaken en dat je netwerk snel groeit.”
Meer weten? rosalie@circufy.nl
Gemeenteberichten 10 tot en met 16 februari 2023
Wilt u bij een vergadering aanwezig zijn? Meld u dan aan via griffie@leiden.nl of 06-36162575. U kunt de vergaderingen live volgen via www.gemeenteraadleiden.nl. Hier vindt u ook de agenda van de vergaderingen.
Leefbaarheid en Bereikbaarheid
Donderdag 16 februari 2023 - 20.00 uur, Commissiezaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
- Benoeming leden Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp (onder voorbehoud advies presidium 9 feb 2023)
Bespreekstukken
- Aanpassingen parkeer- en parkeerbelastingverordening ten behoeve van implementatie nieuwe parkeerzones en wijzigingen parkeerzone A (RV 23.0001)
- Wensen en bedenkingen Uitvoeringsprogramma 2023 Handhaving openbare ruimte (RV 23.0003)
Stedelijke Ontwikkeling
Donderdag 16 februari 2023 - 20.00 uur, Raadzaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
- Presentatie over de haalbaarheid van de bouwopgave
Hamerstukken
- Afgifte ontwerp verklaring van geen bezwaar (vvgb) Schelpenkade 35A (RV 23.0005)
Bespreekstukken
- Vaststelling bestemmingsplan ‘Lammenschansweg - Zirro en Schouls' (RV 23.0007)
- Wensen en bedenkingen op de Regionale Woonagenda en Regionale Huisvestingsverordening (RV 22.0006)
- Behandelvoorstel CU Rapportage CE Delft voortgang energietransitie Leiden (inclusief Motie VOD)
Inspreken
Door in te spreken kunt u de gemeenteraad vertellen wat u van een plan vindt en of u vindt dat de raad voor of tegen een plan moet stemmen, of het plan moet (laten) aanpassen. Alle inwoners van Leiden mogen komen inspreken. U kunt kiezen uit vier manieren om in te spreken: via Microsoft Teams vanuit uw eigen huis, via Microsoft Teams op het Stadskantoor, via een vooraf opgenomen filmpje of via een geschreven tekst. Meld u uiterlijk 1 dag vóór de vergadering 12.00 uur aan via het inschrijfformulier op www.gemeenteraadleiden.nl.
Informatie
Heeft u vragen over de gemeenteraad of de vergadering? Neem contact op met de griffie, via griffie@leiden.nl of 06-36162575. E-mails aan de gemeenteraad kunt u ook naar dit adres sturen. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De adressen en telefoonnummers van de raadsleden vindt u op www.gemeenteraadleiden.nl.
Regionale commissie bezwaarschriften
Op vrijdagochtend 17 februari 2023 worden de volgende zaken fysiek behandeld in het Stadskantoor van Leiden:
- Een bezwaarschrift gericht tegen het Buiten behandeling stellen van de aanvraag voor een ligplaats woonark op de locatie Zoeterwoudseweg 1/3 in Leiden (09.30 uur)
- Drie bezwaarschriften gericht tegen het plaatsen van een airconditioning op de Herengracht 50 in Leiden (10.30 uur)
- Twee bezwaarschriften gericht tegen de omgevingsvergunning voor nieuwbouw voor verpleeghuis Leythenrode Hoogmadeseweg 55 te Leiderdorp(11.30 uur)
Informatie
Wilt u een zitting bijwonen, stuur dan een mail aan: bezwarensecretariaat@servicepunt71.nl. De agenda kan namelijk nog wijzigen.
Vergunningaanvragen
De burgemeester heeft de volgende aanvragen ontvangen.
- Sparrenrode en Lindestraat: Blauwdruk Conceptbouwers B.V. - Warm Wonen Festival woensdag 22 februari 2023 van 13.00-19.00 uur.
- Uiterstegracht en Melchior Treublaan: Blauwdruk Conceptbouwers B.V. - Warm Wonen Festival zaterdag 25 februari 2023 van 10.00-16.00 uur.
