Burgerberaad Energietransitie is in volle gang

23 oktober 2023, 08:57

Op zaterdag 28 oktober is alweer de derde bijeenkomst van het Burgerberaad Energietransitie. De deelnemers van het Burgerberaad zijn druk aan de slag met de vraag: “Hoe kunnen we als gemeente en bewoners sneller stappen zetten richting minder en schonere energie?” 

Tijdens de eerste en tweede bijeenkomst hebben ze kennisgemaakt met elkaar en met het onderwerp, onder meer via kennissessies door specialisten in de energietransitie. Zowel op het stadhuis als op verschillende plekken in de stad kwamen deelnemers meer te weten over bijvoorbeeld warmtenetten, deelmobiliteit, netcongestie, klimaatpsychologie en konden ze een energiegame spelen of een duurzaam huis bezoeken.

In de komende bijeenkomsten worden de besproken thema’s uit de eerste en tweede bijeenkomst verder uitgewerkt en adviezen gemaakt. Die adviezen worden (onder voorbehoud) na de laatste bijeenkomst op 9 december gepresenteerd. Ze worden dan voorgelegd aan het college en gaan daarna naar de gemeenteraad. Tot aan de laatste bijeenkomst is wat er besproken wordt tijdens het beraad niet openbaar. Op die manier kunnen deelnemers onder elkaar alles bespreken.

Om toch een kijkje achter de schermen te geven wordt na iedere bijeenkomst een online magazine gemaakt. Lees hoe deelnemers het burgerberaad ervaren, ga mee op excursie en test je eigen kennis in de Leidse energiequiz!