Stappenplan naar zero-emissie

Vanaf 2025 mogen alleen schone vervoersmiddelen voor goederenvervoer de binnenstad en het Stationspleingebied van Leiden in. Hoe bereidt u uw bedrijf zo goed mogelijk voor op de zero-emissiezone?

De komst van de zero-emissiezone in Leiden betekent voor veel ondernemers een flinke verandering. Hoe gaat u straks goederen en materialen vervoeren in de binnenstad? Of als u een winkel of restaurant hebt in de binnenstad: hoe ontvangt u straks uw producten? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat straks zonder uitstoot te doen. 

Stappenplan

Hoe bereidt u zich zo goed mogelijk, en op tijd voor op zero-emissie? Dit stappenplan kan u daarbij helpen:

Waar kunt u hulp en advies krijgen?

Hebt u hulp of advies nodig bij de overstap naar uitstootvrij goederenvervoer? Bekijk de pagina Hulp bij de overstap naar zero-emissie stadslogistiek

Nieuwe bestelauto nodig?

Wat kunt u regelen voor het opladen?

Zelf een laadpaal aanvragen

De gemeente Leiden maakt samen met aanbieders van laadpalen nieuwe laadpalen mogelijk. U kunt zelf een laadpaal aanvragen voor bewoners, medewerkers of bezoekers in de openbare ruimte en in parkeergarages (semi-openbare ruimte). 

Netaansluiting regelen voor elektrisch wagenpark

Bent u bezig met de overstap naar elektrische voertuigen? En wilt u de elektrische bestel- en vrachtauto’s op eigen terrein gaan opladen? Dan heeft u een netaansluiting nodig die past bij uw laadvraag. Zo heeft u voldoende stroom op het juiste moment. Hoe pakt u dat aan? Deze nieuwe factsheet helpt u op weg!

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Centrummanagement LeidenOndernemend Leiden of met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.

Meer informatie

Hoofdproject:

Steden bevoorraden zonder CO2-uitstoot

Vanaf 1 januari 2025 stelt Leiden een zero-emissiezone in voor vracht- en bestelauto’s. Vanaf dan mogen vracht- en bestelauto’s voor goederenvervoer alleen de zone inrijden als ze geen schadelijke stoffen uitstoten.