Het grote kadeproject gaat van start: 13 kilometer kade aangepakt

19 februari 2024, 11:57

De komende jaren gaat de gemeente Leiden stenen grachtenkades in de binnenstad verstevigen. In de week van 26 februari starten de eerste werkzaamheden bij de kades aan de Oude Herengracht en Herengracht. Het gaat in totaal om 13 kilometer op 114 locaties. Als een stuk kade klaar is, zijn de bijbehorende bomen aan de beurt. Zij krijgen meer plek om te groeien, waardoor de bomen een grotere bijdrage kunnen gaan leveren aan de verkoeling in de binnenstad.

Veertig jaar geleden lagen de grachtenkades in Leiden er slecht bij. Met geld van de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat zijn toen alle kades hersteld. De kades zijn toen ook meteen verstevigd, zodat ze geschikt zijn voor het zwaardere verkeer dat er nu overheen rijdt. De 40 jaar oude houten achterschotten in de kades zijn nu aan vervanging toe, want als er gaten in de schotten komen kan er zand uit spoelen. Dit kan weer leiden tot gaten in de weg.

Duurzame investering

Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën): “Wie aan Leiden denkt, denkt al snel aan de historische binnenstad met haar prachtige grachten. Vroeger werd er geladen en gelost vanaf de kades. Tussen de bomenrijen was het vaak een drukte van belang. Nu bieden ze ruimte om te wandelen of rusten met een mooi uitzicht over het water. De kades onderhouden we goed, maar ook de bomen langs de kades worden tijdens deze grootse aanpak niet vergeten. Ze krijgen goede bomengrond en waar het kan een grotere boomspiegel. Een noodzakelijke en duurzame investering voor een groenere binnenstad.”

Werk vanaf het water

Om de hinder van de werkzaamheden zo klein mogelijk te maken wordt gewerkt vanaf het water. Inwoners zullen niet heel veel merken van de werkzaamheden aan de kades. Wel zal een kade die aan de beurt is voor een deel worden afgezet, en soms is het nodig om tijdelijk aan aantal parkeerplaatsen op te heffen. Ook als er aan de bomen wordt gewerkt is het nodig om de kade tijdelijk af te zetten.

Persuitnodiging

Als de werkzaamheden in volle gang zijn wordt pers uitgenodigd voor een toelichting ter plaatse.