Werkzaamheden oevers Leeuwenhoekpark

21 augustus 2024, 10:42

Samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland het Leeuwenhoekpark werkt gemeente Leiden aan nieuwe, natuurvriendelijke oevers voor de vijver in het Leeuwenhoekpark. Deze werkzaamheden zijn op 20 augustus gestart en duren maximaal drie weken. Voor fietsers en wandelaars kan het aan de kant van De Stal wat lastig zijn, maar alles blijft bereikbaar via de paden rond de vijver.

Wat gaan we doen?

We gaan oeverplanten neerzetten die goed zijn voor de biodiversiteit. De oude houten rand van de vijver halen we weg. In plaats daarvan komt er wat verder van de kant een nieuwe rand onder water. De oude palen willen we hergebruiken.

Aan de kant van De Stal is nu een strook verharding die niet veel gebruikt wordt. Deze halen we weg en vervangen het door grond voor bomen en gras. Rond de vijver maken we ook alles mooier. Er komt zelfs een groot vlot van twintig vierkante meter in de vijver. Hierop groeien oeverplanten met wortels in het water. Dit is goed voor de waterkwaliteit en geeft vissen een fijne plek om zich te verstoppen en eitjes te leggen.