Begin 2025 verandert het parkeren in zone B. Ten eerste komen er kleinere parkeerzones voor vergunninghouders. En ten tweede geldt straks het kortparkeertarief – voorheen dubbeltjestarief – alleen nog op een aantal locaties. Ten derde schuift de eindtijd van betaald parkeren in zone B1 van 19.30 naar 21.00 uur.
Waarom deze veranderingen?
Met deze maatregelen kan het autoverkeer tussen de wijken worden afgeremd. En dat betekent meer verkeersveiligheid en een gezonde leefomgeving in de wijken. Deze maatregelen komen uit de Parkeervisie, die de gemeenteraad in juli 2020 vaststelde. De parkeerveranderingen zijn nodig om Leiden leefbaar, bereikbaar, veilig en gezond te houden, ook door de groei van inwoners en bedrijvigheid nu en in de toekomst.
Om welke wijken gaat het?
Het gaat om alle wijken in parkeerzone B. Dat zijn Transvaal, Vreewijk, Tuinstadwijk, Professoren- en Burgemeesterswijk, de Rijndijkbuurt en de Zeeheldenbuurt, De Kooi, het Noorderkwartier, Nieuw Leyden, Groenoord-Zuid en Maredijkbuurt in zone B1. En de wijken Lage Mors, Haagwegkwartier, Gasthuiswijk, Cronestein inclusief Lammenschansdriehoek, bedrijventerrein De Waard, de Hoven, Groenoord-Noord, Houtkwartier, Raadsherenbuurt, Vogelwijk en het Schilperoortpark op het Bio Science Park in zone B2.
Wat betekent dit voor bewoners, werknemers en bezoekers?
Bewoners en andere vergunninghouders kunnen vanaf begin 2025 alleen nog in hun eigen wijk terecht met hun parkeervergunning. Op onderstaande kaartje ziet u de toekomstige indeling. Deze parkeersituatie geldt al in de wijken van zone C. Voor de werknemersparkeervergunning geldt ook al een andere indeling. Ga voor meer informatie naar de pagina Parkeervergunning voor werknemers.
Het kortparkeertarief in zone B2 geldt vanaf 2025 alleen bij de volgende locaties in zone B:
- het Vijf Meiplein (winkelcentrum De Luifelbaan)
- zwembad De Zijl
- bedrijventerrein Rooseveltstraat (tussen Telderskade en Voorschoterweg)
- bedrijventerrein De Waard
Hier betalen parkeerders de eerste twee uur een tarief van € 0,20 per uur. Daarna geldt het normale parkeertarief van € 3,10.
Vanaf 2025 betalen parkeerders tot 21.00 uur in de wijken van zone B1 (straks B1.1 t/m B1.4).
Voor hun bezoek kunnen bewoners straks meer bezoekerstegoed (van 800 naar 1.000 uur per jaar) aanvragen. Bedrijven, instellingen en verenigingen kunnen voor de wijk waar zij zijn gevestigd straks meer parkeervergunningen aanvragen.
Toekomstige indeling zone B
Planning
Besluitvorming gemeenteraad
Juni 2024
Start communicatie
Juni 2024
Vervangen bebording in zone B1 en B2
Begin januari 2025
Doorvoeren veranderingen zone B
Januari 2025
Veelgestelde vragen
We krijgen regelmatig berichten van bewoners in wijken met scholen, winkelcentra en een station of zwembad in de buurt, die veel overlast ervaren van parkeerders uit andere wijken. Zoals in het Houtkwartier en rond station Lammenschans of bij zwembad De Zijl. Door het invoeren van deze kleinere parkeerzones willen we inwoners stimuleren na te denken hoe ze het makkelijkst van A naar B kunnen, en dat de fiets of het openbaar vervoer soms goedkoper, makkelijker en sneller is.
Het kortparkeertarief wordt beperkt tot een aantal locaties waar veel bezoekers komen met de auto. Zo kunnen bezoekers van zwembaden, winkelcentra en bedrijventerreinen de eerste twee uur goedkoper parkeren. Daarna geldt het reguliere parkeertarief. Dit sluit aan bij de parkeersituatie in zone C. Hier geldt het kortparkeertarief alleen bij het Diamantplein, de Amphoraweg en zwembad en IJshal De Vliet. Ook hier is de belangrijkste reden minder autoverkeer binnen Leiden, wat bijdraagt aan verkeersveiligheid en een gezonde stad.
Woont of werkt u in zone B en hebt u een vergunning? Dan ontvangt u een aankondigingsbrief in juni en in november een vervolgbrief. Wilt u nu al weten hoe straks de grenzen lopen van de kleinere parkeerzones? Kijk op de kaart op deze pagina en vul uw straatnaam in. Dan ziet u hoe groot uw parkeerzone straks is.
Woont u in zone B en hebt u een parkeervergunning voor uw bezoek? Ook deze vergunning geldt straks alleen nog in uw eigen wijk. Het maximaal aantal uren bezoekerstegoed dat u per jaar kan aanvragen gaat van 800 naar 1.000. Dit geldt vanaf 1 januari 2025.
We krijgen regelmatig signalen van bewoners uit de wijken die aan het centrum grenzen: zij ervaren hoge parkeerdruk doordat bezoekers aan het centrum in deze wijken parkeren. Met het aanpassen van de eindtijd worden bezoekers met de auto gestimuleerd om ook ’s avonds in de parkeergarages te parkeren in plaats van in de wijken rondom het centrum.
Uw bewoners- en bezoekersparkeervergunning geldt 24/7, dus is ook geldig tot 21.00 uur. Let op: u kunt vanaf 1 januari uw parkeervergunning alleen nog in de eigen wijk (zone B1.1, B1.2, B1.3 of B1.4 gebruiken). Vul op de kaart uw woonadres in en zie onder welke parkeerzone uw straat straks valt.
De grenzen van de nieuwe parkeerzones sluiten aan bij de natuurlijke grenzen zoals doorgaande wegen, spoorlijnen en water. Uitgangspunt is dat bewoners in hun eigen buurt parkeren. Het aantal parkeerplekken voor bewoners blijft ook binnen de nieuwe parkeerzones voldoende om in de buurt van de woning te parkeren. Bovendien monitoren we de parkeerbezetting.
Voor de gehandicaptenparkeervergunning verandert er niets. U kunt met deze parkeervergunning op alle betaald-parkeren-plekken in Leiden parkeren.
Ja, u kunt straks in de wijken rondom het centrum (parkeerzone B1.1 t/m B1.4) nog steeds met uw bewonersparkeervergunning zone A parkeren.
De vergunninghouders in zone B ontvangen eind juni een brief over de veranderingen in zone B. In het najaar van 2024 starten we stadsbrede communicatie.
Nee, u kunt geen bezwaar meer maken. De bezwaartermijn is verlopen. Het college en de gemeenteraad hebben dit voorjaar de volgende besluiten genomen:
Meer informatie
Contact
Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.