Slopen van laagbouw Vijf Meilaan 137

23 oktober 2024, 13:45

Een deel van de verouderde (school)gebouwen wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwplannen. Buurtbewoners hebben laten weten graag zo min mogelijk vrachtwagens door de straten willen zien rijden. De gemeente heeft daarom een sloopaannemer geselecteerd die 80% van het sloopmateriaal via het water gaat afvoeren. Dat is Van Diemen Sloopwerken. Van Diemen is meteen begonnen.

Informatie over de planning

  • Eerst wordt er binnen gesloopt; later volgt de buitenkant.
  • Van Diemen Sloopwerken zal de naastgelegen buren zelf informeren over de planning van alle werkzaamheden.

Opname woningen

Om in de gaten te houden dat de sloop geen schade aan gebouwen en huizen in de omgeving veroorzaakt, zal het gespecialiseerd bedrijf 4Risk metingen in de Johan Wagenaarlaan en Willem Pijperstraat doen.

Algemene informatie sloop

Werktijden

De standaard werktijden van Van Diemen zijn vanaf 7.00 tot ongeveer 16.00 uur. Om een klus af te maken, kan het zijn dat ze soms tot maximaal 19.00 uur doorwerken.

Kraan

Om de grote stukken van het gebouw te kunnen afbreken, is een kraan nodig.

Via het water

Om veilig het sloopmateriaal in te laden wordt een deel van het wandelpad langs de Korte Vliet afgezet.

Watersproeiers

Van Diemen Sloopwerken plaatst op het terrein twee watersproeiers, die met een mistgordijn van microdruppels stofvorming rondom de bouwplaats tegengaat.

Asbest

In het gebouw zit asbest. De werknemers die dat volgens strenge regels weghalen, kunnen uit voorzorg witte pakken dragen. De sloop van de asbest-onderdelen vormen geen gevaar voor omwonenden. Het asbest wordt niet met de boot afgevoerd, maar met de vrachtwagen.

Hout

De gemeente vindt dat zoveel mogelijk materiaal hergebruikt moet worden. In het gebouw zit veel hout. Dat hout gaat apart van ander sloopmateriaal naar De Zijl Bedrijven (DZB). Het hout wordt daarom in een speciale container verzameld en opgestapeld. Deze container gaat dan op de vrachtwagen naar DZB. Hout wordt daarom ook niet met de boot afgevoerd.

Route

Veel afvoer gaat over water. Tijdens het slopen blijven de paaltjes op de doorgang tussen de Johan Wagenaarlaan en de Vijf Meilaan dicht, omdat er voor het slopen weinig voertuigbewegingen zijn. Er zal een deel, zoals het asbest en het hout, worden afgevoerd door de wijk. Dit geldt ook voor het aan en afvoeren van de kraan en andere machines die nodig zijn voor de sloop.