Het Werninkterrein ligt tussen de Rijn, het spoor en het bedrijventerrein Amphoraweg en was ooit een bedrijventerrein. Het terrein is al een tijd niet meer in gebruik als betoncentrale. Het wordt nu ontwikkeld tot een nieuwe woonwijk.
Wat zijn de plannen?
Het Werninkterrein ligt vlakbij het centrum, aan het water en dichtbij de snelweg en het station. Daardoor is het gebied heel geschikt om te ontwikkelen tot een levendige stadsbuurt: een plek waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Naast ongeveer 700 woningen komen er horeca (o.a. een klein hotel), maatschappelijke voorzieningen en ruimte voor creatieve bedrijvigheid. De buitenruimte wordt ingericht als aantrekkelijke groene verblijfsruimte met een centraal plein, waar van alles te doen is. Ook wordt er ruimte ingericht voor sport en spel op het land en op het water.
Haalbaarheid en bereikbaarheid
Het project heeft een tijd stilgelegen. Ondertussen heeft ontwikkelaar ABB de samenwerking gezocht met een andere ontwikkelaar: Niersman B.V. Zij werken samen onder de naam ‘Kade aan de Rijn’. Sinds januari 2024 heeft de gemeente samen met ontwikkelaar Kade aan de Rijn onderzocht hoe het Werninkterrein toch ontwikkeld kan worden. Hiervoor is het ontwerpbestemmingsplan als uitgangspunt genomen. Met enkele aanpassingen blijkt het mogelijk om de plannen voor de ontwikkeling van het Werninkterrein door te zetten. Dat zijn:
1. Het aantal woningen gaat omhoog naar maximaal 700
De gebiedsvisie ging al uit van maximaal 700 woningen. In het ontwerp bestemmingsplan stonden volgens het stedenbouwkundig plan maximaal 643 woningen. De ontwikkelcombinatie ziet kansen om binnen het stedenbouwkundig plan toch extra woningen te bouwen, binnen dezelfde bouwvolumes: de lengte, breedte en hoogte van de gebouwen veranderen niet. Ook blijft het uitgangspunt dat er verschillende soorten en maten woningen komen.
2. Eén weg voor verkeer in en uit de wijk
In het ontwerp bestemmingsplan stonden 2 wegen voor het verkeer in en uit de buurt. Dat wordt er nu 1, via een tunnel onder het spoor richting de Hoge Mors. Deze spoortunnel bij de Amethistkade wordt de enige weg voor verkeer in en uit het Werninkterrein.
De route via de Amphoraweg gaat niet door. Tussen het bedrijventerrein Amphoraweg en het Werninkterrein komt een duidelijke afscheiding. Daardoor kunnen auto’s en langzaam verkeer niet meer via het Werninkterrein naar de Amphoraweg. Ook voor voetgangers is deze doorgang afgesloten. Deze route blijft wel open voor nood- en hulpdiensten. Ook kan de route tijdelijk opengaan als de tunnel dicht is, bijvoorbeeld voor onderhoud. Dit betekent ook dat de kruising tussen de Amphoraweg en de Dr. Lelylaan niet meer wordt aangepast voor dit project. Er komt ook geen brug meer voor langzaam verkeer (zoals fietsers en voetgangers) richting de Morsweg.
Alle soorten verkeer kunnen straks via een tunnel onder het spoor naar het Werninkterrein. De tunnel wordt hoog genoeg voor normaal verkeer, maar ook voor bijvoorbeeld vuilniswagens en verhuiswagens. Het Werninkterrein zelf wordt een beetje aangepast. Zo kan verkeer straks op het terrein keren en weer terugrijden via de tunnel.
Doordat alle verkeer van het Werninkterrein door een nieuwe spoortunnel via de Hoge Mors wordt geleid, zal het verkeer door de wijk meer worden. Het verkeersonderzoek van Royal Haskoning laat zien dat dit op een veilige manier kan als de volgende aanpassingen worden gedaan:
- De Amethistkade moet een nieuwe inrichting krijgen om aan te sluiten op de spoortunnel.
- De Smaragdlaan moet fietspaden krijgen.
- Op de route via de Diamantlaan–Opaalstraat–Barnsteenstraat richting de Dr. Lelylaan moeten ook maatregelen getroffen worden. Zo moet het kruispunt Barnsteenstraat-Dr. Lelylaan stoplichten krijgen en waarschijnlijk een extra linksaf-strook voor verkeer richting de Haagse Schouwweg. De Opaalstraat moet ook fietspaden krijgen, het liefst vrijliggend.
Om zeker te weten dat deze aanpassingen ook echt worden uitgevoerd, komen er regels in het bestemmingsplan van het Werninkterrein. Dit noemen we een voorwaardelijke verplichting. Dat betekent: de woningen op het Werninkterrein mogen pas bewoond worden als de Amethistkade, de Opaalstraat en de kruising Barnsteenstraat–Dr. Lelylaan veilig zijn ingericht voor verkeer. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het bestemmingsplan, zal de gemeente een project starten om deze maatregelen samen met de wijk verder uit te werken.
Denk en doe mee
Op 16 juli 2025 organiseren gemeente en ontwikkelaar een inloopavond, om aandachtspunten op te halen bij buurtbewoners. Dit kan gaan over zowel de plannen op het Werninkterrein als over de bereikbaarheid van de wijk de Hoge Mors.
Kunt u niet naar de informatie-avond komen? U kunt tot 21 september 2025 reageren op de plannen via Werninkterrein@leiden.nl.
De informatie die tijdens de gesprekken en de inloopavond wordt verzameld en de reacties die via de mail komen, komen in een rapport. Dit rapport wordt samen met het bestemmingsplan aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad, zodat zij dit kunnen meewegen in hun besluit.
Wat gebeurt er daarna?
Als de gemeenteraad akkoord gaat met het bestemmingsplan voor het Werninkterrein, komen er nieuwe meedenk momenten. Eén voor de uitwerking van de plannen voor het Werninkterrein en een uitgebreid project voor de (verkeers)maatregelen in de Hoge Mors. Daarbij kijken we graag verder dan alleen de verkeerskundige- en verkeersveilige inpassing. Ook de leefbaarheid, (sociale) veiligheid, parkeren en het winkelcentrum als ‘hart voor de wijk’ zijn daarbij belangrijk. We gaan graag in gesprek over een aanpak die past bij wat de wijk nodig heeft.
Planning
Haalbaarheidsonderzoek voor doorstart
t/m 2e kwartaal 2025
Resultaten haalbaarheidsonderzoek bespreken met de buurt
3e kwartaal 2025
Wijziging bestemmingsplan aanbieden aan het college van burgemeester en wethouders
3e kwartaal 2025
Bestemmingsplan aanbieden aan de gemeenteraad
4e kwartaal 2025
Meer informatie
- Onderzoeken, verslagen van bijeenkomsten en gebiedsvisie Werninkterrein op ‘Denk en doe mee’
- Informatie op de projectwebsite van de ontwikkelaar
Contact
Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.