- Route Leiden Centraal Station naar Minerva: K.S.R.V. 'Njord' - Varsity optocht Njord zondag 2 april 2023 van 23.00-23.59 uur (cat. 2a).
- Route/Universitair Sportcentrum: Universiteit Leiden - Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen - Leiden Science Run 2023 zaterdag 15 april 2023 van 10.00-17.00 uur (cat.1).
- Langebrug 101: Particulier - Onthulling plaquette zaterdag 22 april 2023 van 11.00-12.00 uur (cat. 1).
- Koeveld / Stevenshof: Particulier - Vrijmarkt Stevenshof donderdag 27 april 2023 van 09.00-14.00 uur.
- Vijf Meiplein/Bevrijdingsplein: Winkeliersvereniging de Luifelbaan - 5 mei braderie en Unity FM vrijdag 5 mei 2023 van 09.00-18.00 uur (cat. 2a).
- Hogewoerd t.h.v. 106-108: SSR-Leiden - BuurtBBQ zondag 7 mei 2023 van 17.00-21.30 uur (cat. 1/2a, 70 dB(A)).
- Park Matilo: DFRNT B.V. / TAPT - TAPT Festival Leiden 2023 vrijdag 26 mei 2023 van 17.00-23.59 uur en zaterdag 27 mei 2023 van 13.00-23.59 uur (cat. 2a).
- Hooglandse Kerkgracht: Stichting MASCQ - Langste Tafel van Leiden zaterdag 10 juni 2023 van 17.00-23.30 uur (cat. 2a).
- Lammermarkt: Stichting Vrienden van het Singelpark - Kunsthalte Leiden vrijdag 23 juni 2023 tot en met vrijdag 14 juli 2023 van 11.00-19.00 uur.
- Beestenmarkt: Variaworld - Platenbeurs Leiden donderdag 20 juli 2023 van 10.00-18.00 uur.
- Beestenmarkt: Variaworld - Platenbeurs Leiden donderdag 24 augustus 2023 van 10.00-18.00 uur.
- Beestenmarkt: Variaworld - Platenbeurs Leiden donderdag 21 september 2023 van 10.00-18.00 uur.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de aanvragen tot twee weken na publicatie schriftelijk indienen bij Bureau Evenementen van de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Vaststelling evenementenkalender 2023, statiegeldbedrag herbruikbare statiegeldbekers 2023 en besluit eindtijden
Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester hebben op 24 januari 2023 de evenementenkalender 2023, het statiegeldbedrag herbruikbare statiegeldbekers 2023 en besluit eindtijden 2023 vastgesteld.
Burgemeester en wethouders hebben besloten:
De evenementenkalender voor het evenementenseizoen 2023 vast te stellen.
Op de evenementenkalender staat wanneer en hoe vaak een evenementenlocatie bezet is, zodat organisatoren en omwonenden tijdig op de hoogte zijn van voorgenomen evenementen. Het is een planningsinstrument.
De burgemeester heeft besloten:
- Met toepassing van artikel 2:24 lid 5 van de Algemene plaatselijke verordening 2020 in de nacht van woensdag 26 april 2023 op donderdag 27 april 2023 in verband met de viering van de Koningsnacht een eindtijd van 01.00 toe te staan;
- Met toepassing van artikel 2:24 lid 5 van de Algemene plaatselijke verordening 2020 op vrijdag 23 juni 2023 of zaterdag 24 juni 2023 naar keuze van de organisator van een evenement bij de Lakenfeesten een eindtijd toe te staan van 01.00 uur;
- Om op woensdag 26 april 2023, donderdag 27 april 2023 de eindtijd van te verstrekken ontheffingen, ex. art. 35 van de Alcoholwet te bepalen op één uur na de eindtijd van het evenement (uitblusuurtje);
- Met toepassing van artikel 4:84 Awb voor het evenementenseizoen 2023 het maximaal aantal toegestane dagen in het Ankerpark waarin evenementen in de geluidscategorie 2a zijn toegestaan te verhogen van 2 naar 3;
- Met toepassing van artikel 4:84 Awb voor het evenementenseizoen 2023 het maximaal aantal toegestane dagen op de Witte Singel waarin evenementen in de geluidscategorie 2a zijn toegestaan te verhogen van 2 naar 3;
- Het statiegeldbedrag 2023 ten behoeve herbruikbare bekers en pitchers respectievelijk vast te
stellen op € 1,- en € 5,-.
