(Gedeeltelijk) slopen van pand of woning

Wilt u een pand, een gebouw of een bouwwerk (gedeeltelijk) slopen? Dan moet u dit melden via het Omgevingsloket. In sommige gevallen is een omgevingsvergunning nodig. 

Vergunningcheck en aanvraag  

U kunt via vergunningcheck kijken of een vergunning nodig is. Gebruik bij de vergunningcheck het zoekwoord: slopen. U krijgt dan de werkzaamheid 'Bouwwerk of deel van een bouwwerk slopen', of 'asbest verwijderen'.
Na het doorlopen van de vergunningcheck kunt u direct de vergunning aanvragen. Hiervoor moet u inloggen met DigiD. Het omgevingsloket geeft ook aan hoe en wanneer u de sloopmelding moet doen.  

Meer weten over asbest verwijderen? bekijk dan de pagina's Abest verwijderen en Asbest verwijderen voor bedrijven.

Monument 

Wilt u een monument (gedeeltelijk) slopen? Kies dan bij de vergunningcheck een extra werkzaamheid met het zoekwoord: monument. Zo hebt u in één keer zicht op welke vergunningen nodig zijn. Meer informatie over het veranderen van een monument vindt u op de pagina Omgevingsvergunning voor een monument

Flora en fauna 

U krijgt in de vergunningcheck ook vragen over flora en fauna: de planten en dieren in de omgeving. De vergunningcheck geeft aan of u een vergunning nodig hebt. De gemeente adviseert om de vergunning zo snel mogelijk aan te vragen op het Omgevingsloket. U kunt dit al doen vóór u een omgevingsvergunning voor het bouwen aanvraagt.

Meer weten over een omgevingsvergunning aanvragen? 

Bekijk ook de pagina Omgevingsvergunning aanvragen. Hier vindt u meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning, de kosten en hoelang het duurt. 

Kosten

Een sloopmelding is gratis. Voor het in behandeling nemen van een aanvraag omgevingsvergunning betaalt u wel kosten. Zie de pagina Omgevingsvergunning aanvragen.