Stadskrant week 5
Artikelen deze week:
Het gebied rondom station Leiden Centraal is belangrijk voor Leiden en de regio. Een plek waar Leidenaren graag wonen, werken en trots op zijn. Om de herontwikkeling van het stationsgebied goed te kunnen aansturen, maakt de gemeente een toekomstplan.
De afgelopen tijd dachten honderden bewoners, ondernemers, experts en reizigers al mee over de toekomst van het stationsgebied. Alle opgehaalde ideeën en ervaringen zijn inmiddels afgewogen en gebundeld in de concept gebiedsvisie.
Reageren
We nodigen u uit om te reflecteren en ons te adviseren over hoe we deze visie kunnen aanscherpen. Vanaf 11 februari start de reflectiefase. U kunt op verschillende manieren reageren op de concept gebiedsvisie Stationsgebied:
- Stel uw vragen bij de digitale presentatie van de concept gebiedsvisie op donderdagavond 11 februari van 17.00 - 18.15 uur.
- Kom naar het digitaal stationscafé voor een verdiepend gesprek op woensdagavond 17 februari van 19.30 - 21.00 uur.
- Vul het feedbackformulier in op https://doemee.leiden.nl.
Aanmelden
Op https://doemee.leiden.nl onder ‘Toekomst van het stationsgebied’ kunt u zich aanmelden voor de digitale bijeenkomsten. Vanaf donderdag 11 februari staat het concept van de gebiedsvisie online en kunt u t/m zondag 21 februari het feedbackformulier invullen.
De Leidse binnenstad wordt de komende jaren nog aantrekkelijker om in te wonen, werken, ondernemen en te recreëren. De gemeente werkt aan verbetering van de openbare ruimte van het Havenplein en het Havenhoofd (Driehoeksplein).
Het voorlopig ontwerp is begin 2018 vastgesteld. Er is in 2020 een extra vergroeningsslag op het ontwerp doorgevoerd en nu is het ontwerp definitief.
Havenplein
In 2017 is besloten om het Havenplein te herinrichten om zo de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren. U kunt het definitief ontwerp bekijken op https://doemee.leiden.nl. Wij horen graag van u wat u van dit ontwerp vindt.
Havenhoofd
De gemeente wil de komende jaren zoveel mogelijk versteende gebieden in de stad, zoals het Havenhoofd, vergroenen. Dit helpt bij het opvangen van water en geeft de biodiversiteit een steuntje in de rug. Daarnaast is het toevoegen van groen een natuurlijke bestrijding tegen hitte in de zomer. Voor dit plan is een schetsontwerp opgesteld. Omdat u als bewoner en/of gebruiker van het Havenhoofd het gebied als geen ander kent, geven wij u de gelegenheid om uw mening te geven over de keuzes die er zijn.
Doemee
U kunt uw mening geven over de ontwerpen voor het Havenplein en het Havenhoofd via https://doemee.leiden.nl. Daar vindt u uitleg over de ontwerpen en hoe u invloed kunt uitoefenen. Na registratie op dit online platform kunt u meedoen. Het invullen van de enquêtes en de open vragen kost ongeveer tien minuten. Door de QR code met uw telefoon te scannen, komt u direct op de juiste pagina.
Er wordt hard gewerkt aan de Centrumroute. Dit is de route van station Leiden Lammenschans naar station Leiden Centraal. Deze route wordt geschikt gemaakt voor een snelle busverbinding en wordt van gevel tot gevel opnieuw ingericht.
Ook het Schuttersveld krijgt een opknapbeurt. Met meer ruimte voor het openbaar vervoer, fietsers en voetgangers en meer groen.
Doe mee
Het voorlopig ontwerp hiervoor is klaar en staat op https://doemee.leiden.nl. Hier kunt u het ontwerp bekijken en een reactie achterlaten. Dit kan t/m vrijdag 12 februari. Daarna nemen wij de reacties door en koppelen we via doemee weer terug wat we hiermee hebben gedaan.
Meer informatie
Voor meer informatie over het project Centrumroute kijkt u op leiden.nl/centrumroute.
Om de Gasthuiswijk voor te bereiden op het klimaat van de toekomst krijgt de wijk een nieuwe klimaatbestendige inrichting. Tijdens de meedenkweken in september 2020 reageerden bewoners op de plannen. Veel ideeën zijn nu verwerkt in een aangepast ontwerp.
Zo komen er relingen langs vlonders en bruggen voor meer veiligheid. Op het speelveld komt een voetbalkooi, zodat de bal niet in het water belandt.
Ontwerp bekijken
De overige aanpassingen en het hele aangepaste ontwerp staan in de nieuwsbrief Gasthuiswijk van februari 2021, digitaal te lezen op https://doemee.leiden.nl (scroll naar het project de Gasthuiswijk).
De Schrijversbrug, de brug tussen de Herensingel en de Zijlsingel, krijgt een grote opknapbeurt. Daarom wordt de brug van maandag 15 februari t/m maandag 15 maart afgesloten voor het wegverkeer. Het wegverkeer wordt omgeleid.
In de Stadskrant van volgende week leest u meer over de werkzaamheden.