Informatie
Neem voor meer informatie contact op met het Evenementenbureau tel. 14 071 (Leiden, keuze 4).
Vergunningaanvragen
De gemeente heeft de volgende aanvragen ontvangen.
- Middelstegracht 155, alcoholvergunning - commercieel, 31-1-2023
- Middelstegracht 155, terrasvergunning - overname, 31-1-2023
- Zernikedreef 4, alcoholvergunning - commercieel, 27-1-2023
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Vergunningen Openbare Ruimte, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunning is verleend.
- Apothekersdijk 6, alcoholvergunning - commercieel, 1-2-2023
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Vergunningen Openbare Ruimte, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar.
Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Voornemen gehandicaptenparkeerplaats
Burgemeester en wethouders van Leiden zijn van plan om in de nabijheid van onderstaande adres(sen) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen.
- Zilverschoontuin 7
- Middelstegracht 10a
Inzage
De stukken liggen met ingang van heden gedurende twee weken ter inzage. Gedurende deze periode kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze kenbaar maken bij: Team Vergunningen openbare ruimte, Cluster Publiekszaken, Handhaving & Veiligheid, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel: 14 071 (Leiden, keuze 3) - ma t/m vr 9.00-17.00 uur.
Besluit gehandicaptenparkeerplaatsen
Burgemeester en wethouders van Leiden hebben besloten om voor de onderstaande plaats(en) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen:
- Veenbes 36
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken een bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en Wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel. 14 071 (Leiden, keuze 3) - ma t/m vr 9.00-17.00 uur.
Langebrug; instellen geslotenverklaring voor gemotoriseerd verkeer
Op 30 januari 2023 is besloten bovenstaand verkeersbesluit vast te stellen.
Inzage
Het verkeersbesluit is vanaf 3 februari 2023 te vinden in het Gemeenteblad, www.overheid.nl. Daarnaast kan in het Stadskantoor een papieren versie van het verkeersbesluit worden ingezien.
Beroep
Voor dit besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 Awb) gevolgd. Tegen het genoemde besluit kan door belanghebbenden die al eerder een zienswijze kenbaar hebben gemaakt, binnen zes weken na datum van publicatie in de Staatscourant, beroep worden ingesteld bij de rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij een spoedeisend belang kan daarbij tevens bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag een verzoek om voorlopige voorziening worden gedaan om het besluit te schorsen.
Personen uitgeschreven uit de Basisregistratie personen
In de periode voorafgaand aan deze publicatie is de volgende persoon op grond van de Wet BRP uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).
Besluit 27-01-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- M. van Santen, 20-10-1995, 06-12-2022
Ingeschreven bij RNI
Volgens artikel 2.22, eerste lid, van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP), heeft het college bovenvermeld besluit genomen en zijn de gegevens met betrekking tot de verblijfplaats gewijzigd in: vertrokken naar ’Onbekend’ en ingeschreven in de registers van de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen).
De brief, waarin het voornemen voor dit besluit tot uitschrijving is aangekondigd, is eerder gestuurd naar het adres dat als laatste bekend is van deze personen. De datum van deze brief is tevens de datum van de uitschrijving. De datum van het besluit is minimaal vier weken na verzending van deze brief.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen, binnen zes weken na de datum van het besluit, bezwaar maken tegen dit besluit. Vermeld hierbij naam en adres van de indiener, datum en omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de motivering waarom u het niet eens bent met het besluit. Het bezwaarschrift kunt u richten aan: Burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Dit kan ook via www.leiden.nl/bezwaar. U heeft daarvoor een DigiD nodig.
