Vernieuwde subsidieregeling Vitale binnenstad

11 juli 2024, 11:34

De gemeente introduceert de vernieuwde Subsidieregeling Vitale binnenstad, gericht op het stimuleren van initiatieven die bijdragen aan een toekomstbestendige, levendige en leefbare binnenstad. De vernieuwde regeling bevat aanpassingen voor onder andere meer duidelijkheid, transparantie en objectiviteit. Tegelijkertijd bevordert het vernieuwing, samenwerking en verbinding.

De subsidieregeling is bedoeld om bestaande beeldbepalende initiatieven te behouden en impulsen te geven aan nieuwe of vernieuwde initiatieven die bijdragen aan een vitale binnenstad. “Dankzij deze regeling zijn al veel goedbezochte evenementen ontstaan die bijdragen aan de levendigheid van onze stad,” vertelt wethouder Fleur Spijker. “Door samenwerking aan te sporen en de verbinding tussen de binnenstad en het Leiden Bio Science Park centraler te stellen, stimuleren we initiatieven die de identiteit van Leiden als stad van cultuur, kennis én gezondheid versterken.”

Duidelijkheid

Het vastgestelde subsidiebudget van € 435.556 voor 2025 is ongeveer hetzelfde als voorheen. De belangrijkste vernieuwing is de herverdeling van de subsidieregeling in twee categorieën, A en B. Voor beide categorieën is de helft van het subsidiebudget beschikbaar. Categorie A biedt meerjarige subsidies voor beeldbepalende initiatieven met meer dan 10.000 bezoekers en een lange traditie in Leiden. Categorie B biedt eenmalige impulssubsidies voor nieuwe of vernieuwde initiatieven.

Samenwerking en verbinding

Aanvragers in beide categorieën moeten aantonen ten minste één duurzame samenwerkingspartner te hebben. De toevoeging van het beoordelingscriterium ‘versterken verbinding Binnenstad – Leiden Bio Science Park’ is bedoeld om bezoekers naast de cultuur van de binnenstad ook kennis te laten maken met de ontwikkelingen op het Leiden Bio Science Park. Dat bevestigt niet alleen de fysieke connectie met de binnenstad maar verbindt ook het centrale thema van de subsidieregeling, namelijk een vitale binnenstad, met de focus op gezondheid en vitaliteit binnen het Bio Science Park.

Transparantie en objectiviteit

De nieuwe subsidieregeling is transparanter en objectiever geworden door het toevoegen van een externe commissie die over de impulssubsidies besluit en door het openbaar maken van het scoreformulier dat de commissie gebruikt.

Aanvraag indienen

Organiseer je al initiatieven die bijdragen aan een toekomstbestendige, levendige en leefbare binnenstad, of heb je goede ideeën voor een nieuw initiatief? Bezoek dan Subsidie Vitale binnenstad voor meer informatie. De indieningstermijnen voor een aanvraag zijn verruimd. Indienen kan vanaf 1 augustus. De sluitingsdatum van de eerste tranche is verschoven naar 1 oktober 2024. De tweede tranche sluit op 1 maart 2025.

Evaluatie en toekomst

De regeling wordt over drie jaar geëvalueerd om aanpassingen door te voeren en actuele ontwikkelingen mee te nemen. Over vier jaar kan de regeling opnieuw worden vastgesteld.