Gebruikerspanel en adviesgroep geven adviezen

18 juli 2024

Vanaf het begin van dit jaar is er meegedacht over de toekomst van Knooppunt Leiden Centraal. Met webinars, meedenkbijeenkomsten, op doemee.leiden.nl en via de inwonersraadpleging Oude Lijn. Dit heeft veel inzichten opgeleverd. Er zijn twee speciale groepen samengesteld: het gebruikerspanel en de adviesgroep. Zij hebben nu een advies uitgebracht aan het projectteam.

Het gebruikerspanel bestaat uit 50 gebruikers van het Leidse stationsgebied. Een mix van bewoners, forenzen (mensen die reizen van en naar hun werk) en recreatieve gebruikers van verschillende leeftijden. Femke doet mee aan het gebruikerspanel: “Ik heb me altijd geërgerd aan de situatie rondom het station, dus ik wilde graag mijn mening hierover geven.” Het gebruikerspanel is drie avonden bij elkaar gekomen om een advies uit te brengen. “De bijeenkomsten waren interessant. Het is leuk om dit hele proces van dichtbij mee te maken. Er is goed naar ons geluisterd en ik ben blij met het resultaat,” zegt Femke. 

Adviesgroep

De adviesgroep bestaat uit vertegenwoordigers van 16 organisaties en verenigingen die belang hebben bij een goed werkend Knooppunt Leiden Centraal. Denk aan wijkverenigingen, ondernemersverenigingen, vertegenwoordigers van scholen en reizigers. Net als het gebruikerspanel is de adviesgroep ook gevraagd om mee te denken en te discussiëren over de ontwerpen en mogelijke oplossingsrichtingen.

Verhoogd busstation

Zowel het gebruikerspanel als de adviesgroep willen graag een nieuw verhoogd busstation aan de stadskant van Leiden Centraal. Maar ook plekken aan het Schuttersveld en aan de kant van het Leiden Bio Science Park zijn interessant om verder te onderzoeken. Benieuwd naar de complete adviezen van beide groepen? Kijk dan op doemee.leiden.nl/knooppuntleidencentraal.

Wat gebeurt er nu met de adviezen?

Knooppunt Leiden Centraal is onderdeel van de MIRT-verkenning Oude Lijn. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Het Rijk en de regio werken hier samen aan. Daarom neemt niet de Leidse gemeenteraad, maar het bestuurlijk overleg Oude Lijn een besluit.

De adviezen van het gebruikerspanel en de adviesgroep, de participatierapportage van de openbare participatie en de Nota Kansrijke Oplossingen zijn de basis voor het besluit. Naar verwachting wordt er begin december een besluit genomen. Dan wordt bepaald welke kansrijke oplossingen worden uitgewerkt. In 2025 volgt er opnieuw een uitgebreide participatieronde om tot een voorkeursalternatief te komen; een ontwerp dat uiteindelijk gebouwd kan gaan worden.