Meer informatie
Meer informatie op www.leiden.nl/bruggen.
Op 28 januari heeft de gemeenteraad besloten dat het referendum raadsvoorstel ‘Inrichtingsvoorstel Wijksportpark Roomburgerpark’ wordt gehouden op 15, 16 en 17 maart. Meer informatie vindt u op de pagina van de gemeenteraad in deze krant en op www.leiden.nl/referendum.
Special Interviewreeks Lokale Inclusie Agenda
In deze interviewreeks vertellen ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties uit de stad over hun bijdrage aan de Lokale Inclusie Agenda (LIA) die momenteel wordt opgesteld. Waarom vinden zij het belangrijk om zich in te zetten voor een inclusieve stad waar iedereen mee kan doen? En hoe maken we Leiden toegankelijker voor iedereen? Dit keer gaan we in gesprek met Amar Harroui.
Amar Harroui maakt zich via de stichting Hoop en Ontwikkeling hard voor het thema diversiteit van de Lokale Inclusie Agenda. De stichting heeft als hoofddoel het bouwen van bruggen. “Verschillende culturen kunnen botsen en Hoop en Ontwikkeling wil stabiliteit aanbrengen in de maatschappij.”
Volgens Harroui heerst er voornamelijk een gebrek aan kennis bij de verschillende culturen richting andere culturen, waardoor onbegrip en vooroordelen ontstaan. “Communicatie en educatie zijn sleutelelementen om diversiteit te stimuleren en barrières te doorbreken. Doordat ik met alle culturen in contact sta, ben ik de perfecte bemiddelaar.”
Symposia
Via Hoop en Ontwikkeling organiseert hij symposia waar verschillende taboethema’s bespreekbaar gemaakt worden. “Denk bijvoorbeeld aan orgaandonatie tussen moslims en niet moslims.” Het laatste symposium vond plaats in het museum van Volkenkunde en had als thema Vrijheid van geloof en cultuur. “We trekken diversiteit dan nog breder, door ook bijvoorbeeld een Rabbijn zijn ervaringen met het thema vanuit een joods perspectief te vertellen.”
Bewustwording
De symposia zijn niet alleen bedoeld om taboethema’s in de moslimcultuur te bespreekbaar te maken, maar ook om bewustwording te creëren onder Nederlanders. “Het grootste probleem is dat na elf september, en de aanslagen die daarna volgden, er een groeiende angst richting moslims heerste. De stichting wil laten zien dat de moslimcultuur haaks staat op de terroristen die zich op tv opblazen.”
Harroui zet zich ook in voor Leidse jongeren met een Marokkaanse achtergrond. “Ik zet me graag in voor de toekomst van deze jongeren. Graag benader ik hen met positiviteit, zoals met sport.”
Sport
Sport speelt een grote rol in het leven van deze jongeren. Daarom werkt Harroui veel samen met sportverenigingen. “Door te sporten mixen ze met de jeugd van andere achtergronden. Daarbij krijgen ze een beter verantwoordelijkheidsgevoel. Het structureel laten sporten van de jongeren is een redding voor zowel hen zelf als hun omgeving.”
Special Wijkambassadeurs
De GOED wijkambassadeurs van de gemeente Leiden vertellen over hun activiteiten. Deze maand in de spotlight: wijkambassadeur van het Boerhaave- én het Morsdistrict, Yung Lie.
Yung Lie is in twee wijken actief als wijkambassadeur, dat best bijzonder is. Deze wijken verschillen erg van elkaar. In het Boerhaavedistrict werken veel inwoners samen om hun woningen en wijk te verduurzamen. In het Morsdistrict zijn veel verschillende soorten woningen. Inwoners gaan hier veel meer op eigen houtje aan de slag. Yung past zijn activiteiten in de wijken hier dan ook op aan.
Yung vertelt: “In het Boerhaavedistrict zijn verschillende wijkverenigingen actief die elkaar stimuleren om met duurzame maatregelen aan de slag te gaan. Ik help ze op weg en we bedenken hoe we steeds meer mensen in de wijk enthousiast kunnen maken voor de energietransitie. In het Morsdistrict probeer ik de mensen vooral te bereiken via de wijkkrantjes. Dat werkt ook. Ze nemen dan contact met mij op en help ik ze op weg.”
Alleen ga je sneller, samen kom je verder
“Individuele bewoners zijn tot mooie dingen in staat,” zegt Yung. “Zo ging een bewoonster in het Morsdistrict met een infraroodcamera aan de slag. Zij heeft hier toen bewoners van dertig woningen bij betrokken! Ik zou dan graag een gezamenlijke vervolgstap maken, door met diezelfde groep concreet aan de slag te gaan. Daar wil ik me graag voor inzetten; met elkaar de wijk verduurzamen. Dan haal je het maximale uit je inspanningen en investeringen. Georganiseerde bewoners doen dat gemakkelijker omdat er meer dynamiek is. Ze maken elkaar enthousiast en delen kennis,” zegt Yung.
