Gouden Speld voor Maarten ’t Hart

25 november 2024, 12:00

Op maandag 25 november 2024 wordt schrijver Maarten ’t Hart 80 jaar. Ter gelegenheid hiervan is hem de Gouden Speld van Verdienste van de stad Leiden toegekend.

Maarten ’t Hart en Leiden

Maarten ’t Hart ging in september 1962 biologie studeren aan de Universiteit Leiden. Sindsdien is de stad een belangrijke pijler in zijn leven gebleven. Hij woonde er ruim twintig jaar en woont nu, op slechts een kwartiertje fietsen, in Warmond. Als student deed hij in 1966 zijn kandidaatsexamen in Leiden, in 1968 studeerde hij er af en in 1978 promoveerde hij in Leiden.

Ook in zijn indrukwekkende oeuvre, dat meer dan 40 boeken beslaat, vormt Leiden een rode draad. Zo spelen onder andere zijn romans Een vlucht regenwulpen (1978), De aansprekers (1979), De kroongetuige (1983), Het woeden der gehele wereld (1993), Verlovingstijd (2009) en de verhalenbundel De moeder van Ikabod (2016) zich (deels) af in de stad. De lezer maakt zo terloops maar heel precies kennis met wat Leiden allemaal te bieden heeft.

Naar aanleiding van de roman Verlovingstijd verscheen een interview in Trouw waarbij Maarten ’t Hart interviewer Onno Blom met de nodige kwinkslagen rondleidt door de stad. Diezelfde Onno Blom wijdde in het vooraanstaande literaire tijdschrift De Gids een essay aan de band tussen Maarten van ’t Hart en Leiden. Volgens Blom zijn zij onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Het mag dan ook niet verwonderlijk heten dat ’t Hart meewerkte aan het boek Het land der letteren: Leiden (1985), waarin schrijvers met een sterke Leidse connectie door middel van meeslepende verhalen en gedichten de vele kanten van het Leidse universitaire leven belichten.

De twintig jaar dat ’t Hart in Leiden studeerde en werkte hebben diepe indruk op hem gemaakt. Hoewel hij nu in Warmond woont, ver genoeg verwijderd van het ‘Boem! Boem! Boem!’ van de grote stad, is hij Leiden altijd een warm hart blijven toedragen.

Wegens de alomtegenwoordigheid van Leiden in het leven en werk van Maarten ’t Hart, en de ambassadeursrol die hij vanaf studentenleeftijd voor de stad vertolkt, hebben Burgemeester en Wethouders besloten hem als blijk van waardering de Gouden Speld van de stad Leiden toe te kennen.