Op de route van station Leiden Centraal naar de binnenstad – de stadsentree – rijden straks bijna geen auto’s en helemaal geen bussen meer. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, geven we de ruimte aan de fietser en de voetganger. De route Stationsplein – Stationsweg – Steenstraat – Turfmarkt – Prinsessekade – Kort Rapenburg krijgt hiervoor een nieuwe inrichting. In het project Groene Loper Stadsentree gaat de gemeente samen met bewoners, ondernemers en gebruikers aan de slag om tot de beste nieuwe inrichting te komen.
De stadsentree is de drukste route in de binnenstad, voor zowel voetgangers, fietsers als bussen. Het verkeer overheerst en de openbare ruimte maakt een rommelige indruk. Dat willen we veranderen. Door het gebied autoluw te maken en de bussen niet meer over de Stationsweg, Steenstraat, Prinsessekade en Turfmarkt te laten rijden, komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Om de verkeersveiligheid verder te verbeteren, willen we de fietsroutes door het gebied logischer en comfortabeler maken.
De stadsentree moet ook een fijnere plek worden om te verblijven, met waar mogelijk meer groen en schone lucht. Zo werken we aan een aantrekkelijke en toegankelijke stadsentree, die past bij de groene en vitale binnenstad.
Samen met de stad
Een plan maken voor de aantrekkelijke stadsentree doen we niet alleen. Samen met bewoners, ondernemers en gebruikers gaan we aan de slag om de beperkte ruimte die er is zo goed mogelijk te benutten. Hiervoor moeten keuzes worden gemaakt die belangrijk zijn voor veel belanghebbenden. In deze video gaat de Urban Detective alvast op onderzoek uit om te ontdekken hoe bewoners, ondernemers en bezoekers naar de toekomst van de Groene Loper Stadsentree kijken. Meer informatie over de participatie op Doemee.
Wat is er al gebeurd?
- Juni 2024: Kaderbesluit Groene Lopers Leiden. De gemeenteraad heeft hiermee besloten dat het gebied busvrij en autoluw wordt.
- Januari 2025: Eerste participatieronde over de Groene Loper Stadsentree. We gingen in gesprek met de stad over wensen, opmerkingen en vragen. De input is zorgvuldig geanalyseerd en wordt gebruikt als inspiratie voor het schetsontwerp. Het verslag staat op DoeMee.
- Maart 2025: Het college van B&W heeft het Programma van Eisen voor het ontwerp vastgesteld. Dit document bevat juridische en beleidsmatige kaders voor het projectgebied en vormt, samen met het participatieverslag, de basis voor het ontwerpproces. Zowel het Programma van Eisen als het participatieverslag vindt u hier.
Planning
Eerste ronde participatie
Januari 2025
Participatie schetsontwerp
September 2025
Participatie voorlopig ontwerp
Medio 2026
Uitvoeringsbesluit
Eind 2026
Start uitvoering
Voorjaar 2028
Veelgestelde vragen
Met het Kaderbesluit Groene Lopers Leiden heeft de gemeenteraad in juni 2024 besloten dat de verkeersituatie in de binnenstad gaat veranderen. Het gebied van de Groene Loper Stadsentree wordt autoluw en busvrij ingericht. Bussen rijden in de toekomst niet meer door de Stationsweg en de Steenstraat maar via de Morssingel, Morsweg en Noordeinde naar de Breestraat. Er komt een nieuwe bushalte ter hoogte van de Morspoort. Auto’s kunnen in de toekomst niet meer over de Turfmarkt rijden. Hierdoor zal het autoverkeer fors gaan afnemen en ontstaat er ruimte om het gebied anders in te richten.
Bewoners en ondernemers worden betrokken bij de plannen en kunnen meedenken over de inrichting. In het ontwerp houdt de gemeente rekening met hun belangen, bijvoorbeeld door de toegankelijkheid van woningen en bedrijven te waarborgen (laden en lossen) en eventuele overlast tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken.
Ja, participatie is een belangrijk onderdeel van dit project. Er zijn verschillende momenten waarop bewoners en belanghebbenden hun mening kunnen geven. Dit kan via bijeenkomsten, online inspraak of andere participatiemogelijkheden die de gemeente organiseert. Ingediende reacties worden zorgvuldig meegenomen in de verdere planvorming. De eerste participatie ronde was in januari 2025. Naar verwachting kunnen mensen in september 2025 reageren op het schetsontwerp.
De gemeente informeert bewoners en ondernemers via de projectwebsite, informatiebijeenkomsten en Stadsnieuws, de wekelijkse digitale nieuwsbrief van de gemeente. Na aanmelding ontvangt u een email waarin u aan kunt geven over welke onderwerpen u nieuws wilt ontvangen. Voor nieuws over de Groene Loper Stadsentree kunt u ‘Stationsgebied’ en ‘Binnenstad’ aanvinken.
Voor specifieke vragen of suggesties over het project kunt u contact opnemen met het projectteam via stadsentree@leiden.nl.
Meer informatie
Contact
Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071. U kunt ook contact opnemen met het projectteam via stadsentree@leiden.nl.