Vergunningaanvragen
Bij de gemeente zijn de volgende aanvragen binnengekomen.
Omgevingsvergunning regulier
- Chris van Abkoudestraat 23, plaatsen schuur, 29-1-23, Z/23/3491349
- De Gijselaarstraat 8, plaatsen zonnepanelen, 1-2-23, Z/23/3492423
- Driemasterwal 39, plaatsen zonnepanelen, 1-2-23, Z/23/3492845
- Haarlemmerstraat 3, wijzigen gebruik van straat naar terras, 1-2-23, Z/23/3492444
- Kalvermarkt 5, plaatsen zonnepanelen, 1-2-23, Z/23/3492424
- Mimi Boesnachstraat 11, vervangen dakkapel, 1-2-23, Z/23/3492846
- Moriaansteeg 14, vervangen kozijnen, 29-1-23, Z/23/3491365
- Nieuwe Rijn 78, vervangen beglazing, 27-1-23, Z/23/3491303
- Nieuwe Rijn 80-81, slopen t.b.v. verwijderen asbest, 30-1-23, Z/23/3491799
- Plantsoen 107A, vervangen ramen, 27-1-23, Z/23/3491301
- Prinses Wilhelminastraat 10, plaatsen zonnepanelen, 26-1-23, Z/23/3490481
- Rapenburg 42, plaatsen isolatieglas begane grond voorzijde, 1-2-23, Z/23/3492867
- Stadhuisplein 1, plaatsen verlichting muurschildering, 31-1-23, Z/23/3492020
- Staverse jolwerf 13, plaatsen badkamerraam, 31-1-23, Z/23/3492402
- Vrouwenkerkhof 1, plaatsen windscreens rond terras, 26-1-23, Z/23/3490489
- Zoeterwoudseweg 18, plaatsen groen dak op schuur, 27-1-23, Z/23/3491348
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Ontwerpbeschikking
- Cronesteyn 3, brandveilig gebruiken voor dagbesteding, 1-2-23, Z/22/3476903
- Oosterstraat 16F, aanvraag brandveilig gebruik, 1-2-23, Z/23/3489441
Inzage
De ontwerpbeschikking ligt van vrijdag 10 februari 2023 tot en met vrijdag 24 maart 2023 ter inzage voor het indienen van zienswijzen. De ontwerpbeschikking en de daarbij behorende stukken kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Zienswijzen
Gedurende de inzagetermijn kunnen schriftelijke zienswijzen met betrekking tot de ontwerpbeschikking worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders van Leiden (Postbus 9100, 2300 PC Leiden) onder vermelding van zaaknummer Z/22/3476903 (Cronesteyn 3) of Z/23/3489441 (Oosterkerkstraat 16F) zienswijze ontwerpbeschikking.
Verleende vergunningen
De volgende vergunningen zijn verleend.
