Koninklijke onderscheiding voor Ada Kruisbeek

10 april 2025, 17:00

Op donderdag 10 april 2025 reikte locoburgemeester Wietske Veltman de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uit aan Ada Kruisbeek. De ceremonie vond plaats in het pand van Mendus (voorheen DC Prime) op het BioScience Park in Leiden, ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van het bedrijf.

Professor dr. Ada Kruisbeek is wereldwijd bekend om haar baanbrekende werk in immuuntherapie tegen kanker. Zij ontving de prestigieuze onderscheiding als erkenning voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de wetenschap. Zij deed onderzoek naar het stimuleren van het immuunsysteem om kankercellen te bestrijden. Dit onderzoek heeft wereldwijd invloed gehad op de ontwikkeling van kankerbehandelingen die minder ingrijpend en effectiever zijn dan traditionele methoden zoals chemotherapie.

Professor Kruisbeek begon haar carrière in Leiden, waar zij wiskunde en scheikunde studeerde en later promoveerde in Utrecht. Haar werk aan het immuunsysteem, en in het bijzonder haar ontdekking van de ‘positieve en negatieve selectie’ van T-cellen in de thymus, heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van immuuntherapieën. Deze therapieën geven niet alleen langdurige bescherming tegen kanker, maar zijn ook minder belastend voor de patiënt.

Locoburgemeester Wietske Veltman benadrukte in haar toespraak het enorme belang van Kruisbeeks wetenschappelijke werk voor de oncologie en het Leiden Bio Science Park. “Ada Kruisbeek heeft door haar werk levens gered en verlengd. Haar bijdrage aan de wetenschap is van uitzonderlijke betekenis en verdient het om geëerd te worden.”

Met de oprichting van Mendus 20 jaar geleden speelde Kruisbeek een belangrijke rol in het koppelen van academisch onderzoek aan klinische toepassingen, waardoor haar therapieën daadwerkelijk in de praktijk konden worden gebracht. Ondanks haar pensioengerechtigde leeftijd is Ada Kruisbeek nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf.

De uitreiking van de koninklijke onderscheiding onderstreept de immense waarde van haar levenslange werk voor de medische wetenschap en de verbetering van patiëntenzorg wereldwijd.