Gemeente Leiden en Voorschoten tekenen intentieovereenkomst WarmtelinQ over T-stuk
Gemeente Leiden en Gemeente Voorschoten tekenden deze week een intentieovereenkomst met WarmtelinQ voor de aanleg van een T-stuk. Via deze aftakking kunnen Leiden en Voorschoten in de toekomst toegang krijgen tot de warmte uit de Rotterdamse haven die door de WarmtelinQ leiding wordt getransporteerd. Met deze warmte kunnen woningen in beide gemeenten via een warmtenet verwarmd worden.
Op die manier hoeven woningen geen gebruik meer te maken van aardgas, wat bijdraagt aan de vermindering van CO2 uitstoot. Als alternatief voor aardgas kan gebruik gemaakt worden van verschillende warmtebronnen. Dat zijn bijvoorbeeld regionale bronnen zoals geothermie en industriële restwarmte. Maar ook lokale warmtebronnen, zoals uit oppervlaktewater en bodem. In 2030 wil gemeente Leiden 8.000 woningen hebben omgeschakeld naar een aardgasvrije energievoorziening.
Regionale warmtebron voor Leiden en Voorschoten
Een van de regionale warmtebronnen waar Leiden gebruik van zou kunnen maken, is restwarmte uit de Rotterdamse haven die via de warmtetransportleiding van WarmtelinQ kan worden getransporteerd. Met deze restwarmte kunnen huizen en bedrijven in Zuid-Holland duurzaam verwarmd worden. Gemeente Leiden, gemeente Voorschoten en Gasunie (het moederbedrijf van WarmtelinQ) hebben een intentieovereenkomst getekend voor de aanleg van een aftakking (T-stuk) op de leiding van WarmtelinQ (het tracé van Rijswijk naar Leiden). Via dit T-stuk kunnen Leiden en Voorschoten in de toekomst toegang krijgen tot de warmte uit de Rotterdamse haven die door de WarmtelinQ leiding wordt getransporteerd. In Leiden kan deze warmte gebruikt worden om 7.500 woningen in het district Leiden Zuidwest te voorzien van duurzame en betaalbare warmte. Yvonne van Delft, wethouder Leiden:“Ik ben erg blij met deze samenwerking. De energietransitie is een ingewikkelde opgave waarvoor we de handen ineen moeten slaan. Door als buurgemeenten samen te werken aan de overstap van aardgas naar schonere energie, bereiken we onze doelen sneller. De warmte die anders verloren zou gaan, kan straks worden gebruikt voor een groot aantal woningen in Leiden. Die woningen hoeven dan geen aardgas meer te gebruiken, maar worden aangesloten op een warmtenet. Zo draagt Leiden bij aan een duurzamere warmtevoorziening in de Leidse regio.”
Ruud Bos, Algemeen Directeur WarmtelinQ:
“Als WarmtelinQ zijn we blij met deze eerste stap die een impuls geeft aan de energietransitie in Leiden en Voorschoten. We kijken uit naar de vervolgstappen in de toekomst.”
Wethouder Hubert Schokker, Voorschoten:
“Het klinkt geheimzinnig, een T-stuk, maar dit is echt wel een belangrijke stap. Want dankzij deze ondertekening krijgen Leiden en Voorschoten straks toegang tot de warmte uit de Rotterdamse haven die deze kant op wordt getransporteerd. Daarmee kan in de toekomst een groot deel van onze huizen en gebouwen worden verwarmd.”
Warmteoverdrachtstation
Na het ondertekenen gaan gemeenten Leiden en gemeente Voorschoten samen met andere partijen zoals WarmtelinQ het ontwikkelproces verkennen om tot een warmteoverdrachtstation in Voorschoten te komen. Dat warmteoverdrachtstation is nodig om de getransporteerde warmte vanuit WarmtelinQ over te dragen aan de toekomstige lokale warmtenetten in Leiden en Voorschoten.
Aardgasvrije wijken
In Leiden wordt in vijf wijken al gewerkt aan de overstap van aardgas naar schonere energie. Leiden Zuidwest is een van die wijken. Samen met inwoners, ondernemers, woningcorporaties, warmtebedrijven en andere overheden werkt de gemeente aan een plan per wijk: een wijkuitvoeringsplan. Daarin staat hoe de wijk in 2050 bijna geen CO2 meer uitstoot. Meer informatie op Leiden.nl/warmtetransitie.