Riool- en waterzorgheffing
Bent u eigenaar of gebruiker van een woning of van een niet-woning, bijvoorbeeld een garage of bedrijfsruimte? Dan betaalt u riool- en waterzorgheffing. Het bedrag hangt bij een woning af van de grootte van uw huishouden. Het bedrag voor een niet-woning hangt af van de WOZ-waarde van uw garage of bedrijfsruimte.
De riool- en waterzorgheffing gaat in per 1 januari 2025 en komt in de plaats van de rioolheffing.
Wanneer betaalt u riool- en waterzorgheffing?
U betaalt riool- en waterzorgheffing als u eigenaar en/of gebruiker bent van een woning of van niet-woning. Een niet-woning is bijvoorbeeld een garage of bedrijfsruimte.
Koopwoningen
- Bent u eigenaar van een koopwoning? Dan betaalt u een vast bedrag voor de riool- en waterzorgheffing. Dit is het eigenarendeel.
- Bent u eigenaar van een koopwoning en woont u zelf ook in die koopwoning? Dan betaalt u naast het vaste bedrag ook een gebruikersdeel. Het bedrag dat u daarvoor betaalt hangt af van de grootte van uw huishouden. We maken verschil tussen een 1-persoons-, 2-persoons-, 3-persoons- en meerpersoonshuishouden.
Huurwoningen
- Bent u huurder van een huurwoning? Dan betaalt u riool- en waterzorgheffing voor het gebruikersdeel.
- De kosten voor het eigenarendeel mag uw verhuurder niet direct aan u doorberekenen.
Studentenkamers
- Bent u student en huurt u een kamer waarbij u de sanitaire voorzieningen (douche, keuken, toilet) deelt? Dan betaalt de verhuurder de riool- en waterzorgheffing.
Garages
- Bent u eigenaar van een garage? Dan betaalt u riool- en waterzorgheffing voor het eigenarendeel. De hoogte daarvan hangt samen met de WOZ-waarde
- Bent u gebruiker van een garage? Dan ontvangt u een rekening voor het gebruikersdeel. De hoogte daarvan hangt samen met de WOZ-waarde.
- Is uw garage onderdeel van uw woning? Dan betaalt u niet apart riool- en waterzorgheffing.
Bedrijven en instellingen
- Bent u eigenaar van een bedrijf of instelling, zoals een groot verhuurpand of een winkel? Dan betaalt u riool- en waterzorgheffing voor het eigenarendeel. De hoogte daarvan hangt samen met de WOZ-waarde.
- Bent u huurder van een bedrijfspand of instelling? Dan betaalt u riool- en waterzorgheffing voor het gebruikersdeel. De verhuurder mag de kosten voor het eigenarendeel niet direct aan u doorrekenen.
Wat gebeurt er als u verhuist?
Verhuist u binnen de gemeente? Dan krijgt u de betaalde riool- en waterzorgheffing niet terug. U neemt de riool- en waterzorgheffing mee van uw oude adres naar uw nieuwe adres.
Verhuist u naar een andere gemeente of naar het buitenland? Dan betaalt u in de maand na uw verhuisdatum geen riool- en waterzorgheffing meer aan de gemeente Leiden. U betaalt vanaf die maand heffing aan uw nieuwe gemeente. Dit kan een ander bedrag zijn.
Tarieven
Op de website van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) staan de tarieven.
Meer informatie
De riool- en waterzorgheffing betaalt u aan de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) . U krijgt aan het begin van een nieuw jaar per brief een rekening voor uw rioolheffing. Betaal de rekening voor de datum die in de brief vermeld staat.
Bent u het niet eens met het bedrag uit de brief? Maak dan binnen 6 weken bezwaar bij de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR). Bent u het niet eens met de uitspraak van de BSGR? Dan kunt u binnen 6 weken na deze uitspraak in beroep gaan bij de rechtbank Den Haag.