Leidse begroting 2025 aangeboden aan gemeenteraad

26 september 2024, 20:00

Met een sluitende programmabegroting 2025-2028 blijft het college van B&W bouwen aan een duurzaam, sociaal, groen en ondernemend Leiden. In deze begroting geven we onder meer geld uit aan woningbouw, het verbeteren van de verkeersveiligheid en bereikbaarheid in de stad en het bestrijden van armoede.

Wethouder Ashley North (Financiën) heeft de programmabegroting 2025-2028 namens het college van burgemeester en wethouders aangeboden aan de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, de heer Antoine Theeuwen. De programmabegroting beschrijft de plannen van het Leidse stadsbestuur, en waar het geld naartoe gaat. Voor het jaar 2025 gaat het om een begroting van 741,4 miljoen euro.

Een leefbare stad

Leiden is financieel gezond en we voeren vele plannen uit. Dit levert zichtbaar resultaat op in de stad. Leiden groeit en bloeit in vele opzichten. We houden koers en gaan door met het realiseren van onze ambities uit het beleidsakkoord ‘Samen leven in Leiden’ 2022-2026. We werken aan een leefbare stad, waarin we balans houden tussen de groei van Leiden en de leefbaarheid in de wijken. Dat doen we met oog voor elkaar.

Mee- en tegenvallers

Om onze ambities voor de stad te realiseren, hebben we verantwoord financieel beleid nodig. Het is belangrijk dat we elke keer toetsen of plannen uitvoerbaar zijn. Bij het samenstellen van deze begroting hebben we te maken met mee- en tegenvallers. Dit jaar is er ruimte ontstaan in de begroting, doordat de rente en prijzen minder hard stijgen en sommige projecten vertraging oplopen. Bovendien is in de kaderbrief een eenmalige meevaller uit de afkoopsommen erfpacht gemeld. Het financiële uitgangspunt is hierdoor gunstig, ook al zijn er nog wel onzekerheden. Een belangrijke ontwikkeling is het regeerakkoord van het kabinet. De komende periode gaan we de plannen bestuderen, om te kijken wat het voor Leiden betekent. Leiden trekt daarin ook op met de VNG en G40.

De begroting wijkt op sommige punten af van de kaders uit de kaderbrief. We hebben te maken met drie omvangrijke financiële tegenvallers. Eén daarvan zijn de extra kosten voor specialistische jeugdhulp. Dit komt bovenop de tekorten in het sociaal domein. Andere tegenvaller zijn de kosten voor de aanschaf van een nieuw gemeentelijk financieel systeem en de uitkering die de gemeente ontvangt van de rijksoverheid.

Door deze ontwikkelingen hebben we in deze begroting keuzes moeten maken en flink moeten bijsturen. We hebben een bijsturingsopgave staan op de jeugdhulp en gelijktijdig de buffers in de begroting verhoogd voor als het niet lukt om deze bijsturing geheel te realiseren, Het resultaat is een actuele en sluitende begroting.

In Leiden doet iedereen mee

Wethouder Ashley North: “We merken allemaal dat Leiden groeit en bloeit, het wordt drukker, maar ook mooier in onze historische stad. Dag in dag uit werken we samen met de stad aan het verbeteren van de leefbaarheid. Dat zie je op straat. Hele wijken gaan op de schop, voor het riool en voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Straten kleuren groen en zijn klaar voor het klimaat van de toekomst. Ook op het Leiden Bio Science Park staat de tijd niet stil, en zien we dat werken, wonen en ontmoeten verweven raken. Door de vele hijskranen in de stad merk je dat er woningen gebouwd worden zodat steeds meer Leidenaars een eigen thuis kunnen creëren. We blijven met onze begroting inzetten op deze zichtbare verandering in de stad. Maar net zo belangrijk houden we in onze begroting rekening met de Leidenaar die het moeilijker heeft, en houden we rekening met wat onze jeugdige inwoners nodig hebben. We houden oog voor elkaar, want in Leiden willen we dat iedereen mee kan doen.

Gemeenteraad aan zet

De programmabegroting 2025 – 2028 en de tweede voorgangsrapportage zijn nu aangeboden aan de gemeenteraad ter bespreking en vaststelling. Op de website van de gemeenteraad kunt u de data vinden waarop de begroting in de commissies wordt behandeld.

Informatie

Bekijk de programmabegroting 2025-2028 staat op de website Programmabegroting 2025.