Illegale prostitutie in Leiden
De gemeente Leiden en het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) treffen vaker gevallen van illegale thuisprostitutie aan in Leiden.
In 2024 is op 9 plekken in Leiden illegale prostitutie ontdekt. Vaak is dit op plekken waar weinig sociale controle is en waar bewoners vaak wisselen. In 7 gevallen was de locatie een studentencomplex.
Kwetsbaar
Illegale prostitutie kan sekswerkers in kwetsbare situaties brengen. En dan is de kans op isolatie, uitbuiting en mensenhandel groter. Sekswerk kan ook zorgen voor overlast voor omwonenden en het woon- en leefklimaat aantasten.
Beeld
Volgens het HEIT is de situatie in Leiden gelijk aan die in andere gemeenten. De instantie heeft door een betere bezetting in 2024 meer controles kunnen uitvoeren. Daaruit volgt een beter beeld, waarbij illegale prostitutie opvalt. En dat maken het HEIT en de gemeente extra alert.
Maatregelen
Bij vaststelling van illegale prostitutie kan de burgemeester bestuurlijke maatregelen inzetten. Bijvoorbeeld het afgeven van een last onder dwangsom (een verplichting om ermee te stoppen) of sluiting van de woning. In 2024 is er 9 keer zo’n bestuurlijke maatregel ingezet. Bij vermoedens van mensenhandel doet ook de politie onderzoek. En verder werken de gemeente en het HEIT samen met expertisecentrum SHOP om de (voormalig) sekswerkers te helpen.
Ontwikkeling
Volgens HEIT is er al langer meer illegale prostitutie. Tijdens de covidperiode sloten veel inrichtingen. Sekswerkers probeerden hun geld in de illegale prostitutie te verdienen. Ook het internet speelt een rol: het is een makkelijke manier om diensten aan te bieden. Ook zijn er sekswerkers die al illegaal in Nederland verblijven. Zij kunnen niet aan het werk in inrichtingen met een vergunning.
Verboden
Het verbod op illegale prostitutie is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Leiden. “Als verhuurder van een pand is het daarom belangrijk om duidelijk vast te leggen in het huurcontract, hoe een huurder de woning moet gebruiken. En daar toezicht op te houden”, aldus burgemeester Heijkoop.
‘Melden heeft zin’
Het is erg belangrijk om als samenleving te letten op vermoedens van illegale prostitutie en/of mensenhandel. De meesten van de eerder genoemde misstanden werd ontdekt na (anonieme) meldingen van inwoners. Burgemeester Peter Heijkoop: “Meldingen van inwoners blijken heel zinvol. Dit kan helpen om kwetsbare vrouwen uit benarde situaties te krijgen. En zo’n melding kan ook anoniem.”
Ziet u iets verdachts of heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Bel dan bij spoed 112, in andere gevallen 0900 – 8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 of via hun website www.meldmisdaadanoniem.nl.
Over HEIT en SHOP
Het HEIT is een samenwerking tussen gemeenten, politie, Belastingdienst, douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV, omgevingsdiensten en de NVWA. Het team werkt samen binnen de politie-eenheid Den Haag om ondermijnende en criminele bedrijven én misstanden in de prostitutie aan te pakken.
SHOP is het kennis- en expertisecentrum over sekswerk en mensenhandel. SHOP biedt dienst- en hulpverlening aan (voormalig) sekswerkers, slachtoffers van mensenhandel en andere betrokkenen. Bijvoorbeeld via advies, psychosociale hulp en opvang.