Kansen online bijeenkomsten
Yung ziet verandering in de manier waarop hij inwoners enthousiast kan maken. “Algemene bijeenkomsten werken steeds minder goed, deze zijn niet specifiek genoeg. Mensen willen echt weten wat de mogelijkheden zijn voor hun huis. Met een algemene bijeenkomst kan ik daar geen antwoord op geven. Wat dat betreft biedt deze tijd van beperkingen ook mogelijkheden; een onlinebijeenkomst met een kleine club bewoners is zo geregeld. Groot voordeel hiervan is dat je de bijeenkomst kunt terugkijken. Tijdens de online sessie kunnen deelnemers live reageren en vragen stellen via een privé of publieke chat en je kunt hier zelf ook weer gelijk op reageren. Het is heel laagdrempelig, je hoeft alleen je naam in te voeren, waardoor het heel goed werkt.”
Geïnspireerd geraakt? We zoeken nieuwe ambassadeurs!
Bent u aangestoken door Yung’s enthousiasme? Vindt u het ook leuk om uw enthousiasme voor duurzaamheid te delen met straat- en wijkgenoten? Meld u dan aan als wijkambassadeur!
Er zijn sinds kort weer vacatures.
TeGOEDbon en huurdersactie
Bent u woningeigenaar en bewoont u zelf uw woning? Koop dan voor 31 maart 2021 energiebesparende producten en ontvang tot 70 euro van de aanschafprijs retour met de teGOEDbon. Alle woningeigenaren in Leiden hebben de bon per post ontvangen. Bon kwijt? Vraag dan eenmalig een nieuwe voucher aan via www.gagoed.nl/tegoedbon.
Voor huurders is er ook een actie; vraag via gagoed@leiden.nl een adviesgesprek aan en ontvang een box met gratis energiebesparende producten!
Uit de gemeenteraad
Donderdag 28 januari heeft de gemeenteraad definitief besloten dat het referendum over het raadsvoorstel ‘Inrichtingsvoorstel Wijksportpark Roomburgerpark’ zal worden gehouden. Het referendum zal plaatsvinden op 15, 16 en 17 maart 2021. Dit valt samen met de Tweede Kamerverkiezingen.
Naast het besluit tot het doorgaan van het referendum, is ook een besluit genomen over het totale bedrag dat beschikbaar is voor subsidiëring van campagnes van voor- en tegenstanders
van het inrichtingsvoorstel en van neutrale campagnes. Dit bedrag is vastgesteld op een maximum van 100.000 euro en bedraagt maximaal 5.000 euro per aanvraag. Tot en met 27 januari kon er subsidie aangevraagd worden voor een referendumcampagne.Uiterlijk op 5 februari besluit het college – na advies van de Referendumkamer – over de aanvragen. De partijen ontvangen zo snel mogelijk bericht of en hoeveel subsidie zij ontvangen. Het referendum vindt tegelijk met de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Dit betekent dat Leidenaren hun stem over het referendum kunnen uitbrengen in dezelfde stemlokalen als die voor de Tweede Kamerverkiezingen. Stemgerechtigde inwoners van 70 jaar en ouder kunnen hun stem ook per brief uitbrengen.
Voor meer informatie: www.leiden.nl/referendum
Voor een duurzame en gezonde onderwijsomgeving zijn er investeringen nodig. Om hier inzicht in te geven is er een plan opgesteld, wat dient om een eerder plan uit 2018 te vervangen, genaamd het Integraal Huisvestingsplan voor Onderwijs. Dit plan is in de raadsvergadering van 28 januari besproken en aangenomen.
Het integraal huisvestingsplan is in samenspraak met de betrokken schoolbesturen tot stand gekomen. Onderdeel van het plan is het verduurzamen van de schoolgebouwen. Het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is hier als uitgangspunt genomen. Er worden bijvoorbeeld investeringen gedaan om de gebouwen energie neutraal te maken waar mogelijk.
Andere aspecten van het plan zijn het realiseren van meer gymnastieklokalen en twee nieuwe basisscholen. De lokalen worden vervangen of uitgebreid om aan de vraag naar ruimte te voldoen. Door de bouw van extra woningen moeten basisscholen meegroeien met het toenemend aantal leerlingen.
De drie moties die raadsleden ingediend hebben over een hogere ambitie energieneutraliteit, het uitbreiden van bestaande scholen, en het eerder opknappen van scholen zijn tijdens de
raadsvergadering niet aangenomen.
De raad heeft op 28 januari de Horecavisie 2020 aangenomen. Het doel van deze nieuwe visie is bij te dragen aan de leefbaarheid en vitaliteit in de binnenstad. Daarbij moet deze visie, mede met oog op de gevolgen van Covid-19, meer flexibiliteit bieden aan ondernemers.
In een voortraject zijn verschillende partijen geraadpleegd, zoals bewonersverenigingen, bewoners, ondernemers en bezoekers van de stad. Op basis hiervan is de horecavisie aangepast, zoals bijvoorbeeld op de leefbaarheid van de stad en het faciliteren van flexibiliteit in ondernemerschap. Om ruimte te geven aan zowel levendigheid
als rust in de stad, benoemt de visie een aantal straten waar extra horeca gevestigd mag worden en een aantal straten waar uitbreiding van horeca niet (meer) mogelijk is.