Omgevingsvergunning regulier
- Antonie Duycklaan t.h.v. Archery, innemen boom, 31-1-23, Z/23/3480534
- Arubapad 2, dichtbouwen vides, 30-1-23, Z/22/3474448
- Boerenpad 1, tuin B23, plaatsen serre/luifel, 30-1-23, Z/23/3487900
- Boerenpad 1, tuin H15, plaatsen tuinkas, 30-1-23, Z/23/3487928
- Boerenpad 1, tuin K15, plaatsen kas, 30-1-23, Z/23/3487918
- Choorlammersteeg 1D, plaatsen uithangbord, 30-1-23, Z/23/3481367
- Flanorpad 2, 2b, 2c, 2d, 4, 4b, 4c en 4d, renovatie van de woontorens 2 en 3, aanpassing buitenruimten (aanleg terrassen en steiger) en het (deels) wijzigen van het gebruik van het ketelhuis naar een wasserette, 30-1-23, Z/22/3448652
- Haarlemmerstraat 123, verbouwen interieur en entree, wijzigen gebruik van winkel naar bankwinkel, 31-1-23, Z/22/3413149
- Haarlemmerweg 44, splitsing van woonhuis in twee appartementen, 26-1-23, Z/22/3479494
- Lauwerbes 6, plaatsen dakkapel voorzijde, 1-2-23, Z/23/3489877
- Merelstraat 3, constructieve doorbraak i.v.m. vergunningsvrije uitbouw, 30-1-23, Z/22/3473415
- Middelstegracht 50, renoveren, uitbreiden en optoppen van de bestaande parkeergarage, 25-1-23, Z/22/3405549
- Mirakelsteeg 1 t/m 29 (oneven nummers), Mirakelstaag 6 t/m 22 en 54 t/m 60 (even nummers), Clarensteeg 17 t/m 19 (oneven nummers), Clarensteeg 10 t/m 22 A, 42 en 44 (even nummers), Olieslagerspoort 2 t/m 16 (even nummers) en Janvossensteeg 33 (oneven nummers), vervangen ramen en kozijnen, 27-1-23, Z/22/3475369
- Molenstraat e.o., renoveren en onderhouden woningen, 24-1-23, Z/22/3458362
- Oegstgeesterweg, Haarlemmertrekvaart, Haarlemmerweg, Broekweg en Hugo de Vrieslaan, aanbrengen verticale drainage als onderdeel van de realisatie van Brug Poelgeest, 30-1-23, Z/22/3464025
- Oude Vest 137A, interne verbouwing bovenwoning tot twee appartementen (legalisatie), 1-2-23, Z/23/3483028
- Rooseveltstraat 1, veranderen van gevelkozijnen en het verplaatsen van een trap, 30-1-23, Z/22/3465030
- Schipholweg 128, reconstructie Schipholweg-Oost, 26-1-23, Z/22/3477854
- Van der Werfstraat 56A, plaatsen zonnepanelen, 30-1-23, Z/22/3457255
- Van 't Hoffstraat 31A, splitsen bovenwoning, 27-1-23, Z/22/3471823
- Verbeekstraat 1-9, kappen 2 bomen, 31-1-23, Z/22/3449452
- Zilverkarper t.h.v. nr. 18-26, kappen drie bomen, 31-1-23, Z/22/3476382
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar. Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Beschikking maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer Nieuwe Rijn 21 in Leiden
De Omgevingsdienst West-Holland verleent namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden maatwerkvoorschriften aan Café Meneer Jansen. Het bedrijf is gelegen op de locatie Nieuwe Rijn 21 in Leiden.
Het verzoek om maatwerkvoorschriften gaat over het plaatsen van een kleinere vetafscheider en slibvangput. Maatwerkvoorschriften zijn regels die op maat worden gemaakt. Maatwerk is mogelijk op basis van artikel 3.131, vijfde lid, van het Activiteitenbesluit milieubeheer.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag dat deze beschikking bekend is gemaakt bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden. Dat doet u met een brief, ook wel een bezwaarschrift genoemd. Vermeld in de brief: uw naam en adres, de datum waarop u de brief stuurt, het zaaknummer, waar u het niet mee eens bent en waarom en uw handtekening. Stuur uw brief per e-mail naar bezwaarschrift@odwh.nl of per post naar Omgevingsdienst West-Holland, postbus 159, 2300 AD Leiden.
Als er, gelet op de betrokken belangen, spoed is, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Wij vragen u om een kopie van uw verzoek om voorlopige voorziening te sturen naar: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden, per adres Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden.
Informatie
Als u meer informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst West-Holland. Dit kan via (071) 4083100 of info@odwh.nl. Noem hierbij het zaaknummer: 2022-015625.