Nieuwe muziekschool brengt muziek voor iedereen
In 2030 opent een moderne en duurzame muziekschool aan de Hazewindsteeg haar deuren, in het hart van het Cultuurkwartier. De huidige muzieklocaties aan het Rapenburg en de Middelstegracht worden samengevoegd in één multifunctioneel pand naast de Schouwburg. Zo krijgen alle inwoners van Leiden de kans om samen muziek te maken, te luisteren, te leren of simpelweg te genieten van de sfeer en anderen te ontmoeten.
Samenspel en talentontwikkeling van jeugd en jongeren staat daarbij centraal. De kosten voor de nieuwe muziekschool bedragen in totaal 15 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders vraagt nu de gemeenteraad in te stemmen met de kaders en 1,8 miljoen euro beschikbaar te stellen om de plannen verder uit te werken.
Een podium voor heel Leiden
De nieuwe muziekschool biedt een podium voor Leiden. Een uitnodigende plek in een open sfeer met een breed en aantrekkelijk aanbod. Inwoners van alle leeftijden, culturen en achtergronden ontwikkelen en uiten zich hier met muziek. Voor jeugd en jongeren biedt de nieuwe muziekschool een levendige thuisbasis voor muziekonderwijs, creativiteit en samenspel. De concertzaal is de plek waar muziek tot leven komt. Van intieme uitvoeringen tot energieke optredens door zowel cursisten als professionals. De nieuwe muziekschool en de Schouwburg gaan samenwerken om zo amateurs en professionals te verbinden. Cursisten, docenten en muziekprogrammeurs zijn nauw betrokken bij de invulling van het gebouw en het programma. Het gebouw krijgt een slimme, flexibele indeling voor multifunctioneel gebruik. Denk aan oefenruimtes, een concertzaal met 120 zitplaatsen of 200 staanplaatsen en een cultuurcafé waar muzikanten en muziekliefhebbers samenkomen.
Cultuurcafé als kloppend hart
Het cultuurcafé vormt het kloppende hart, waar muzikale wegen samenkomen. Tussen lessen, repetities en optredens door ontmoeten muziekliefhebbers elkaar. Hier klinkt live pianomuziek, ontstaan spontane jamsessies en er worden plannen gesmeed voor nieuwe samenwerkingen. Maar je geeft je hier ook op voor muzieklessen of koopt je kaartjes voor een voorstelling in de Schouwburg.
Duurzaam, toegankelijk gebouw met inpandige fietsenstalling
De nieuwe muziekschool ligt midden in de historische binnenstad en grenst aan de rijksmonumentale schouwburg. Dit vraagt de grootste zorgvuldigheid bij het ontwerp en de bouw. Het wordt een toegankelijk, toekomstbestendig gebouw met minimaal energielabel A+ en met energie uit hernieuwbare bronnen en circulaire materialen. Het gebouw moet toegankelijk en makkelijk bereikbaar zijn voor mensen met bijvoorbeeld een visuele of lichamelijke beperking. Zo draagt de nieuwe huisvesting bij aan een groene toekomst en inclusiviteit.
Er komt een fietsenstalling met 160 fietsparkeerplaatsen in de kelder, om de (verkeers)hinder voor omwonenden te beperken. Zij zijn en worden nauw betrokken bij de plannen om de muziekschool goed in de buurt in te passen.
Planning
Zodra het besluit over het voorbereidingskrediet is genomen, kan de ontwerpfase beginnen. Naar verwachting wordt in het derde kwartaal van 2027 het besluit over het uitvoeringskrediet genomen. De werkzaamheden voor de bouw starten dan in het eerste kwartaal van 2028 en de muziekschool opent medio 2030 haar deuren.
Bekijk de projectpagina ‘Veranderingen muziekeducatie‘.