Gemeente helpt om minder afval te produceren en afval beter te scheiden
Leidenaren moeten hun afval beter scheiden en spullen meer hergebruiken, zodat er minder restafval per inwoner overblijft. Gemeente Leiden gaat inwoners hierbij helpen met maatregelen die het makkelijker maken om je afval te scheiden, dichtbij huis. Ook zorgt de gemeente dat inwoners in hun eigen wijk spullen aanbieden die nog een ronde mee kunnen.
Afgelopen najaar stelde de gemeenteraad de grondstoffennota vast. Deze nota is de opvolger van het oude afvalbeleid. Want afval is eigenlijk een grondstof op de verkeerde plek. Het beleid uit de nota is nu uitgewerkt tot een uitvoeringsprogramma met twintig duidelijke maatregelen. Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat inwoners in 2027 minimaal 36,5 kilo minder restafval per persoon produceren.
Wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk & Inkomen en Cultuur): “In Leiden werken we aan een circulaire economie. Ook bewoners hebben hier een belangrijke rol in. Alleen samen kunnen we zorgen voor minder huishoudelijk (rest)afval, meer hergebruik van spullen en verwerking van meer waardevolle grondstoffen. Met deze maatregelen zetten we niet alleen in op voorlichting, maar helpen we de Leidenaren met concrete maatregelen die het makkelijk maken je afval gescheiden aan te bieden”.
Voorkomen van afval
Het voorkomen van afval (preventie) is een belangrijk onderdeel binnen de maatregelen. De gemeente werkt aan een nieuw afvalpreventieplan met als doel: het voorkomen dat herbruikbare spullen onnodig als afval eindigen. Hiervoor biedt de gemeente de recycletas aan voor boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel. Voor grotere herbruikbare spullen, die niet in de recycletas passen, kunnen inwoners terecht bij de recyclewagen, die op een vaste dag bij een winkelcentrum staat. Daarnaast start de gemeente een pilot met deelbakfietsen, zodat inwoners die geen auto hebben ook makkelijk grofvuil naar de milieustraat kunnen brengen.
Onderwijs en voorlichting
Onderwijs speelt een belangrijke rol in de overstap naar een circulaire economie. Met ingang van 2025 starten we de pilot ‘Klusklas in het primair onderwijs’, waar kinderen praktische vaardigheden leren, zoals techniek en duurzaamheid. Ze leren hoe ze onderzoeksvragen kunnen opstellen en hypotheses kunnen formuleren, terwijl ze afvalmaterialen zoals oude apparaten en textiel gebruiken om zelf nieuwe dingen te maken. In 2026 organiseert de gemeente een afvalvrije week als onderdeel van de communicatiecampagne voor een circulaire economie.
Afval scheiden
Stap voor stap gaat de gescheiden inzameling van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) in. Eerst in de hoogbouwwijken en later in de binnenstad. Daarnaast onderzoekt de gemeente of bewoners in de toekomst snoeiafval kwijt kunnen in de gemeentelijke bladkorven. Er blijft aandacht voor het gescheiden aanleveren van textiel, papier en karton en verpakkingsglas, en het repareren en hergebruik van spullen. Ook bekijkt de gemeente welke inzamelmiddelen kunnen helpen om restafval beter te scheiden. Bovendien blijft de gemeente gericht handhaven op zwerfvuil en afvaldumping.
Duurzaamheidsplein
De gemeente Leiden werkt aan plannen voor een tweede milieustraat op het toekomstige Duurzaamheidsplein aan de Kenauweg. De opening staat nu gepland voor 2031. Ondertussen onderzoekt de gemeente of onderdelen van de milieustraat al eerder op de Kenauweg terecht kunnen.
Participatie
Veel mensen in de stad hebben meegedacht over de grondstoffennota. Ook de gemeenteraad heeft bij het vaststellen van de nota vijf moties meegegeven aan het college. Deze wensen en ideeën zijn verwerkt in het uitvoeringsprogramma. Het college heeft de gemeenteraad een brief gestuurd met een toelichting op het uitvoeringsprogramma.