Stad mag zich uitspreken over gebiedsgerichte warmtetransitie
Het college van burgemeester en wethouders van Leiden heeft op 17 december de Uitgangspunten Gebiedsgerichte Warmtetransitie (UGW) vastgesteld voor inspraak. Met de UGW legt de gemeenteraad vast hoe Leiden de komende jaren de warmtetransitie gaat uitwerken. De gemeente heeft veel partijen uit de stad met kennis van de warmtetransitie, gevraagd mee te denken met de UWG. Alle Leidenaren die nog ideeën hebben, kunnen dat de komende zes weken laten weten.
Warmtetransitie in Leiden
Leiden heeft een aanpak bepaald om tegen 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Collectieve warmtenetten spelen hierin een belangrijke rol. De UGW beschrijft hoe de gemeente die op een betaalbare, haalbare en duurzame manier voor elkaar wil krijgen:
- Door financiële instrumenten in te zetten die de overstap betaalbaarder maken;
- Door deel te nemen aan een publiek warmtebedrijf;
- Door de mogelijkheid op te nemen om gebieden aan te wijzen die binnen een bepaalde termijn aardgasvrij moeten zijn (met behulp van de aanwijsbevoegdheid);
- Door lokale initiatieven en warmtegemeenschappen te ondersteunen en te betrekken.
Met deze uitgangspunten kan de gemeente de komende jaren uitvoerbare wijkuitvoeringsplannen maken. Zo vormt de UGW, net als het warmteprogramma dat uiterlijk eind 2026 wordt vastgesteld, een belangrijke bouwsteen in de warmtetransitie. In een warmteprogramma beschrijft een gemeente de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Hierin staat welke wijken en buurten in de komende 10 jaar van het aardgas gaan en hoe dat gebeurt.
Samenwerking met betrokken partijen
Yvonne van Delft, wethouder energie: “De Uitgangspunten Gebiedsgerichte Warmtetransitie zijn tot stand gekomen in samenwerking met partijen die nauw betrokken zijn bij de warmtetransitie. Onder andere bewonersinitiatieven, de Leidse Milieuraad, coöperaties en woningcorporaties hebben in een aantal bijeenkomsten bijgedragen aan een completer UGW. We waarderen de inzet van deze partijen enorm.”
Inspraak
Van vrijdag 20 december 2024 tot en met donderdag 30 januari 2025 ligt de UGW ter inzage voor de hele stad op www.leiden.nl/inspraak en in het Stadskantoor aan de Bargelaan 190. Leidenaren kunnen in deze periode hun reacties en ideeën insturen.
Op dinsdag 14 januari is er van 20.00 tot 21.00 uur een inloopspreekuur op het Stadhuis, waar u vragen kunt stellen. U kunt uw vragen op datzelfde moment ook online stellen. Ga naar www.leiden.nl/inspraak voor meer informatie.
Na het verwerken van zowel de inspraakreacties als het officiële advies van de Leidse Milieuraad wordt de UGW aangeboden aan de gemeenteraad voor besluitvorming. Naar verwachting is dat in april en mei.