Op 19 november 2020 zijn er twaalf insprekers geweest over dit onderwerp. Inhoudelijk is de horecavisie besproken in de vergadering van de commissie Werk en Middelen op 14 januari 2021. Hierin werd een aantal discussies gevoerd over, onder andere, de locaties in de stad waar wel of juist geen Horeca bij mag komen, over toiletvoorzieningen, de uitbreiding van het aantal hotelkamers, en het uitstellen van de horecavisie.
In de raadsvergadering was er veel te bespreken. Er zijn 18 moties en amendementen ingediend, waarvan er 5 zijn aangenomen. Hieronder viel een voorstel over het opnemen van een einddatum van de horecavisie en tussentijdse evaluaties. De andere voorstellen die zijn aangenomen gaan over het aantal natte en droge horeca, de betrokkenheid van de gemeenteraad bij het toestaan van horeca in bijzondere objecten, het uitfaseren van terrasverwarmers, en het gebruik van energiescans. Uiteindelijk stemde een zeer ruime meerderheid in met de visie.
28 januari heeft de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van GroenLinks besproken. In dit voorstel worden maatregelen voorgesteld ter verbetering van de acceptatie en emancipatie van transgender personen in Leiden, bij zowel de gemeentelijke organisatie als in de stad.
Het voorstel legt voor dat de situatie van transgender personen nadrukkelijk verbeterd kan worden. Het Sociaal en Cultureel Planbureau noemt de emancipatie dan ook zorgelijk. In het voorstel worden verschillende maatregelen genoemd om deze situatie te wijzigen. In de eerste plaats staat bijvoorbeeld het ondertekenen van de Verklaring van Dordrecht, bedoeld als handvat voor werkgevers om de positie van transgender personen te verbeteren.
Andere maatregelen richten zich op een inclusie werkomgeving met recht op transitie verlof, het verbeteren van de arbeidsmarktpositie door middel van re-integratietrajecten op maat, en tot slot het tegengaan van bejegening en verbeteren van zichtbaarheid door o.a. het hijsen van de transgendervlag. Deze vlag is door de initiatiefneemster, Marleen Schreuder, tijdens de vergadering aan het college aangeboden.
Er waren eerder twee insprekers voor dit onderwerp in de commissievergadering. Zij spraken namens het Transgender Netwerk Nederland namens Executive Genderness.
De raad heeft op voorstel van VVD, D66 en CDA besloten dat er geen algemene regels worden ingevoerd als het gaan om het transitieverlof. In plaats daarvan behoudt het college ruimte om maatwerk te leveren. Vervolgens is het initiatiefvoorstel met complimenten van de diverse fracties unaniem aangenomen.
Informatie over de gemeenteraad?
Kijk op gemeenteraad.leiden.nl voor het laatste nieuws, raadsbesluiten en vergaderdata met bijbehorende agenda’s, stukken en vergaderlocaties. De raad en de commissies vergaderen om de drie weken op dinsdag- en donderdagavond. De vergaderingen zijn openbaar en via de website live vanuit huis te volgen. In verband met de Coronamaatregelen vinden de vergaderingen digitaal plaats en kunnen de vergaderingen dus helaas niet bezocht worden.
Volg de Leidse gemeenteraad op Twitter via @raadLeiden.
Contact:
Griffie gemeenteraad Leiden
071 516 5105, griffie@leiden.nl
Postbus 292, 2300 AG Leiden
Bezoekadres: Stadskantoor
Contact opnemen met een raadslid? Op gemeenteraad.leiden.nl staan alle contactgegevens.
Gemeenteberichten 5 februari t/m 11 februari 2021:
Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus vinden de vergaderingen van de raadscommissies en de gemeenteraad digitaal plaats. Het is niet mogelijk om als publiek bij een vergadering aanwezig te zijn. U kunt de vergadering live volgen via www.gemeenteraadleiden.nl
Stedelijke Ontwikkeling
Dinsdag 9 februari 2021 - 20.00 uur digitaal via www.gemeenteraadleiden.nl.
Agenda
- Burger aan het woord
Bespreekstukken
- Nota van Uitgangspunten Plesmanlaan 100 (RV 21.0003)
- Wensen en bedenkingen Uitvoeringprogramma 2021 Vergunning Toezicht en Handhaving (VTH) (RV 21.0005)
Leefbaarheid en Bereikbaarheid
Donderdag 11 februari 2021 - 20.00 uur digitaal via www.gemeenteraadleiden.nl.
Agenda
- Burger aan het woord
Hamerstuk
- Vaststellen bestemmingsplan Parapluherziening Fietsparkeren (RV 21.0002)
Bespreekstukken
- Wensen en bedenkingen Uitvoeringsprogramma 2021 Handhaving openbare ruimte (RV 20.0146)
- Agenda Autoluwe Binnenstad (inhoudelijke behandeling) (RV20.0148)
Inspreken
U kunt kiezen uit vier manieren om in te spreken: via Microsoft Teams vanuit uw eigen huis, via Microsoft Teams op het Stadskantoor, via een vooraf opgenomen filmpje of via een geschreven tekst. Meld u uiterlijk 1 dag vóór de vergadering 12.00 uur bij de griffie aan via het inschrijfformulier, zie www.leiden.nl/raad.
