Gouden speld voor directeur-bestuurder Christoffel Klap

21 oktober 2024, 14:52

Op maandag 21 oktober heeft wethouder Julius Terpstra de Gouden Speld van de stad Leiden uitgereikt aan de vertrekkende directeur-bestuurder van woningcorporatie Ons Doel, Christoffel Klap. Deze onderscheiding is een erkenning voor de uitzonderlijke bijdrage die Klap de afgelopen negen jaar heeft geleverd aan de stad.

Tijdens de ceremonie sprak wethouder Terpstra lovend over Klaps inzet en visie. “Christoffel Klap heeft met zijn toewijding, verbindend vermogen en vastberadenheid een blijvende stempel gedrukt op de stad. Onder zijn leiding heeft Ons Doel niet alleen veel nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd, maar heeft hij ook bijgedragen aan de bredere sociale cohesie in Leiden,” aldus de wethouder.

Klap begon zijn carrière bij woningcorporatie Portaal en keerde in 2015 terug als directeur van Ons Doel. Onder zijn leiding werden verschillende belangrijke projecten opgestart, zoals de ontwikkeling van De Driftkikker, Brahmslaan en Sumatrahof. Naast nieuwbouw heeft Klap zich ook ingezet voor verduurzaming van bestaande woningen, met grootschalige uitrol van zonnepanelen en experimenten rond gasloze woningen.

Maar Klaps impact ging verder dan stenen en projecten. Hij wist verbindingen te smeden tussen corporaties, de gemeente en maatschappelijke organisaties. Een goed voorbeeld hiervan is de taskforce energiearmoede, die tijdens de energiecrisis van grote waarde bleek voor huurders in kwetsbare posities.

Wethouder Terpstra prees Klap als een verbinder die zich niet alleen inzette voor huisvesting, maar ook voor sociale duurzaamheid en armoedebestrijding. “Zijn werk en visie hebben de stad blijvend veranderd,” aldus Terpstra.

De Gouden Speld is een symbolische erkenning voor Klaps inzet voor de stad en haar inwoners. Hoewel Klap zijn werkzaamheden bij Ons Doel neerlegt, verwacht Terpstra dat hij ook in de toekomst nog vaak actief zal blijven in de stad.