Jongerenraad van start

11 oktober 2024, 13:01

Op donderdag 10 oktober kwam de jongerenraad voor de eerste keer bij elkaar op het Stadhuis in Leiden. De jongeren werden welkom geheten door wethouder Abdelhaq Jermoumi en gemeenteraadsleden Alex Friso en Mitchell Wiegand Bruss. Daarna hebben ze kennisgemaakt met elkaar en met de gemeente. De jongeren zijn erg enthousiast en hebben er veel zin in.

Wethouder Abdelhaq Jermoumi: “Ik vind het erg belangrijk dat jongeren een stem krijgen. Volgens het kinderrechtenverdrag hebben kinderen en jongeren het recht om mee te praten over onderwerpen die hun leven aangaan. Dit staat in artikel 12 in het VN-Verdrag van de Rechten van het Kind.

Raadsleden Alex Friso en Mitchell Wiegand Brussdie zijn met het idee voor een jongerenraad gekomen. Zij kijken uit naar de adviezen van de jongerenraad: Veel gemeenten hebben een jongerenraad, maar in Leiden worden hun adviezen ook echt in de raad besproken. Dat toont al aan hoe serieus we als raad de adviezen van de jongeren nemen,” aldus Mitchell Wiegand Bruss. 

In de jongerenraad zitten twee leerlingen tussen de 12 en 18 jaar van iedere Leidse middelbare school. De jongeren gaan de gemeente adviseren over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Het college voert met deze jongerenraad het initiatiefvoorstel van de raad uit. De jongerenraad is een pilot van twee jaar. De jongerenraad komt eens per twee weken bij elkaar en wordt begeleid door twee jongerenwerkers van SOL. De jongeren in de jongerenraad krijgen een vergoeding van 390 euro per jaar.

Naast de jongerenraad start de gemeente dit jaar ook met een kinderraad. Met beide raden wordt de jeugdparticipatie flink aangemoedigd en uitgebreid. Dat past bij het door de raad vastgestelde participatiebeleid, de Handreiking samenwerken in de stad.