Informatie
Griffie gemeenteraad, griffie@leiden.nl of 06-36162575. U vindt de agenda’s ook op www.gemeenteraadleiden.nl.
Regionale commissie bezwaarschriften
In januari 2021 zijn de volgende bezwaarschriften behandeld:
- een bezwaarschrift tegen de afwijzing om een verzoek tot handhaving Hoge Rijndijk 200 te Leiden
- een bezwaarschrift tegen de intrekking van een deelautovergunning
- een bezwaarschrift tegen de intrekking van een deelautovergunning
- een bezwaarschrift tegen een verzoek tot correctie van de adresgegevens
- een bezwaarschrift tegen de verleende vergunning voor de kap van zes bomen aan het Annie van Hattemplein t.h.v. nrs. 27-47 in Leiden
- een bezwaarschrift de tegen last onder dwangsom Oranje Nassaustraat 7 te Noordwijk
- twee bezwaarschriften tegen de verleende omgevingsvergunning voor het realiseren van een steiger op het adres Mariahoevelaan 2B in Oegstgeest
- een bezwaarschrift tegen het afwijzen van het verzoek om de Vrouwensteeg in Leiden aan te duiden als voetgangersgebied
- het besluit last onder bestuursdwang voor de tijdelijke sluiting van het bedrijfspand aan de Rooseveltstraat 45R in Leiden
- een bezwaarschrift tegen het besluit op een Wob-verzoek gericht aan de gemeente Leiden
- een bezwaarschrift tegen de afwijzing van het verzoek om tegemoetkoming in planschade voor de locatie Kanaalweg 154 in Leiden
- vier bezwaarschriften tegen de verleende onttrekkingsvergunning op de locatie Takwier 19 in Leiden
- 21 bezwaarschriften gericht tegen de verleende omgevingsvergunning voor de dakopbouw op de locatie Groene Spechthof 2 te Leiden
- een bezwaarschrift tegen buitenbehandelingstelling aanvraag voor een onttrekkingsvergunning Uiterstegracht 168, Leiden
- een bezwaarschrift tegen buitenbehandelingstelling aanvraag voor een onttrekkingsvergunning Witte Singel 44, Leiden
- een bezwaarschrift tegen buitenbehandelingstelling aanvraag voor een onttrekkingsvergunning Poelgeesterstraat 18a, Leiden
- een bezwaarschrift tegen buitenbehandelingstelling aanvraag voor een onttrekkingsvergunning Genestetstraat 68, Leiden
- een bezwaarschrift tegen buitenbehandelingstelling aanvraag voor een onttrekkingsvergunning Langebrug 18, Leiden
- een bezwaarschrift tegen buiten behandeling stelling aanvraag voor een onttrekkingsvergunning Poelgeeststraat 18A in Leiden
- het weigeren van een onttrekkingsvergunning voor de locatie Herensingel 37 in Leiden
- het weigeren van een onttrekkingsvergunning voor de locatie Joubertstraat 1A in Leiden
- het weigeren van een onttrekkingsvergunning voor de locatie Witte Singel 69 in Leiden
- het weigeren van een onttrekkingsvergunning voor de locatie Herenstraat 16A in Leiden
Informatie
In verband met de coronamaatregelen/voorschriften was het helaas niet mogelijk om een hoorzitting bij te wonen. Mocht u vragen hebben, dan graag een e-mail sturen naar: bezwarensecretariaat@servicepunt71.nl.
Vergunningaanvragen
- Alexandrine Tinneplein 110, aanvraag drank- en horecavergunning, 18-1-2021
- Bètaplein 33A, aanvraag drank- en horecaverlof, 30-12-2020
- Breestraat 156, aanvraag drank- en horecavergunning, 1-2-2021
- Herensingel 1, aanvraag drank- en horecavergunning, 1-2-2021
- Hoge Rijndijk 126, aanvraag vergunning voor kansspelautomaten, 18-1-2021
- Kaiserstraat 19, aanvraag drank- en horecaverlof, 30-12-2020
- Lage Rijndijk 72, aanvraag terrasvergunning, 7-12-2020
- Oude Rijn 1A, aanvraag drank- en horecavergunning, 1-2-2021
Inzage
De aanvragen zijn vanaf a.s. vrijdag twee weken in te zien bij team Vergunningen Openbare Ruimte, Stadskantoor (Bargelaan 190), na afspraak via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen in deze periode hun zienswijze geven. Dit kan schriftelijk bij de gemeente Leiden, postbus 9100, 2300 PC Leiden, of mondeling nadat u een afspraak heeft gemaakt met Team Vergunningen Openbare Ruimte, tel. 14 071 (Leiden, keuze 4).
