Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid

Het riool in de Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid is verouderd en aan vervanging toe. De straten, pleintjes en hofjes worden tegelijkertijd zo ingericht dat ze bestand zijn tegen extreem weer, zoals droogte en stortbuien. Dit heet een klimaatbestendige inrichting. Waar het kan, komt meer groen in de wijk om te verblijven. Met verschillende soorten bomen en parkjes om in te spelen of lekker te zitten of te wandelen. De nieuwe inrichting wordt ook verkeersveilig. Met voldoende ruimte voor fiets en voetganger, 30 km-zones voor auto’s en parkeren in vakken.

Dit verandert er in de wijk

De bewoners van de Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid hebben straks:

 • Een gescheiden rioolstelsel met twee buizen. Een buis zorgt voor de afvoer van afvalwater naar de rioolzuivering, waar het water schoon wordt gemaakt. De tweede buis voert het regenwater direct af naar (nieuwe) sloten in de wijk. Dit voorkomt overbelasting van het riool door hevige regenbuien. Klimaatbestendig dus. En het nieuwe rioolstelsel kan weer 60 jaar mee.
 • Straten worden veilig ingericht. Fietsers en voetgangers krijgen de ruimte.
 • In plaats van parkeren waar het kan, komen er parkeervakken. Door te clusteren, blijft er meer plek over voor groen. Dat geeft weer rust en ruimte.
 • Fijne ontmoetingsplekken, waar kinderen kunnen spelen en buren op een bankje kunnen genieten van de zon.
 • Meer groen in de wijk. Want groen fleurt de straat op en bomen geven schaduw en koelte op warme dagen.
Impressie van de Gasthuiswijk

Doe mee

Het bedenken van de nieuwe inrichting van de wijk gaat stapsgewijs. Samen met bewoners, woningcorporaties, het waterschap, de bomenbond en andere betrokkenen. Op het online participatieplatform van de gemeente doemee.leiden.nl leest u onder het kopje ‘Participatietrajecten 2021' meer over de plannen voor de Gasthuiswijk (fase 1) en Haagweg-Zuid (fase 2). Meedenken en meedoen over de fases 1 en 2 is niet meer mogelijk. De participatie van het noordelijk deel van de Gasthuiswijk (fase  3) en het zuidelijk deel van Haagweg-Zuid vindt in 2023 en 2024 plaats. 

Riolering Churchilllaan, Vijf Meilaan en meer

De Boshuizerkade, Churchilllaan, Vijf Meilaan en Rooseveltstraat vallen buiten dit project. De riolering, straten en stoepen op de Boshuizerkade zijn in 2019 al vernieuwd. De riolering onder de Churchilllaan, Vijf Meilaan en Rooseveltstraat is ook in 2019 aangepakt.

Verder in Zuidwest

Leiden Zuidwest bereidt zich voor op de toekomst: er komen extra woningen en nieuwe sportlocaties, scholen worden verplaatst en de openbare ruimte wordt anders ingericht. Bovendien zijn er volop voorbereidingen om deze wijk straks aardgasvrij te maken. Alle projecten samen zorgen ervoor dat het ook in 2040 prettig wonen, werken, winkelen en recreëren is in de wijk. Bewoners, bedrijven, instellingen en organisaties worden nauw betrokken bij de ontwikkelingen. Lees hier meer over op de projectpagina Leiden Zuidwest.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

 • Hoe wat en waarom dit project?

  Het riool in de Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid is verouderd en aan vervanging toe.

  Lees meer
 • Planning riolering en bestrating

  Planning in fases van vervanging riool Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid

  Lees meer
 • Wat is dat, klimaatbestendig?

  Het riool in de Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid is verouderd en aan vervanging toe.

  Lees meer
 • Hoezo meer ruimte voor water in de wijk?

  Het riool in de Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid is verouderd en aan vervanging toe.

  Lees meer
 • Veelgestelde vragen riolen en straten

  Woont u in de Gasthuiswijk of Haagweg-Zuid? Wilt u weten of uw voortuin ook op schop moet, of de buurt straks groener wordt. Lees het in de Veelgestelde vragen.

  Lees meer