Uitgangspunten voor nieuwe inrichting Lammenschansweg vastgesteld
De Lammenschansweg, een van de drukste doorgaande wegen in Leiden, is aan verbetering toe. De gemeente wil zorgen dat fietsers en voetgangers zich veilig kunnen verplaatsen en auto’s en bussen ook in de toekomst kunnen blijven doorrijden. Daarom krijgt de Lammenschansweg een nieuwe inrichting die klaar is voor de toekomst. Een toekomst met meer Leidenaren en verkeersbewegingen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de uitgangspunten voor deze nieuwe inrichting vastgesteld.
De Lammenschansweg heeft veiligheidsknelpunten en kan de hoeveelheid verkeer in de toekomst niet aan. Samen met omwonenden en weggebruikers is de gemeente aan de slag gegaan om de weg voorafgaand aan de herinrichting al veiliger te maken. Zo is de snelheid op de ventwegen verlaagd naar 30 km/u en zijn diverse kruispunten heringericht, waaronder die met de Koninginnelaan. Deze maatregelen zijn recent afgerond. Maar om van de Lammenschansweg ook op langere termijn een veilige weg te maken voor alle verkeersdeelnemers, is een ingrijpende herinrichting nodig. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de gebiedsontwikkelingen in de buurt. De nieuwe wijken in de Lammenschansdriehoek brengen extra verkeer op de Lammenschansweg en moeten goed ontsloten worden. Ook is de Lammenschansweg een ‘groene spaak’ – een groene verbinding voor mens, flora en fauna – en is het de ambitie om de bomen te behouden en het groen uit te breiden. Hierdoor ontstaat er een doorgaande groenstructuur over de hele lengte van de weg.
Wethouder Ashley North (Mobiliteit): “De Lammenschansweg is een van de belangrijkste wegen in Leiden. Op en rond de Lammenschansweg gebeurt ontzettend veel. De RijnlandRoute wordt aangesloten, er worden nieuwe wijken aan onze stad toegevoegd, er is bedrijvigheid en onderwijs. Het is belangrijk dat de weg veiliger wordt en ook klaar is voor de toekomst. Ik vind de betrokkenheid vanuit de stad mooi en ben er trots op dat we samen werken aan een Lammenschansweg waarover ook generaties na ons veilig stad in en uit kunnen”.
Verkeerveiligheid belangrijkste voorwaarde
Met bovengenoemde hoge en uiteenlopende ambities is het maken van een nieuw ontwerp een hele puzzel. Om dat zorgvuldig aan te pakken, zijn nu eerst de uitgangspunten voor het ontwerp vastgesteld in het document “Herinrichting Lammenschansweg Ruimtelijke Uitgangspunten”:
- Verkeersveiligheid is altijd de belangrijkste voorwaarde: er komt een veilige weginrichting met goede oversteekmogelijkheden en prettige wandelroutes.
- Bereikbaarheid: het auto- en fietsverkeer en het openbaar vervoer stromen voldoende door tussen het Lammenschansplein en de Jan van Houtbrug en de wijken worden op een veilige en efficiënte manier aangesloten op de Lammenschansweg.
- De Lammenschansweg wordt een representatieve stadslaan. De bestaande ruimtelijke kwaliteit van het noordelijke deel willen we ook introduceren in het zuidelijke deel.
Samen met de stad
De ruimtelijke uitgangspunten Lammenschansweg zijn tot stand gekomen na een uitgebreid participatietraject met een klankbordgroep bestaand uit vertegenwoordigers van verschillende bewonersorganisaties, ondernemersverenigingen en onderwijsinstellingen. De behoefte aan een betere borging van de verkeersveiligheid kwam hier als belangrijkste aandachtspunt naar voren. Naast de eerdergenoemde maatregelen die recent zijn uitgevoerd, zijn er aandachtspunten opgehaald die dienen als input voor de herinrichting en die zijn vastgelegd in de uitgangspunten.
Hoe nu verder?
Het document met de uitgangspunten wordt op 3 juni behandeld in de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid, zodat de raadsleden in een vroeg stadium in de gelegenheid zijn hun gedachten over de opgave mee te geven. Daarna start het projectteam met het maken van een schetsontwerp. Het team zal aan de hand van dit eerste ontwerp opnieuw in gesprek gaan met de bewoners, gebruikers en belanghebbenden.
Meer informatie
Kijk op Herinrichting Lammenschansweg voor meer informatie.