Verleende vergunningen
- Flemingstraat 105, ontheffing avondwinkel, 23-12-2020
- Lange Mare 60, overname vergunning restaurant Koekop (GinGinBV), 23-12-2020
- Oude Rijn 1A, terrasvergunning: ongewijzigde overname van een bestaand terras, 1-2-2021
- Pieterskerk-Choorsteeg 13, terrasvergunning: nieuw terras, 30-12-2020
- Leiden, collectevergunning, 15-1-2021
- Leiden, collectevergunning, 15-1-2021
Inzage
De besluiten zijn vanaf a.s. vrijdag zes weken in te zien bij team Vergunningen Openbare Ruimte, Stadskantoor (Bargelaan 190), na afspraak via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter het besluit vermelde datum bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar.
Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist, kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Centrumroute - Langegracht
Op 1 februari 2021 is het volgende verkeersbesluit vastgesteld:
- Tijdelijke verkeersmaatregelen derde fase Centrumroute; verkeersbesluit instellen tijdelijke verkeersmaatregelen Langegracht te Leiden tussen 22 maart 2021 tot en met 1 april 2022
Inzage
Het verkeersbesluit is vanaf 5 februari 2021 te vinden in de Staatscourant, www.overheid.nl. Daarnaast kan in het stadhuis en bij het Stadsbouwhuis een papieren versie van het ontwerp verkeersbesluit worden ingezien.
Beroep
Voor dit besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 Awb) gevolgd. Tegen het genoemde besluit kan door belanghebbenden die al eerder een zienswijze kenbaar hebben gemaakt, binnen zes weken na datum van publicatie in de Staatscourant beroep worden ingesteld bij de rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij een spoedeisend belang kan daarbij tevens bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag een verzoek om voorlopige voorziening worden gedaan om het besluit te schorsen.
Voornemen gehandicaptenparkeerplaatsen
Burgemeester en wethouders van Leiden zijn van plan om in de nabijheid van onderstaande adres(sen) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen.
- Marnixstraat 4A
- Utrechtse Jaagpad 111
Inzage
De stukken liggen met ingang van heden gedurende twee weken ter inzage. Gedurende deze periode kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze kenbaar maken bij: Team Vergunningen openbare ruimte, Cluster Publiekszaken, Handhaving & Veiligheid, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel: 14 071 optie 3 parkeren
Besluit gehandicaptenparkeerplaatsen
Burgemeester en wethouders van Leiden hebben besloten om voor de onderstaande plaats(en) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen
- Joubertstraat 26
- Meermanshof 1
- Hoge Rijndijk 219
- Toussaintkade 7
- Witte Rozenstraat 23d
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken een bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en Wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel: 14 071 optie 3 parkeren
Personen uitgeschreven uit de Basisregistratie personen
In de periode voorafgaand aan deze publicatie zijn de volgende personen op grond van de Wet BRP uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).
Besluit 21-01-2020: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- R. Sanders, 04-10-1978, 14-12-2020
- A.J. Vermeulen, 03-02-1982, 07-10-2020
Besluit 22-01-2020: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- M. Martins Pires, 15-01-2000, 22-12-2020
Besluit 25-01-2020: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- E.L. van der Hoorn, 12-08-1987, 22-12-2020
- J.A. Pinnell, 29-09-1991, 22-12-2020
- M.A.J. Schlingemann, 01-02-1991, 22-12-2020
Besluit 26-01-2020: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- A.K. Bratuś, 02-09-1972, 12-10-2020
- B.M. Bratuś, 19-01-2006, 12-10-2020
- N.K. Bratuś, 18-05-2003, 12-10-2020
- V.S. Davies, 26-05-1998, 22-12-2020
- A.A. Gil, 08-04-1988, 22-12-2020
- L.N. Hazlewood, 14-01-2000, 22-12-2020
- J.V. Herborn, 13-12-1996, 22-12-2020
- Y. Jacob, 10-01-1987, 22-12-2020
- Z.S. Konuksay, 07-07-2000, 22-12-2020
- L. Koperek, 29-08-1996, 24-12-2020
- A.A.J. Lenoël, 29-10-1998, 22-12-2020
- M.M. Macdonald, 19-07-1992, 22-12-2020
- M.I. Madoleva, 08-09-1999, 22-12-2020
- A.R. Mayer, 12-05-1999, 22-12-2020
- D.J.T. O'Brien Hargetion, 11-04-1994, 22-12-2020
- J. Pan, 15-09-1998, 22-12-2020
- S.C. Phillips, 15-09-1984, 22-12-2020
- S. Pullicino, 03-01-1991, 22-12-2020
- C. Schildmeijer, 31-10-1957, 16-12-2020
- N. Siapka, 12-08-1996, 22-12-2020
- K.C. Stock, 18-06-1986, 22-12-2020
- I. Tziallas, 01-12-1995, 22-12-2020
- Yuanita Wahyu Pratiwi, 20-05-1996, 22-12-2020
Besluit 27-01-2020: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- K.S. Melton, 04-10-1984, 30-12-2020
- K. Zheng, 02-01-1989, 22-12-2020
Ingeschreven bij RNI
Volgens artikel 2.22, eerste lid, van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP), heeft het college bovenvermeld besluit genomen en zijn de gegevens met betrekking tot de verblijfplaats gewijzigd in: vertrokken naar ’Onbekend’ en ingeschreven in de registers van de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen).
