Nieuwe ontmoetingen in de binnenstad

26 september 2024, 11:13

Onlangs kwamen bewoners, studenten, ondernemers en wethouder Fleur Spijker (Gezondheid en Binnenstad) samen voor een Ontmoetingswandeling. Zij ontdekten te voet hoe er hard gewerkt wordt aan een leefbare binnenstad van Leiden. Nieuwe ontmoetingen, inspirerende verhalen en goede gesprekken waren de opbrengst van de wandeling.

“Getooid met paraplu en regenjack hebben we een inspirerende stadswandeling gemaakt. Het enthousiasme was voelbaar,” vertelt Fleur Spijker. “Persoonlijke gesprekken zijn essentieel om te horen wat er allemaal speelt in de binnenstad. Een geweldige kans om elkaar te ontmoeten en samen te bespreken welke richting we als stad op willen.”

Vergroening

De groep vertrok vanaf The Field waar men zich richt op duurzaamheid en circulaire economie. De volgende stop was het Wereldmuseum, waar plannen voor de vergroening van de museumtuin werden gepresenteerd. Deze tuin is nu grotendeels van steen, maar door bomen en planten te plaatsen wordt het een groen geheel.

Groene Lopers

Bij de Stationsweg en Steenstraat kregen de deelnemers uitleg over het project ‘Groene Lopers’. Dit project maakt de binnenstad autoluwer en creëert ruimte voor meer verkeersveiligheid, groen en schone lucht. Bewoners van het initiatief Morschgroen en Groengroep Cultuurkwartier deelden hun ervaringen over hoe zij hun buurt vergroenen en de sociale samenhang versterken.

Platform Vitale Binnenstad

Deze wandeling is onderdeel van het ‘Platform Vitale Binnenstad’, waar de gemeente actief in gesprek gaat met bewoners, ondernemers en organisaties. Een uitnodiging voor de volgende wandeling wordt in de Stadskrant geplaatst.