Advies meerjarige cultuursubsidies overhandigd aan het Leidse college
Gister ontving wethouder Yvonne van Delft (Cultuur) het advies over de toekenning van de meerjarige cultuursubsidies 2026-2028. Het advies werd overhandigd door Pieter van Adrichem, voorzitter van de onafhankelijke adviescommissie cultuur. De commissie adviseert het college om ruim zes miljoen euro aan subsidie per jaar toe te kennen aan een selectie van culturele organisaties en makers in Leiden.
De belangstelling voor deze regeling was groot: er is voor € 6.962.589,00 per jaar aangevraagd terwijl er € 6.083.000,00 per jaar beschikbaar is. De commissie moest daardoor scherpe keuzes maken. De commissie adviseert het college van B en W om 18 van de 31 aanvragen geheel of gedeeltelijk toe te kennen. Indien B en W het advies overneemt ontvangen 17 instellingen subsidie uit deze regeling. Een aantal instellingen heeft op meerdere categorieën van de subsidieregeling aangevraagd.
Pieter van Adrichem (voorzitter adviescommissie cultuur): “We hebben onder andere gekeken naar de artistieke en zakelijke kwaliteit van de plannen, het bereik in de stad, en de aansluiting bij de Leidse cultuurvisie ‘De kracht van cultuur’. Het was geen eenvoudige taak om daarover te adviseren, want de aanvragen zijn overwegend van hoge kwaliteit. Er is veel kwaliteit en ambitie in de Leidse cultuursector. Dat er meer is aangevraagd dan we kunnen toekennen, onderstreept dat.”
Nieuwe regeling, nieuwe aanpak
Het is de eerste keer dat Leiden werkt met het nieuwe subsidiestelsel voor cultuur, dat bestaat uit drie onderdelen. Het onderdeel meerjarige cultuursubsidies is bedoeld voor organisaties en professionele makers die structureel bijdragen aan het culturele leven in de stad – bijvoorbeeld met activiteiten op het gebied van theater, beeldende kunst, muziek of cultuurparticipatie voor jongeren. Binnen deze subsidieregeling is er ook expliciete aandacht voor fair pay: een eerlijke vergoeding voor kunstenaars en culturele professionals, zodat zij duurzaam kunnen blijven bijdragen aan het culturele aanbod in Leiden.
Wethouder Yvonne van Delft (Cultuur): “We willen een sterk en divers cultureel aanbod in de stad, en daarom hebben we gekozen voor een transparanter systeem van beoordelen. De commissie is onafhankelijk, divers samengesteld en deskundig. We waarderen hun werk enorm. Hun advies helpt ons straks een weloverwogen besluit te nemen.”
Het volledige advies van de commissie wordt gepubliceerd op de website van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders neemt in september een besluit over de definitieve toekenning van de meerjarige cultuursubsidies.
Niet toegekend? Andere subsidiemogelijkheden beschikbaar
Niet alle aanvragen konden binnen deze regeling worden gehonoreerd. Aanvragers die buiten de boot vallen, omdat het subsidieplafond al is bereikt, worden actief gewezen op andere mogelijkheden binnen het Leidse subsidiestelsel. Zo kunnen ze bijvoorbeeld terecht bij de regeling Culturele projecten. Deze regeling kan tussen 1 augustus en 1 oktober aangevraagd worden door culturele organisaties en professionele makers die op projectbasis activiteiten organiseren.
Over het Leidse subsidiestelsel voor cultuur
Sinds dit jaar bestaat het Leidse cultuursubsidiestelsel uit drie onderdelen:
- Meerjarige cultuursubsidies (voor 2026 – 2028): voor structurele culturele activiteiten van professionele organisaties en makers.
- Culturele projecten: voor culturele organisaties en professionele makers die op projectbasis activiteiten aanbieden.
- Kleine projecten cultuur en publicaties: voor kleinere culturele activiteiten en publicaties.
Meer informatie over de regelingen is te vinden op de website van de gemeente Leiden.