De brief, waarin het voornemen voor dit besluit tot uitschrijving is aangekondigd, is eerder gestuurd naar het adres dat als laatste bekend is van deze personen. De datum van deze brief is tevens de datum van de uitschrijving. De datum van het besluit is minimaal vier weken na verzending van deze brief.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen, binnen zes weken na de datum van het besluit, bezwaar maken tegen dit besluit. Vermeld hierbij naam en adres van de indiener, datum en omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de motivering waarom u het niet eens bent met het besluit. Het bezwaarschrift kunt u richten aan: Burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Dit kan ook via www.leiden.nl/bezwaar. U heeft daarvoor een DigiD nodig.
Vergunningaanvragen
Bij de gemeente zijn de volgende aanvragen binnengekomen.
Omgevingsvergunning
- Blauwe Tramstraat 164, plaatsen dakkapel voorzijde, 22-01-2021 - Z/21/3217695
- Blauwe Vogelweg 1, installatietechnische aanpassingen t.b.v. klimaatverbetering, De Thermiek, 22-01-2021 - Z/21/3217217
- Buitenruststraat 6A, vervangen voorgevelkozijnen 1e verdieping, 27-01-2021 - Z/21/3219015,
- Duizenddraadsteeg 3-5, Haarlemmerstraat 212-214 en Van der Werfstraat 43, verbouw kamerverhuur tot appartementen, 26-01-2021 - Z/21/3218815
- Gerrit Doustraat t.h.v. nr. 55, kappen boom, 22-01-2021 - Z/21/3217210
- Gortestraat 47-87 en Haverstraat 44-78, renoveren en energetisch verbeteren van 27 woningen, 22-01-2021 - Z/21/3217195
- Groenoordstraat 29, plaatsen dakopbouw, 25-01-2021 - Z/21/3217792
- Johan Wagenaarlaan 12, plaatsen dakkapel voorzijde, 23-01-2021 - Z/21/3217737
- Kort Rapenburg 3, inpandige verbouwing naar 2 zelfstadige appartementen, 22-01-2021 - Z/21/3217177
- Lammenschansweg 48, verbouwing zolder, 21-01-2021 - Z/21/3216897
- Leeuwerikstraat 17, splitsen woning tot 5 appartementen, 25-01-2021 - Z/21/3218043
- Lijsterstraat 14, verbouw tot 4 zelfstandige appartementen, 23-01-2021 - Z/21/3217751
- Magdalena Moonstraat 90, plaatsen dakopbouw en uitbouw achterzijde 1e verdieping, 26-01-2021 - Z/21/3218750
- Minervalaan 31, plaatsen raamkozijn voorgevel, 27-01-2021 - Z/21/3219451
- Pasteurstraat 46, wijzigen van twee deuren naar 1 deur, 24-01-2021 - Z/21/3217773
- Rijnkade 7, dakterras verbouwen tot werkkamer, 25-01-2021 - Z/21/3218368
- Stevenshofdreef mast nr. 2, plaatsen van een lichtmastreclame, 27-01-2021 - Z/21/3219429
- Trompstraat 54, plaatsen dakraam, 27-01-2021 - Z/21/3219446
- Vlietweg 66F, tuin 101, kappen boom, 26-01-2021 - Z/21/3218502
- Watergeuzenstraat 11, plaatsen zonnepanelen, 26-01-2021 - Z/21/3218525
Onttrekkingsvergunning
- Reina Prinsen Geerligspad 19, kamerverhuur met 3 wooneenheden, 21-01-2021 - Z/21/3216614
- Roomburgerlaan 16, kamerverhuur met 4 wooneenheden, 27-01-2021 - Z/21/3218845
Inzage
De aanvragen zijn vanaf a.s. vrijdag twee weken in te zien via https://bit.ly/33TCjBs (overheid.nl) en bij het team Omgevingsvergunningen, Stadskantoor (Bargelaan 190), na afspraak via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunningen zijn verleend.
