Minder spullen, meer overzicht

3 juli 2025, 10:00

In drie Leidse buurten vonden dit voorjaar Ontspuldagen plaats: in de Merenwijk, de Kooi en Meerburg-Roomburg. Deze dagen werden mogelijk gemaakt dankzij de subsidie Circulair Herwaarderen van de gemeente Leiden. Die subsidie was onmisbaar, zegt initiatiefnemer Iris. “Zonder die steun hadden we dit niet kunnen doen.”

Iris werkt bij De Ontspulknul. Deze sociale onderneming helpt mensen om afstand te doen van overbodige spullen en deze een tweede leven te geven. Vooral ouderen weten vaak niet waar ze moeten beginnen met opruimen, is haar ervaring. “We merken dat mensen graag willen ontspullen, maar de drempel is hoog. Wij maken het makkelijk.”

Hoe werkt een Ontspuldag?

Een Ontspuldag begint met het ophalen van spullen aan huis. Daarna is er in de wijk een inleverplein, met inleverpunten per categorie: boeken, textiel, speelgoed, huisraad en elektronica. Daar kunnen wijkbewoners hun spullen kwijt. Ook is er een ‘pareltjeskraam’ voor bijzondere vondsten. Kringloopwinkel Het Warenhuis haalt alle spullen op. Wat écht niet meer bruikbaar is wordt afgevoerd naar de Milieustraat.

Hoge opkomst

De opkomst van de drie Ontspuldagen was hoog: meer dan honderd mensen per keer kwamen hun overbodige spullen brengen. “Bij de Ontspuldag in de Kooi waren het er zelfs 140.”

Circulair Herwaarderen

Wethouder Yvonne van Delft steunt dit mooie initiatief en hielp een handje mee in de Kooi. De subsidie Circulair Herwaarderen van gemeente Leiden maakte het mogelijk om de kosten te dekken, voor flyers en het huren van een busje. Iris kijkt inmiddels ook al vooruit: “We willen met de gemeente evalueren en hopen dat lokale partijen het zelf gaan organiseren, waardoor bewoners vaker geholpen worden met ontspullen.”