Kamer- en hospitaverhuur

Woont u in Leiden en wilt u in uw woning voor langere tijd een kamer apart verhuren, bijvoorbeeld aan een (internationale) student? Dat kan. U kunt aan maximaal één persoon een kamer verhuren. Hier hoeft u geen vergunning voor aan te vragen. Woont u zelf niet in de woning? Dan kunt u zonder vergunning aan maximaal 2 andere personen kamers verhuren.

Wilt u uw woning waar u zelf niet woont, aan meer dan 2 personen verhuren, dan hebt u omzettingsvergunning nodig. Kijk voor meer informatie op de pagina over verkamering.

Hospitaverhuur

Omdat er in Leiden een groot kamertekort is wil de gemeente hospitaverhuur (het verhuren van een of twee kamers aan één persoon) stimuleren. Hebt u interesse om host of gastgezin te worden en tijdelijk een kamer te verhuren aan een (internationale) student? Dan kunt u voor bemiddeling terecht bij Hospi Housing. Zij voorzien u van advies en helpen u gratis met het vinden van een geschikte huurder. Bij kamerverhuur geldt een belastingvrijstelling van € 5.881 (2024).

Bij hospitaverhuur verhuurt een huurder of eigenaar-bewoner een deel van de woning waar hij zelf woont aan één andere persoon. Deze inwonende persoon woont in dit geval niet zelfstandig, en is afhankelijk van de hoofdverhuurder of eigenaar-bewoner.

  • De hospita oftewel de verhuurder woont zelf ook in de woning.
  • Er komt maar één persoon (de onderhuurder) extra in huis wonen.
  • De verhuurder mag als enige minimaal 60% van de woonruimte gebruiken.
  • Het deel van de woonruimte dat verhuurd wordt aan de onderhuurder is ten minste 12 m² groot.
  • Hospitaverhuur is ook mogelijk in huurwoningen. Zowel bij sociale huurwoningen als in de vrije sector. In beide gevallen is toestemming van de eigenaar of verhuurder nodig.