Adviezen Burgerberaad besproken in gemeenteraad

Dit nieuwsbericht is verlopen.
18 juni 2024, 11:56

Het college van burgemeester en wethouders heeft de adviezen van het Burgerberaad Energietransitie met een reactie daarop, voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling. De gemeenteraad nam dit voorstel op 13 juni grotendeels over. Het was het allereerste burgerberaad van Leiden en een nieuwe vorm van participatie waar meer dan honderd Leidenaren een grote bijdrage aan hebben geleverd.

Wethouder Energie Yvonne van Delft: “Ik wil alle deelnemers van het burgerberaad bedanken voor hun adviezen, grote inzet en betrokkenheid. Naast alle adviezen geeft het burgerberaad ook een belangrijke boodschap mee, namelijk om snel werk te maken van maatregelen om klimaatverandering te verminderen en de energietransitie verder op gang te brengen. Dat gebeurt al, maar de adviezen van het burgerberaad scherpen aan en zijn een waardevolle aanvulling op het gemeentelijke beleid. We kijken ernaar uit om er snel mee aan de slag te gaan!”

Reacties op de adviezen

Het college heeft de adviezen bekeken op het vlak van realiteit, haalbaarheid en de uitvoerbaarheid en adviseerde de raad over de opvolging van de adviezen. Het college stelde voor aan de gemeenteraad dat zij twaalf adviezen van het burgerberaad opneemt in de uitvoeringsagenda energietransitie. Dat is het document waarin alle acties op het gebied van energietransitie worden beschreven. Deze twaalf adviezen dragen bij aan het versnellen van de energietransitie, passen bij het beleid en liggen binnen de bevoegdheid van de gemeente. Daarnaast stelde het college de raad voor om zes adviezen nader uit te werken of te onderzoeken. Voor deze adviezen is het op dit moment niet mogelijk om direct een afweging te maken, maar moet er eerst inhoudelijk en financieel een uitwerking worden gemaakt. Ook stelde het college voor aan de raad om aan zes adviezen geen verdere opvolging te geven. Dit omdat de adviezen onvoldoende bijdragen aan het versnellen van de energietransitie of niet de binnen de bevoegdheid van de gemeente liggen.

Gemeenteraad grotendeels akkoord

Op 13 juni werden de adviezen besproken in de gemeenteraad. De gemeenteraad nam het voorstel van het college grotendeels over. Wel heeft de gemeenteraad besloten om drie adviezen te onderzoeken in plaats van niet op te volgen. Daarnaast vraagt de gemeenteraad aan het college om een evaluatie van het burgerberaad en om nog een advies verder te onderzoeken. De vergadering is terug te kijken. Ook zijn daar het raadsvoorstel, de amendementen en moties te vinden.

Burgerberaad Energietransitie

Het Burgerberaad Energietransitie ging van start op zaterdag 16 september. Vijf zaterdagen kwamen rond de 100 bevlogen Leidenaren bijeen op het stadhuis om te brainstormen, te leren en te discussiëren over de vraag “Hoe kunnen we als gemeente en bewoners sneller stappen zetten richting minder en schonere energie?”. De deelnemers werden geselecteerd op basis van loting en vormden een representatieve weergave van de bevolking van Leiden.

Op zaterdag 9 december presenteerde het Burgerberaad Energietransitie haar 29 adviezen aan wethouder Yvonne van Delft (Energie) en plaatsvervangend voorzitter van de Raad, Antje Jordan. 24 daarvan zijn met een meerderheid aangenomen. Het was voor het eerst dat in Leiden een Burgerberaad georganiseerd werd. Het betrekken van inwoners bij de energietransitie is belangrijk voor het slagen van deze overgang naar duurzame energie en energiebesparing.

Meer informatie

Lees alle adviezen in het verslag van het proces. Ook is na elke bijeenkomst een online magazine gemaakt. Kijk terug op het Burgerberaad Energietransitie: burgerberaadleiden-energietransitie (on-the-spot.nl) Het raadsvoorstel is online te lezen (nummer 28):