Volgende stap richting eigen warmtebedrijf
Gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude, Energie Beheer Nederland (EBN) en netwerkbedrijf Alliander hebben op maandag 12 mei de Intentieovereenkomst Ontwikkeling Regionaal Warmtebedrijf ondertekend. Daarmee hebben de partijen afspraken gemaakt om de oprichting van een gezamenlijk regionaal warmtebedrijf verder te onderzoeken. De uitkomsten van het onderzoek worden nog voor het einde van dit jaar verwacht.
Wet collectieve warmte
De ondertekening van de intentieovereenkomst valt nagenoeg samen met de inhoudelijke behandeling van de Wet collectieve warmte door de Tweede Kamer vanaf 19 mei aanstaande. Dit wetsvoorstel bevat belangrijke randvoorwaarden voor de uitrol van warmtenetten en het ontstaan van publieke warmtebedrijven. Zo bepaalt de wet dat warmtenetten in publieke handen moeten komen. Ook stelt de wet scherpere eisen qua toezicht op de betaalbaarheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid van de geleverde warmte.
Warmte van Nederlandse bodem
Als de nieuwe wet wordt aangenomen, kunnen gemeenten en provincies vanaf 1 januari 2026 warmtebedrijven met een publiek meerderheidsbelang opzetten. Staatsbedrijf EBN is namens de Staat de beoogde partij om als Nationale Deelneming Warmte (NDW) hierbij ondersteuning te geven. Dat betekent dat EBN, als de wet van kracht wordt, vanaf 2026 kan mee investeren in warmtenetten, waaronder die in de Leidse regio. Herman Exalto, directeur warmtenetten bij EBN, zegt over het belang van regionale warmtenetten: “De internationaal roerige tijden en de recente gascrisis tonen het belang aan van warmtenetten gevoed met warmte van eigen Nederlandse bodem. Daarmee wordt ook de Leidse regio minder afhankelijk van het buitenland voor de warmtevoorziening. Bijkomend voordeel is dat warmte van eigen bodem kan leiden tot meer stabiele warmtetarieven.”
Verlichting voor netcongestie
Alliander kan als publiek netwerkbedrijf een belangrijke rol spelen bij de realisatie van warmtenetten in de regio. Ook voor Alliander, schept de nieuwe wetgeving belangrijke voorwaarden voor deelname aan een gezamenlijk warmtebedrijf in de Leidse regio via dochteronderneming Firan. Hoewel de nieuwe wet nog in behandeling is, willen de partijen alvast stappen zetten richting de realisatie van een duurzame publieke warmtevoorziening in de Leidse regio. Dat is niet alleen van belang voor de warmtevoorziening, maar het kan ook netcongestie verlichten. “Warmtenetten spelen een cruciale rol in onze energietoekomst, omdat het simpelweg niet haalbaar is om elk huis elektrisch te verwarmen. Het elektriciteitsnet raakt steeds voller, wat leidt tot oplopende kosten en knelpunten. Daarom vormen collectieve warmtenetten een onmisbare pijler in een duurzaam energiesysteem.” zegt Guido Frenken directeur Warmte bij Alliander dochter Firan.
Voor einde 2026 meer duidelijkheid
In het najaar verwachten de samenwerkende partijen een uitgewerkt kader te hebben voor de oprichting van een regionaal warmtebedrijf. Daarbij hoort onder andere een globale business case, de juridische structuur en de planning voor de realisatie van warmtesystemen in de regio. Wethouder Angelique Beekhuizen van de gemeente Zoeterwoude is blij met de ondertekende intentieovereenkomst en de regionale samenwerking. “Willen we een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar warmtesysteem ontwikkelen in de regio, hebben we elkaar hard nodig. Met deze acht partijen samen hebben wij er alle vertrouwen in dat we dat voor elkaar gaan krijgen.”
Lees meer over de Energietransitie in Leiden