Omgevingsvergunning regulier
- De Goejestraat 51, plaatsen dakopbouw achterdakvlak, 25-01-2021 - Z/20/1601910
- Hoge Rijndijk 272E, splitsen woning tot 2 zelfstandige woningen, 24-01-2021 - Z/20/1617368
- Haarlemmerstraat 311-313, verbouw pand tot 7 appartementen, 22-01-2021 - Z/20/1599540
- Haven naast 100T, vellen van 5 bomen t.h.v. ingang begraafplaats Zijlpoort, 26-01-2021 - Z/20/1603015
- Lange Mare 100, verbouw tuinhuis tot woning (Olieslagerspoortzijde), 25-01-2021 - Z/20/1603207
- Lauwerbes 4, plaatsen dakkapel voordakvlak, 21-01-2021 - Z/20/1617357
- Lederkarper 16, plaatsen dakkapel voordakvlak, 25-01-2021 - Z/20/1693677
- Leuvenstraat 61, plaatsen dakopbouw, 22-01-2021 - Z/20/1618041
- Maansteenpad, legaliseren van bestaande dakterrasafmetingen, 21-01-2021 - Z/20/1617598
- Noordeinde 2E, wijzigen kantoorruimte naar 20 appartementen, 22-01-2021 - Z/20/1601588
- Troelstraplein 4, maken interne doorbraak, 26-01-2021 - Z/20/3203453
- Van der Werfstraat 47C, splitsen bovenwoning in 3 appartementen, 22-01-2021 - Z/20/1597422
Onttrekkingsvergunning
- Kennedylaan 108, kamerverhuur met 4 wooneenheden, 26-01-2021 - Z/20/3202867
Kabels en leidingen
- Atjehstraat, 31-12-2020
- Diamantlaan 5A, 24-12-2020
- Decimastraat 40A, 15-1-2021
- Flevodwarsweg 1, 9-12-2020
- Geregracht 7B, 12-1-2021
- Gooimeerlaan 3, 15-1-2021
- Haarlemmerweg 123, 22-1-2021
- J.H. Oortweg 11, 20-1-2021
- Koggewal, 9-12-2020
- Kooilaan 96, 31-12-2020
- Langegracht 1, 7-1-2021
- Mecklenburgerstraat, 31-12-2020
- Narmstraat 6B, 31-12-2020
- Niels Bohrweg, 12-1-2021
- Nieuwe Rijn 115, 21-1-2021
- Oude Vest 35, 12-1-2021
- Plesmanlaan, 31-12-2020
- Scilladuin 5, 18-1-2021
- Turkooislaan 30, 9-12-2020
- Van Speykstraat 1, 11-1-2021
- Vlietweg 64, 14-1-2021
- Zijleiland 1, 9-12-2020
Inzage
De besluiten zijn vanaf a.s. vrijdag in te zien via https://bit.ly/33TCjBs (overheid.nl) en bij het team Omgevingsvergunningen, Stadskantoor (Bargelaan 190), na afspraak via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Wie rechtstreeks in zijn belangen is getroffen, kan binnen zes weken na de achter de verleende vergunning vermelde datum een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.
Groenoordbedrijven - ontwerp bestemmingsplan en vooraankondiging bestemmingsplan
Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening, maken Burgemeester en wethouders van Leiden bekend dat zij het bestemmingsplan Groenoordbedrijven voorbereiden.
Toelichting
Dit bestemmingsplan maakt een ontwikkeling van bedrijfsunits en eventueel een boulderhal mogelijk op het braakliggende terrein aan de Gabriel Metzustraat 6T (gelegen langs de Slaaghsloot en de Stadspolderweg).
Bekendmaking
Op 2 februari 2021 heeft het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden besloten het ontwerp bestemmingsplan Groenoordbedrijven (NL.IMRO.0546.BP00170-0201) voor zienswijzen vrij te geven.
Inzage
Het ontwerp bestemmingsplan ligt van vrijdag 5 februari 2021 t/m donderdag 18 maart 2021 ter inzage in het Stadskantoor, Bargellaan 190 te Leiden. Een digitale versie van het ontwerp is raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl (plannummer NL.IMRO.0546.BP00170-0201) en op de gemeentelijke website www.leiden.nl/bestemmingsplannen.
Zienswijzen
Gedurende de inzagetermijn kunnen schriftelijke zienswijzen met betrekking tot het ontwerp bestemmingsplan worden ingediend bij de gemeenteraad van de gemeente Leiden (Postbus 9100, 2300 PC Leiden) onder vermelding van zaaknummer Z/21/3210655 en ‘zienswijze ontwerp bestemmingsplan Groenoordbedrijven’. Digitaal indienen is mogelijk via www.leiden.nl/zienswijze. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze maakt u eerst een afspraak via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4).
Informatie
Stadskantoor Bargellaan 190 te Leiden. Openingstijden en overige contactgegevens zijn te vinden via www.leiden.nl/contact. De gemeente Leiden is op werkdagen bereikbaar via tel. 14 071.
Aanvraag Wet milieubeheer - Telderskade 48
De Omgevingsdienst West-Holland maakt namens de gemeente Leiden bekend dat zij op 14 januari 2021 een aanvraag voor het stellen van maatwerkvoorschriften voor het lozen van afvalwater heeft ontvangen voor de locatie Telderskade 48 in Leiden.
Toelichting
De aanvraag betreft het lozen van grondwater dat vrijkomt bij de ontwikkeling en het periodiek onderhoud van een open bodemenergiesysteem op bovengenoemde locatie.
Inlichtingen
Meer informatie bij de Omgevingsdienst West-Holland via (071) 4083100 of info@odwh.nl. Vermeld hierbij het zaaknummer: 2021-001821.
Aanvraag Wet algemene bepalingen omgevingsrecht - J.H. Oortweg 19-21
De Omgevingsdienst West-Holland maakt bekend dat zij op 25 januari 2021 een aanvraag voor een omgevingsvergunning met betrekking tot het milieuneutraal veranderen van een inrichting heeft ontvangen voor de locatie J.H. Oortweg 19-21, in Leiden.
Toelichting
De aanvraag heeft betrekking op het vergroten van het ggo-gebied met 1 ruimte.
Inlichtingen
Meer informatie bij de Omgevingsdienst West-Holland via (071) 4083100 of info@odwh.nl. Vermeld hierbij het zaaknummer: 2021-001900.