Rioolheffing

Hebt u een woning of bedrijfsruimte en is deze direct of indirect aangesloten op de gemeentelijke riolering? Dan betaalt u rioolheffing. Het bedrag hangt af van de grootte van uw huishouden. Of van het waterverbruik in uw bedrijfsruimte.

Rioolheffing betaalt u voor de riolering en het afvoeren van afvalwater en regenwater. Van de inkomsten vernieuwt en onderhoudt de gemeente de riolering.

Wanneer betaalt u rioolheffing?

U betaalt rioolheffing als u gebruiker bent van een woning of bedrijfsruimte.

  • Huurt u een kamer in een woning of bedrijfsgebouw? Dan betaalt de eigenaar van het gehele gebouw vaak de rioolheffing. De eigenaar kan deze kosten bij u terugvragen door uw huurprijs te verhogen.
  • Verhuist u binnen de gemeente? Dan krijgt u de betaalde rioolheffing niet terug. U neemt de rioolheffing mee van uw oude adres naar uw nieuwe adres.
  • Verhuist u naar een andere gemeente of naar het buitenland? Dan betaalt u in de maand na uw verhuisdatum geen rioolheffing meer aan de gemeente Leiden. U betaalt vanaf die maand rioolheffing aan uw nieuwe gemeente. Dit kan een ander bedrag zijn.
  • Gaat uw kind het huis uit of op kamers wonen? Dan verandert uw huishouden en dat kan geld schelen. Geef dit daarom meteen door aan de gemeente.

Tarieven

Op de website van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) staan de actuele tarieven.

  • Hoeveel rioolheffing u per jaar betaalt voor uw woning hangt af van de grootte van uw huishouden.
  • Gebruikt u een bedrijfsruimte? Dan hangt de jaarlijkse rioolheffing voor uw adres af van uw waterverbruik.

De rioolheffing betaalt u aan de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR). U krijgt aan het begin van een nieuw jaar per post een rekening voor uw rioolheffing. Betaal de rekening voor de datum die in de brief vermeld staat.

Bent u het niet eens met het bedrag uit de brief? Maak dan binnen 6 weken bezwaar bij de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR).

Bent u het niet eens met de uitspraak van de BSGR? Dan kunt u binnen 6 weken na deze uitspraak in beroep gaan bij de rechtbank Den Haag.