Stappenplan naar zero-emissie

Vanaf 2025 mogen alleen schone vervoersmiddelen voor goederenvervoer de binnenstad en het Stationspleingebied van Leiden in. Hoe bereidt u uw bedrijf zo goed mogelijk voor op de zero-emissiezone?

De komst van de zero-emissiezone in Leiden betekent voor veel ondernemers een flinke verandering. Hoe gaat u straks goederen en materialen vervoeren in de binnenstad? Of als u een winkel of restaurant hebt in de binnenstad: hoe ontvangt u straks uw producten? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat straks zonder uitstoot te doen. 

Stappenplan

Hoe bereidt u zich zo goed mogelijk, en op tijd voor op zero-emissie? Dit stappenplan kan u daarbij helpen:

  • Doe de kentekencheck en kijk tot wanneer uw bestel- of vrachtauto’s toegang hebben tot de zero-emissiezone.
  • Kijk of u recht heeft op vrijstellingen of ontheffingen tot 1 januari 2030.
  • Overstappen naar een nieuwe elektrische bestelauto? Kopen of leasen? Bekijk welke landelijke subsidies en fiscale regelingen er zijn.
  • Hebt u een laadpaal of laadinfra nodig voor uw elektrische vervoer? Ontdek welke subsidies er zijn en waar u informatie kunt inwinnen
  • Informeer uw leveranciers dat de zero-emissiezone eraan komt. Verwijs naar leiden.nl/bevoorradenzonderuitstoot.
  • Bekijk en vergelijk mogelijke alternatieven met de werkwijze die u nu hebt. Misschien kunt u uw goederen in de binnenstad laten leveren via een hub. Met een klein elektrisch vrachtvoertuig (fiets of LEV). Of misschien is samenwerken met andere ondernemers een optie?
  • Kijk welke logistieke dienstverleners er in Leiden zijn. Deze staan onderaan de pagina Hulp bij de overstap naar zero-emissie stadslogistiek
  • Wilt u verschillende mogelijkheden gratis uitproberen? Maak dan gebruik van het Probeertegoed.
  • Probeer gratis de diensten uit van City Hub, Circle Line Logistics, De duurzame koeriers van MOSS. en Logi Connekt.

Waar kunt u hulp en advies krijgen?

Hebt u hulp of advies nodig bij de overstap naar uitstootvrij goederenvervoer? Bekijk de pagina Hulp bij de overstap naar zero-emissie stadslogistiek

Nieuwe bestelauto nodig?

Wat kunt u regelen voor het opladen?

Zelf een laadpaal aanvragen

De gemeente Leiden maakt samen met aanbieders van laadpalen nieuwe laadpalen mogelijk. U kunt zelf een laadpaal aanvragen voor bewoners, medewerkers of bezoekers in de openbare ruimte en in parkeergarages (semiopenbare ruimte). 

Netaansluiting regelen voor elektrisch wagenpark

Bent u bezig met de overstap naar elektrische voertuigen? En wilt u de elektrische bestel- en vrachtauto’s op eigen terrein gaan opladen? Dan heeft u een netaansluiting nodig die past bij uw laadvraag. Zo heeft u voldoende stroom op het juiste moment. Hoe pakt u dat aan? Deze nieuwe factsheet helpt u op weg!

Laadinfrastructuur aanleggen voor elektrische voertuigen

Bent u ondernemer en wilt u op eigen of gehuurd terrein laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen aanleggen of wilt u hierover advies? Hebt u een bedrijf en wilt u op een publiek toegankelijke locatie laadinfrastructuur aanleggen voor zware elektrische voertuigen? Als ondernemer kunt u misschien gebruik maken van subsidieregelingen (SPRILA & SPRULA) om laadinfrastructuur aan te leggen. Ook is er geld beschikbaar voor advies. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer informatie

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071. Ook kunt u bij Centrummanagement Leiden of Ondernemend Leiden terecht.

Hoofdproject:

Steden bevoorraden zonder CO2-uitstoot

Vanaf 1 januari 2025 stelt Leiden een zero-emissiezone in voor vracht- en bestelauto’s. Vanaf dan mogen vracht- en bestelauto’s voor goederenvervoer alleen de zone inrijden als ze geen schadelijke stoffen uitstoten.