Sumatrahof, een modern sociaal Leids hof

11 oktober 2024, 13:55

Ontmoeten. Dat is het kernwoord voor het nieuwe Sumatrahof aan de Sumatrastraat in Leiden. Dit nieuwe Leidse hof heeft 82 betaalbare woningen. Een plek voor iedereen, waar de nadruk ligt op het ontmoeten van elkaar. Donderdag 10 oktober vierden Woningstichting Ons Doel, architectenbureau Zijdekwartier, aannemersbedrijf Coen Hagedoorn en wethouder Julius Terpstra het hoogste punt van dit project. In de zomer van 2025 worden de woningen verhuurd.

Christoffel Klap – directeur-bestuurder van Ons Doel: “Er is maar één oplossing voor het tekort aan sociale huurwoningen: bouwen. Als corporaties komen we weer goed op stoom na alle bezuinigingen op ons investeringsvermogen. Veel bouwen: ja, maar niet zonder oog te blijven houden voor kwaliteit, voor een ontwerp dat het samenleven van huurders op allerlei manieren ondersteunt. Het Sumatrahof, ontworpen door Zijdekwartier Architecten, is daar een prachtig voorbeeld van.”

Inclusief

Het gebouw heeft 82 appartementen, voornamelijk 2-kamer appartementen, allemaal sociale huurwoningen. De woningen verschillen in grootte van 25 m2 voor de 1-kamer appartementen tot 85 m2 voor de 4-kamer appartementen. Door de mix van verschillende typen appartementen kunnen mensen in verschillende fasen van hun leven hun thuis vinden in het Sumatrahof. Ook is er plek voor mensen met een zorgbehoefte. Tien woningen zullen rechtstreeks of via een zorginstelling worden verhuurd.

Ontmoetingen

Als je met zoveel mensen vrij dicht op elkaar woont, is het fijn om je buren een beetje te kennen. Het gebouw is zo ontworpen dat bewoners elkaar op een makkelijk manier kunnen ontmoeten. Op het plein voor het gebouw, in de entreehal of de binnentuin, de ontmoetingsruimte of de gedeelde fietsenstalling. De galerijen zijn extra breed en de verdiepingen zijn via verschillende trappen, zowel binnen als buiten, met elkaar verbonden. De woonkamers zitten direct aan de galerij, waardoor dit als een verlengstuk van de woning aanvoelt. Zo bouwt Ons Doel een modern Leids hof.

Ianthe Mantingh – architect en directeur Zijdekwartier Architecten: “We hebben met het Sumatrahof de kans gekregen een heel genereus gebouw te ontwerpen, waar de bewoners op een laagdrempelige manier contact met elkaar kunnen hebben. Ontzettend mooi op die manier een gebouw te realiseren waarin mensen misschien wel alleen wonen, maar hopelijk niet eenzaam zullen zijn. En we kijken heel erg uit naar komende zomer, als het Sumatrahof bewoond gaat worden en het thuis wordt van al die mensen.”

Julius Terpstra – wethouder Wonen, Bouwen en Welzijn: “Het sociale aspect van de Sumatrahof ligt me nauw aan het hart. Ik vind het fantastisch dat dit project erop gericht is dat bewoners elkaar kunnen ontmoeten door de aanwezigheid van een gemeenschappelijke binnentuin en woonkamer.”

Duurzaamheid

In het ontwerp neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in. Het gebouw is technisch duurzaam: gasloos, aangesloten op stadsverwarming, met zonnepanelen en het wint warmte terug van de ventilatie. Ook klimaatadaptatie en biodiversiteit krijgen de ruimte. Zo worden in de gevel nestkasten ingebouwd voor verschillende vogels en wordt de binnentuin en de openbare ruimte eromheen zo groen mogelijk.

De vele verschillende manieren waarop bewoners elkaar kunnen ontmoeten, helpt de sociale duurzaamheid van het complex. De woningen zijn levensloopbestendig en flexibel in te delen: ze kunnen in de toekomst eenvoudig worden gecombineerd of gesplitst.

Over Ons Doel

Ons Doel is een woningcorporatie met ongeveer 2.700 woningen in Leiden. Beschikbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid zijn belangrijke doelen van Ons Doel. Daarom bouwt Ons Doel bij sloop- en nieuwbouwprojecten meer woningen terug dan er stonden en wil zij graag een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050 bereiken. Uitgangspunt daarbij is dat de woonlasten niet omhooggaan. Ook ondersteunt de corporatie de ontwikkeling van inclusieve wijken en complexen en trekt ze samen met huurders op. Door samen met anderen te werken aan gedeelde doelen, krijgt Ons Doel dat met elkaar voor elkaar. Vertrouwen, openheid, samenwerken en elkaar beter maken, zijn uitgangspunten die daarbij horen.

Over Zijdekwartier Architecten

Zijdekwartier architecten is een Leids architectenbureau. In hun diverse woningbouwprojecten richt ze zich op het maken van prettige, menselijke buurten. Het geven van ruimte aan ontmoeting is daarin ontzettend belangrijk, zodat vertrouwen, saamhorigheid en hulp over en weer tussen bewoners kunnen groeien. Op die manier probeert Zijdekwartier met haar projecten de inclusieve samenleving te ondersteunen en een bijdrage te leveren aan een sociaal duurzame toekomst.